自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我阿媽話電台節目, 有個2歲既小朋友識念乘數表, 你地聽過未, 可否告訴我究竟是怎樣一回事呀?

禁止訪問

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 Zidane 於 09-12-15 09:03 發表
我阿媽話電台節目, 有個2歲既小朋友識念乘數表, 你地聽過未, 可否告訴我究竟是怎樣一回事呀?

點解咁有興趣想知? 有咩咁特別?

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章

Many kids can do that

伯爵府

呢個世界有太多好細個的小朋友識好多比佢年紀應該要識的東西, 但問題係有冇咁既必要呢?

大宅

其實小朋友記憶力強, 要佢"諗日皇"並唔難, 要佢識理解以致運用先至係真功夫!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我仔未有2歲咁誇, 3歲啦, 都識背
背之嘛, 佢都唔知咩叫33如9, 44一十六........
同背唐詩一樣, 唔明, 背識晒都無意思啦.....

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 paperskin 於 09-12-15 10:42 發表
其實小朋友記憶力強, 要佢"諗日皇"並唔難, 要佢識理解以致運用先至係真功夫!

背九因歌啫, 唔係好難, 但根本唔明點解, 耐咗唔溫好快忘記。

我個囡2歲幾時, 我都有同佢背唐詩, 後來都慳番啖氣好過。除非你有恆心 KEEP 住同佢温啦, 如果唔係就晒氣。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

所以咪話無咩特別, 根本小朋友不明其意!!

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 09-12-15 10:50 發表
我仔未有2歲咁誇, 3歲啦, 都識背
背之嘛, 佢都唔知咩叫33如9, 44一十六........
同背唐詩一樣, 唔明, 背識晒都無意思啦.....

我估其實都唔係完全無意思, 我記得早排有個研究對比香港小朋友同外國小朋友嘅數學程度, 比例上香港好啲, 佢地當時都話可能因為同香港小朋友細個時背九因歌有關!

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

無乜特別, 你教就會識, 問題你教唔教之嘛!
我c6唔俾我教住.. 阿仔玩加減數都已經ok

呢排都係認字同睇唔同主題嘅大人書多..

男爵府

我個女K2時, 我個姑奶成日叫我教個女諗成數表. 我覺得好哂氣, 都冇理佢.

到而家個女小一, 姑奶都係成日叫我教個女諗成數表. 我就好嬲咁話, 亞女下星期背默中文第6課, 而家都未識背, 你話背邊樣重要?

2歲? 唔好哂氣啦! 我問過亞女個數學老師,佢話等個小朋友明白左成數係乜, 先開始叫佢背都未遲. 而家要佢背99-81, 個小朋友仲以為9+9=81.

禁止訪問

子爵府

其實唸乘數表都係當唱歌仔咁做,佢地成日唱"茶壺歌"都會識背啦,所以唔係奇事,我女而家二十二個月都識唸三字經,但只係當歌仔咁唱啫,不過話說回來,的確有研究講過多唱兒歌,多背有意義文字既小朋友,佢地腦內既搭橋會頻密D,大個後思考亦好D,所以點解PLAYGROUD,幼稚園成日唱兒歌來學習,一來有興味,二來對佢地腦部發展好呢!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

我都唔會教個囡識d無意思既野,得個背字

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

侯爵府

好媽媽勳章

要keep住日日要佢記先得 一唔keep 就乜都唔記得架la
原帖由 bb123321 於 09-12-15 23:18 發表

Agreed!!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

要學真係好多野好學, 仲咩要浪費時間去叫小朋友死背呢D對佢地黎講係冇意思既野呢

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 sasa0208 於 09-12-15 15:16 發表
我都唔會教個囡識d無意思既野,得個背字

agree

兩歲小朋友應該開發佢既求知欲, 等佢對呢個世界的各樣野都有興趣, 要識問問題. 還有係自理能力的培養. 我唔想D仔女做高分低能的人.

伯爵府

原帖由 莎莎莉莉 於 09-12-15 23:25 發表

agree

兩歲小朋友應該開發佢既求知欲, 等佢對呢個世界的各樣野都有興趣, 要識問問題. 還有係自理能力的培養. 我唔想D仔女做高分低能的人.

一! 一! (sorry, 我搵唔到嗰個舉手指公的icon)

聽朝亞仔問我 " 一隻青蛙一張嘴, 兩隻眼睛四條腿!" .....佢今日問到第八十四隻了. 咁問第八十五隻青蛙嗰時, 我一定唔會再答佢!

一! 一! (sorry, 我搵唔到嗰個舉手指公的icon), 等聽朝亞仔瞓醒, 我問下佢收埋咗個 icon 喺邊先!

首頁

尾頁

跳至