嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

禁止發言

男爵府

我個bb 出世時
lotion, bath - mustela
奶樽洗潔液, 洗衣粉 & 液, bb車, "咩"帶 - combi
潤唇膏 - chu chu
尿片 - pampers (nb), huggies (S-L)

別墅

我預產期2月, 沖澡用mastela(因為送的), 用完諗住用淺綠johnson baby或seba
洗衣粉chuchu, 洗衣液akachan,
bb 車combi, 尿片pamers or huggies

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

cream - bioderme atoderm
沖涼: seba
diaper : unicharm/pampers/merries/nepia/ goon/huggies 都會用
洗衣粉/液 -威潔
bb車 - combi

禁止發言

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

沐浴露/洗頭水/潤膚霜 (產品名、用後感?!)

初初用johnson & johnson (因為係sample) 之後就用
2. Atopico 阿B哥 (洗頭水)
5. Chicco (沖涼液 & 沖涼液+洗頭水, cold wind cream, moisturizing lotion, 不過我個仔用moisturizing cream 起紅點)
27. 花士苓 (搽pat pat 用)

Johnson & Johnson 洗頭水唔好, 用完D頭髮較硬, 沖涼液OK, 冇咩特別. Atopico OK, 我最鍾意用chicco, 好香

尿片

2. 花王 Merries (我個仔用時pat pat 紅, 唔用得)
3. Huggies (OK, so far so good, 不過size 較細)
4. Unicharm (好用, 大條D, 不過貴)
5. Pampas (OK, 特級棉柔好好, 軟熟, size大過Huggies)

洗衣粉/液 (類型、用後感?!)
5. Pigeon (OK, 冇咩特別)

BB車 (用那種型號、好處、什麼地方買?)
1. Combi TJC300, 鍾意佢夠輕(因婆婆屋企係唐樓, 太重會拎到CC吓), 不過車底個放野位好細. 永安大減價買

禁止發言

別墅

原帖由 Evankingking 於 09-12-11 21:59 發表

我係網上睇過偏報導話mastela同johnson baby驗出有致癌物質呀!! 係咪真ga?! 係就唔好用啦...

mastela 渣pat pat我就知好高藥性, 但johnson未聽過wor, 你係邊到睇?

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

Chicco 係好香架, 不過都幾貴, 大支要$198一支, 我係趁佢promotion 時入貨 (好似減到$148)

原帖由 Evankingking 於 09-12-12 10:17 發表

人地都話chicco好香~~ 我都考慮買俾bb用~~

大宅

沖涼:sebamed babywash

洗頭水: sebamed

潤膚:  patpat搽atopico cream
      身/面搽atopico lotion

片: pampers (冇紅, 冇敏感), 試過huggies (bb對膠邊橡筋敏感, 用一個鐘patpat紅晒), 試過nepia( 勁敏感, 勁紅)

洗衣液/洗奶樽液/柔順劑: pigeon

combi: 可單手開/收車

士的車起碼要一歲幾先坐得, 唔使咁早睇住

大宅

沐浴露:初生時用GV,洗頭沖涼都係佢,依家用Seba,洗頭一星期先用一次seba,基本上兩個牌子都好,不過GV貴,Seba就香
cream:GV,好用,夠潤,天氣太乾燥先用
face cream:GV,夠潤,天氣太乾燥先用
diaper cream: seba
尿片:初生用Huggies同妮飄,妮飄大塊D,依家就Pampers特級棉柔(日本製)、大王同moony都會用,大王同moony大塊D,質地軟少少,但我覺Pampers都ok的了,用咁多牌子,都係因為包得唔太好,漏幾次尿
洗衣粉:combi,好少用,洗新衫同開洗衣機先用,平時用沖澡水洗衫,bb衫唔太污糟,唔駛日日用洗粉
車:aprica chocolate, 永安大減價時買,車輕,可以反方向同放平170度比bb訓覺,計日本車,內籠比combi大,不過反方向推時有少少唔穩,車底籃細,其他都無咩問題,唔知係咪少人用,成日比人話架車靚

大宅

沐浴露,shampoo & cream: Mustela
face cream: Mustela & physiogel cream
diaper cream: Mustela
尿片 :Huggies & Pampers then change to 大王 (at night )and nepia + Sealer (day time)
洗衣粉: 威威洗衣液
車: newborn - combi after 6 mths change to Maclaren

大宅

我會用Chicco沐浴露及洗頭水, 潤膚霜會用QV kids

尿片

我會用花王首選, 次選大王, 因merries 真係好soft, 好正

洗衣
粉/液 會用Chu Chu

BB車會用Combi, 型號唔記得左, 但價錢係2980元那款, 在吉之島買, 夠輕, 上落車好方便

大宅

好媽媽勳章

沖涼: 和光堂,ok啦,冇咩特別,佢冇咩味,唔怕BB個鼻敏感~

Cream: QV,好好用,冇香味,好潤,唔敏感,可以全身用~有時我爆拆都係用佢~

Diapers: newborn用pampers,好好,好soft,又唔會leak. small size就pampers同huggies, goon就唔得喇,size較大,我bb細粒,10次8次leak.

洗衫: Essence,之前係永安Enfant買bb D衫,佢話加$30有得換,所以就買咗~好香,但又唔係好strong果種香,係好soft,好bb果種~佢好濃縮,所以一支用好耐~我到到而家,bb2個半月大,都未用唒一支~我咩都用佢洗~

Stroller: Peg Perego IS. 好好用,佢唔算好大架,但個seat位好wide~係就係好似重少少,不過就好stable,車下面個放野位好大,我放2個大袋,一條"咩"帶,都仲有位~個人覺得Combi, Capella係就係輕,不過太輕,好唔stable,試車果時大力D一push就反車...所以就冇買....

男爵府

我預產期仲遲過你,不過都買得七七八八,因為年尾多特價嘛~~
Mustela: 因為有SAMPLE,所以都會試下用先;另外都睇緊QV同KIELH'S

尿片

Huggies/Pampers
都係因為有sample,又試下先,同埋呢啲大牌子添貨方便嘛

洗衣粉/液 (類型、用後感?!)
Arau Baby

BB車 (用那種型號、好處、什麼地方買?)
Peg Perego p3
雖然大架又重身啲,不過內籠闊啲架車又穩啲,朋友話日本車輕身啲,不過坐唔到好耐就要換車!之前一田特價買係專門店七五折咋,抵!!

複式洋房

原帖由 sppchocho 於 14-12-2009 14:54 發表
我預產期仲遲過你,不過都買得七七八八,因為年尾多特價嘛~~
Mustela: 因為有SAMPLE,所以都會試下用先;另外都睇緊QV同KIELH'S

尿片http://ads.baby-kingdom.com/www/deliver ...

你可以試吓天然既嬰兒/兒童系列既沐浴露/洗頭水/潤膚霜 , 佢唔單止純天然,不含化學成份, 而且性質溫和,適合bb同埋小朋友用, 仲可以有保濕既功效, 如果你有興趣試用既話可以留電話俾我再傾!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至