家事百科

跳至

首頁

尾頁

別墅

亞仔已告訴我幾次, 其他同學的白恤衫好潔白.

我已先用清潔劑嘖領袖, 但效果不夠好. 請其他mami分享心得. 謝.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

每日用手洗。。。

真架,我囡囡d校服由幼稚園到中學,都係每日返黎我用手洗,佢d校服裙白雪雪架。

吾好用〝噴劑〞,因噴劑會傷害衣服纖維,常常用d衫好易爛。

複式洋房

我囝囝的校服也是全白, 我都係用手洗, 洗衣機洗唔干淨的。
試下用"獅王潔白物語"浸下洗, 領口同袖口就要用刷刷呀, 我用洗衫板的, 因老公的返工恤衫, 我都係用手洗的。
囝囝話我呢個"人肉洗衣機", 洗衫最干淨禾, 嗚嗚!

別墅

請問你哋用手洗完d白衫, 會唔會用熨斗熨架?

別墅

多謝分享, 會試吓用手洗.
原帖由 cwlee 於 09-12-11 19:58 發表
每日用手洗。。。

真架,我囡囡d校服由幼稚園到中學,都係每日返黎我用手洗,佢d校服裙白雪雪架。

吾好用〝噴劑〞,因噴劑會傷害衣服纖維,常常用d衫好易爛。 ...

別墅

謝謝分享!

原帖由 Fat-C-9 於 09-12-12 06:56 發表
試下用"獅王潔白物語"浸下洗, 領口同袖口就要用刷刷呀, 我用洗衫板的, 因老公的返工恤衫, 我都係用手洗的。
囝囝話我呢個"人肉洗衣機", 洗衫最干淨禾, 嗚嗚 ...

子爵府

洗時+檸檬汁/雙氧水

子爵府

刷衫頷的刷, 用咩刷?
有無分 邊 d 刷 岩用 d?

原帖由 Fat-C-9 於 09-12-12 06:56 發表

複式洋房

原帖由 yellowmama 於 09-12-14 09:40 發表
刷衫頷的刷, 用咩刷?
有無分 邊 d 刷 岩用 d?

我求其買個幾蚊雞的膠擦乍, 我果個用咗幾年了, 都無爛, 不過, 最好買埋塊洗衫板, 墊住擦, 好擦D!

別墅

雙氧水在那裡可買到? 份量要多少?

原帖由 fannymk 於 09-12-13 23:10 發表
洗時+檸檬汁/雙氧水

別墅

雙氧水在那裡可買到? 份量要多少?

原帖由 fannymk 於 09-12-13 23:10 發表
洗時+檸檬汁/雙氧水

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

洗衫板........邊到買.....?

子爵府

我成日都覺得d衫用手洗
會用水多d

我總係過水
過極都好似仲有皂
用多好多水
:(

原帖由 Fat-C-9 於 09-12-14 16:24 發表

我求其買個幾蚊雞的膠擦乍, 我果個用咗幾年了, 都無爛, 不過, 最好買埋塊洗衫板, 墊住擦, 好擦D!

子爵府

牛年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我都想知!

原帖由 rubyplk 於 09-12-14 23:00 發表
洗衫板........邊到買.....?
大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

複式洋房

原帖由 totoro 於 09-12-15 11:31 發表
我都想知!

去街市, 賣膠水桶的地方問下啦!
有膠和木的, 木的很貴, 成70幾蚊一塊, 膠會平的, 30多元就有一塊, 幾好用的。
仲有, 手洗d衫過水過唔清, 就試下用一隻"特易過水"手洗配方的洗衣粉, 如"新奇"有泡洗衣粉啦!!

大宅

天下最偉大的--母親!
比我! 頂多都係放入洗衣機之前加工刷吓, 係咁多.
佩服!
另外, 多口問句: 刷得多, 件衫會比較容易爛呢?

複式洋房

原帖由 shiraz 於 09-12-16 23:44 發表
天下最偉大的--母親!
比我! 頂多都係放入洗衣機之前加工刷嚇, 係咁多.
佩服!

D 衫放落洗衣機, 係咁攪, 尤其是果d"千眼洗衣機", 仲容易爛, 用洗衣袋, 又唔干淨!!
還有, 洗衣機, 要儲夠一機衫先開機, 一件半件校服, 尤其是有污積的, 即時處理會容易好多的。
做人亞媽真係好辛苦的, 一身多職: 補習導師, 心理輔導員, 起居照顧員, 行為操守督導員..............., 仲要自己唔好行差踏錯, 過馬路要等綠燈, 鬧人唔講得粗口..........

複式洋房

原帖由 shiraz 於 09-12-16 23:44 發表
天下最偉大的--母親!
比我! 頂多都係放入洗衣機之前加工刷嚇, 係咁多.
佩服!

D衫放落洗衣機, 係咁攪, 尤其是果d"千眼洗衣機", 仲容易爛呀, 用洗衣袋, 又唔干淨!
而且, 洗衣機要儲夠一機衫先開機, 一件半件校服, 尤其是有污積的, 即時處理容易好多的!
做人亞媽真係好辛苦的, 一身兼多職: 功課輔導員, 起居照顧員, 心理輔導員, 行為操守督導員.......... 仲有, 自己千祈唔好行差踏錯, 過馬路要等綠燈, 鬧人唔講得粗口, 係街執到一百蚊都要交番去差館................

子爵府

哇 ! 同意 !

好彩...我係返工亞媽

行差踏錯, 過馬路吾等綠燈,
鬧人講粗口
係街執到一百蚊都吾交番去差館

可以返工時做晒佢

我成日都話
洗衣機係我第一生命

一家幾口o既衫
我真係搞吾掂

我家一向都准買只可手洗的衫
要買自己洗

原帖由 Fat-C-9 於 09-12-17 08:57 發表

D衫放落洗衣機, 係咁攪, 尤其是果d"千眼洗衣機", 仲容易爛呀, 用洗衣袋, 又唔干淨!
而且, 洗衣機要儲夠一機衫先開機, 一件半件校服, 尤其是有污積的, 即時處理容易好多的!
做人亞媽真係好辛苦的, 一身兼多職: 功課 ...

珍珠宮

2024勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

洗時+檸檬汁/雙氧水
Iwill try,thx!

首頁

尾頁

跳至