跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章

喺沙田區既幼稚園, 個人黎講, 好喜歡吳多泰及孫方中, 吳多泰已收小女及已交留位費, 昨天收到信, 孫方中收左小女全日班, 兩間我都好亞女想讀, 因為各有各既好處, 而家都唔識點揀. 小女係07年12月細女, 性格好動坐唔定, 語言發展極佳, (所以想比佢學好普通話), 而家好頭痛, 真係唔知應該比佢讀邊間好, 因為我覺得2間都好好呀! 請大家幫幫我, 教下我應該點揀好喇, 唔該唔該!

大宅

我個囡0711bb,我哋都交咗吳多泰上午班留位費,孫方中都收咗上午班,我哋好開心,孫方中收咗囡囡呀﹗雖然孫方中校舍無吳多泰大,同埋無咁方便,但我哋想囡囡學好普通話,今日已經第一時間寄咗留位費張支票啦﹗

大宅

醒目開學勳章

孫方中收亞女全日班我又係好開心, 但開心過後, 煩惱就黎, 仲未諗到最後應該讀邊間, 十五十六, 兩間幼稚園我地都要搭15分鐘車程, 哎.....好煩惱呀~

男爵府

好媽媽勳章

我自己就決定讀孫方中..

大宅

醒目開學勳章

孫方中除左可以學好普通話外, 仲有咩優勝之處令你地揀孫方中而唔揀吳多泰呢? 希望你地可以同我分享一下, 謝謝~

大宅

或者可share 下我的經歷
2007年係開學2個月後後需轉校 當時吳 同孫都 有位, 當年孫還是無名小校一間罷, 最後我落案係孫至今
其實吳的校長都真係好好, 即使我沒有去讀, 佢還鼓勵我點樣簡, 點樣幫我小孩克服回係之前一間kg 的可怕經驗, 所以吳都是一間好好的kg, 保記的學校真的一點蠻不差, 程度都ok
同時我們最不知所措之際, 知道有孫這所pth kg, so, 咪去探探路, 校長都好輔導阿女, 而且行入去, d小朋友仲主動讓位比我女食茶點
經過一輪折騰, 我們最後選孫 因為佢net 時間較多, 而今年再增加至1week 4 day + 1天係回流家長義工, 實際是5天, 而我知現今的小學主流偏向普通話教中文 或是2班普班的形式, 最後就決定孫幼
最重要係除語言外, 品格教育都做得很好.

原帖由 legomeko 於 09-12-9 14:20 發表
孫方中除左可以學好普通話外, 仲有咩優勝之處令你地揀孫方中而唔揀吳多泰呢? 希望你地可以同我分享一下, 謝謝~

鼎為煉銀, 爐為煉金; 惟有耶和華熬煉人心  
箴言. 17:3

大宅

請問你哋講緊邊間孫方中???

大宅

醒目開學勳章

講緊隆亨村既孫方中

叉雞飯, 多謝你既分享! 就係兩間學校都各有長處, 所以分析左好耐都未有定案, 好難既決擇!

男爵府

其實兩間真的唔差,就要睇你想點才作決定吧!

男爵府

呢2間都真係好難choice喎 ! 2間都有各有長短 !
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

別墅

好媽媽勳章

如果屋企冇人講普通話, 小朋友讀孫方中會唔會比較難適應呢?

大宅

ummmmm 就係我屋企無人講普通話, so我最後決定比佢讀孫幼

適應初時會有一段時間, 但過2個月已settle 了, e+ 佢已適應返學同學習是用普通話的, so呢方面反而唔洗太擔心.

佢係home 都會主動提出要普通話時間, 都好順好清下. 反而我同爸爸唔敢講野.

原帖由 bbliang 於 09-12-10 16:44 發表
如果屋企冇人講普通話, 小朋友讀孫方中會唔會比較難適應呢?

大宅

我的普通話都好差,大仔上年孫幼畢業。 現在小一,在校他都可以用普通話與老師對答, 教我正確發音。 不要擔心自己唔識, 仔女都唔得。

大宅

如果孫方中同愛鄰, 大家有點揀呀?

別墅

Hi 叉雞飯 ,
你提及的net堂, 我唔明白什麼是回流家長義工? 還有,之前你話有同學仔考到DSS及私小, 可唔可以講那間?

大宅

NET 咪 有2個外籍英文老師

原帖由 yancw 於 09-12-11 11:46 發表
Hi 叉雞飯 ,
你提及的net堂, 我唔明白什麼是回流家長義工? 還有,之前你話有同學仔考到DSS及私小, 可唔可以講那間?

大宅

咁孫方中的老師好嗎?

大宅

我覺得好, 但各位老師都是操流利普通話, 有一些在同我講野都講pth. 所以我係會啞左多wor, 因我我的普通話真的非常普通呵

但d 細路又好掂同佢地講野, so, 唔好唔信小朋友的語言能力是比我們強

另外, 其實愛鄰d 老師都好好, 因去個樹玩過playgroup, d老師好ok架, 同孫的老師又係2種型

原帖由 ms_maggie 於 09-12-12 05:30 發表
咁孫方中的老師好嗎?

大宅

咁真係難揀..

男爵府

叻叻勳章

我想問孫方中.....是否傳統教學呀?!?!?同埋...其實是否保良局吳多泰的資源會比孫方中的豐富呢?!?!?

首頁

尾頁

跳至