自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

小朋友四歲幾,諗住張床用到佢大個仔,所以唔想整得太幼稚,實用襟睇為主,第一次整無乜經驗,唔知揀咩質地好?我住個度向海所以好潮濕!我見間設計公司幫我地設計左張床,而家煩咁用咩木好?聚脂?還有顏色(阿仔牆身係米黃色)

子爵府

我啱啱同個仔整左間房, 都好似你咁唸, 唔想太多公仔, 大個會覺得好幼稚
因為個仔鍾意玩lego, 最後以lego做主題, 效果都幾滿意

水晶宮

好媽媽勳章

如果潮濕唔好用聚脂,因聚脂熱漲冷縮情況都幾犀利.

實木會襟好多.

我全屋傢俬有9成都係松木,最舊果件用左8年以上搬左5次都仲好實淨.

舊年幫大仔造左張新床都係松木.

原帖由 emilylam 於 09-12-10 22:47 發表
小朋友四歲幾,諗住張床用到佢大個仔,所以唔想整得太幼稚,實用襟睇為主,第一次整無乜經驗,唔知揀咩質地好?我住個度向海所以好潮濕!我見間設計公司幫我地設計左張床,而家煩咁用咩木好?聚脂?還有顏色(阿仔牆身係米黃色) ...
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

水晶宮

我屋企都有d傢俬用聚脂,用左好耐又未見過有熱漲冷縮呢個情況,原先諗住用番聚脂,但又覺得張床用實木又似禁睇d咁....
而家心大心細,都唔知選咩木質地好?

原帖由 patpat234 於 09-12-13 00:11 發表

實木會襟好多.

我全屋傢俬有9成都係松木,最舊果件用左8年以上搬左5次都仲好實淨.

http://public.bay.livefilestore.com/y1p05zru ...

大宅

畀面勳章

我仔張床用聚脂, 但用左三四年有輕微爆裂情況. 同埋床底既抽屜面比姐姐撞到小小崩油.

都係松木會耐用, 用幾年又可以自己上層新油(透明油).

原帖由 emilylam 於 09-12-10 22:47 發表
小朋友四歲幾,諗住張床用到佢大個仔,所以唔想整得太幼稚,實用襟睇為主,第一次整無乜經驗,唔知揀咩質地好?我住個度向海所以好潮濕!我見間設計公司幫我地設計左張床,而家煩咁用咩木好?聚脂?還有顏色(阿仔牆身係米黃色) ...

翡翠宮

好媽媽勳章

好似前面個 媽咪 post 果 d, 松木好 d............

聚脂咪即係噴油... 如果佢每一面都有油都好 d, 萬一唔見光果面無做油, d 纖維板會勁吸水發 mo o架...

公爵府

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 熱血勳章

原帖由 patpat234 於 09-12-13 00:11 發表

實木會襟好多.

http://public.bay.livefilestore.com/y1p05zru ...

請問你張床造咗幾錢呀? 係邊度做?
因我都要幫呀仔換床
Thanks!

大宅

我屋企全部傢俬都係實木,穩固好多,特別是小朋友鍾意跳黎跳去,安全好緊要!

水晶宮

好媽媽勳章

我响翡翠造.

全套包括︰
床-3呎 x 6呎,
衣櫃-闊3呎 高4呎,
床底玩具箱-長4呎 闊14吋 高17吋
樓梯櫃櫃--高4呎 長 4.5呎 闊1.5呎

Total $6000 包送貨安裝度尺

原帖由 煒良媽咪 於 09-12-14 17:06 發表

請問你張床造咗幾錢呀? 係邊度做?
因我都要幫呀仔換床
Thanks!
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

水晶宮

訂造傢俬的鋪頭d料係咪會靚d既呢?
佢話訂做果d係實木黎靚好多喎,好堅固耐用,訂做比買現成果d係咪好d??

水晶宮

我訂做果間傢俬鋪,我見佢d板好似幾靚,後面唔會用千維板,都係實木果d..
問題係,擔心聚脂會否容易刮花呢?

原帖由 jolo 於 09-12-14 16:54 發表
好似前面個 媽咪 post 果 d, 松木好 d............

聚脂咪即係噴油... 如果佢每一面都有油都好 d, 萬一唔見光果面無做油, d 纖維板會勁吸水發 mo o架...

首頁

尾頁

跳至