想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有無sis睇過家計會??
排期耐唔耐,會做d咩既檢查??
有無用??幾多錢度?
有無係睇左家計會而成功生bb架???
thx

大宅

可唔可以答下我呀????
或者有無其他中醫或者西醫介紹比我呀?

thx

大宅

你係咪指家計會生育指導啊?我04年睇過, 星期三打去BOOK時間都要排3個月先有得睇, 第一次見醫生我自己單拖去,就做簡單身體檢查(好似婚前檢查咁), 係陰道拎D樣本化驗抽血同要驗你C6丁丁, 之後就比張體溫表我同電子探熱針番去量3個月體溫。我驗血報告出左之後我就轉左睇另一個私家不育醫生, 因為實在等得太耐好容易就唔記幾時覆診了。中醫真係要夾, BK呢到都有幾個專睇婦科既中醫你可以試下邊個岩你。

原帖由 grass0720 於 09-12-12 01:38 發表
可唔可以答下我呀????
或者有無其他中醫或者西醫介紹比我呀?

thx

大宅

昨天打左去BOOK,居然下個星期有得睇~

各位SIS有無好中醫介紹??

男爵府

wyeth冷知識勳章

年頭都 see 過家計會, 我覺得有用既只可以係check 男的精子健唔健康, 女方面同 幫助懷孕 冇乜關係,我同個醫生講話試左成年都唔得, 佢又唔會幫我做轉介 , 反而叫我 1 - 2 天便要dodo 一次, 仲話唔洗理係咪排卵期 ......

我自己試到冇心機時, 一次過 Book 晒家計會, 西醫 同 中醫 費時晒時間, 西醫都排成 5 個月 , 如排政府仲耐好似要 1 年。

禁止訪問

大宅

我明天book左睇家計會,因為我又唔鐘意飲中藥,同埋我本身m到係極唔準,所以睇左問題係唔係我身上先啦....

大宅

k7jmok

西醫你係book邊個??
要等成5個月,咁我想生老虎仔都好難.............

男爵府

wyeth冷知識勳章

原帖由 grass0720 於 09-12-15 03:24 發表
k7jmok

西醫你係book邊個??
要等成5個月,咁我想生老虎仔都好難.............

西醫今年1月我 book 鄭醫生 (Dr. Tay), 果時要排到 5 月中先有得 see, c+ 有得照埋輸卵管麻, 我覺得咁樣check 先知自己有冇問題,家計會只check 你有冇病會影響 BB 生長, 果 d test 你有左之後see 政府佢地都會check la (i.e. 德國麻疹, 乙型肝炎, 地中海貧血, ......)

你唔洗氣餒, 一年前我都係 d 個時候的起心肝, 12 月 see 中醫及買果隻日本雙位溫度計, 1 月 book 西醫, 3 月see 家計會, 幸運地我在 3 月 有了 BB, 剛剛上月生左lu

大宅

我昨天睇了家計會,因為我m到唔準,過二星期再睇~

洋房

我都係看家計會(灣仔), 不過無你咁好彩, 第一次打電話book要成半年先有得見醫生, 最初驗血啦, 驗丁丁啦, 之間再驗輸卵管, 再驗多次丁丁, 中間要每天test體溫, 同食了6個月排卵藥, 都不成, 醫生最後轉我到醫院做iui, 我下個月決定iui啦, 不過要讚吓灣仔家計會的醫生和姑娘都好好, 又細心...

大宅

因為灣仔既家計會話咁啱加左下午既時段,所以咁快,佢都係轉介左我照輸卯管,因為我M唔準,所以都未驗血,過二個星期CHECK過都係無BINGO既話比通經藥我食先,
但我想問通經藥同唔同排卯丸??

男爵府

wyeth冷知識勳章

原帖由 grass0720 於 09-12-19 01:24 發表
因為灣仔既家計會話咁啱加左下午既時段,所以咁快,佢都係轉介左我照輸卯管,因為我M唔準,所以都未驗血,過二個星期CHECK過都係無BINGO既話比通經藥我食先,
但我想問通經藥同唔同排卯丸?? ...

點解你果間咁好 , 我book 荃灣一樣好快己可安排約見, 但個醫生一 d 都唔可靠 , 個樣仲細過我 ......

洋房

可能我d M 好準, 不用通經, 體溫表看上都好好, 只是丁丁唔合格, 所以test了兩次. 照輸卵管時要放鬆心情, 最好一小時前食訂止痛藥, 放心唔痛.

首頁

尾頁

跳至