家事百科

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

如果唔可以傢俬點算??

珍珠宮

2024勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

傢俬點算

民房

回覆 1# Irene_Lo 的文章

其實一般換地板都要一次過做, 因為要拆走原有舊地板再鋪新的。而舊有的built-in傢俬多數都唔要得架啦!

因為一般師傳都會日"炮"打散原有地台, 拆到去柜邊時會整花個柜架, 就算用"界"機都唔會界得齊, 可況跟本就唔用得"界"機, 所以可以講換地板是項大做的裝修!

珍珠宮

日"炮"是甚麼?

民房

原帖由 Irene_Lo 於 09-12-12 23:01 發表
日"炮"是甚麼?

唔好意思, 嚇親你^v^ "炮"其實係術語, 即係一支鑽, 通常啲清拆師傳會用哩個工具拆嘢, 因為快好多。不過如果要清拆的範圍細, 同埋裝修指引唔準嘈的話, 他們都會用"鋤"的。

珍珠宮

luckyrings,
thx for your reply,you are cf?

民房

原帖由 Irene_Lo 於 09-12-13 10:47 發表
luckyrings,
thx for your reply,you are cf?

唔係, 我屋企裝修嗰陣, 成日去現場睇唔明就問裝修公司啲工作人員, 問得多咪識囉.^v^

伯爵府

D傢傢要搵地方放住自先.搞好先搬返去,我果問都係咁

珍珠宮

原帖由 thomas_so33 於 09-12-14 11:39 發表
D傢傢要搵地方放住自先.搞好先搬返去,我果問都係咁
你放邊呀?

首頁

尾頁

跳至