嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想問生孖胎bb出世時通常有機多磅呢???

因為聽過生孖胎的個bb出世時各只有3,4磅,
點樣可以令生孖胎既bb...重d呢??

同埋生孖胎是否真係好辛苦呢?

大宅

我上星期34wk產檢,孖b嘅重量係2.1 & 2.4kg,醫生話good progress...

要孖胎長得好,休息好緊要,一直以嚟,返工都好攰,一到weekend 就瞓晏覺抖多啲,反而食嘢我冇特別食好多,飯都冇食多到,只係食多啲肉,蔬菜,生果,雞蛋,飲奶/鈣思寶,...

由29wk開始,醫生已經寫假紙叫我放假lu,佢叫我瞓多啲,聽吓音樂relax 啲,每日晏晝我都會聽住mozart 瞓覺... 我其他之前陀過孖胎嘅同事,佢地都係預產期前2個月開始放假lu.

陀孖胎真係好辛苦架,因為有2個bb,我個肚比其他得一胎就生得嘅媽媽仲要大,行路半個鐘已經好攰,膝頭/恥骨/大脾夾位/腰骨痛都會比陀一胎嘅媽媽早出現,而家行路簡直係龜速,有時2個bb一齊郁頂住個肚都有啲痛 ... 不過佢地一齊郁嗰種感覺又好奇妙

大宅

我覺得只要抱住樂觀同開心渡過每一日, 肚入面個bb都會感染到發展得好d. 未必孖b一定輕, 我有朋友只係單胎, 早產七個月出世只得3磅幾, 佢話另外有人24wk就出世只得一磅幾.

我自己就每日都輕輕鬆鬆, 依家20wk感覺到佢地喺度郁郁吓好得意, 有時左郁完到右邊郁. 上星期照超聲波, 個頭仔大咗兩週, 大脾仔大咗一週添, 姑娘話個孖b好吸收, 因為望上去我都係肥好多, 行路暫時都幾輕盈, 朋友同事都話睇我後面都唔似大肚 .. 不過遲多幾週個肚再大d就可能會論儘d啦.

上星期六開始上埋瑜珈班, 希望可減少腰骨痛, 恥骨痛等等.

總之, 我每一都好珍惜佢喺我肚入面個感覺, 真係一個好好既回憶來架 !
[url=http://www.TickerFactory.com/]

複式洋房

原帖由 mmbbb555 於 09-12-14 13:46 發表
我上星期34wk產檢,孖b嘅重量係2.1 & 2.4kg,醫生話good progress...

要孖胎長得好,休息好緊要,一直以嚟,返工都好攰,一到weekend 就瞓晏覺抖多啲,反而食嘢我冇特別食好多,飯都冇食多到,只係食多啲肉,蔬菜,生果,雞蛋, ...

聽你咁講..真係幾辛苦..不過再辛苦都值得既 !!

不過想問問你係咪自然生孖胎定係做.iui or ivf 架??
你唔方便講都唔緊要..我只係參考下..因為我都book 左3月先睇醫生做iui..所以依家想問下..係咪可以自己揀生孖胎囉.!!Tks.

大宅

iui 係會令你多胞胎機會大咗,因為過程會刺激你排多過一粒卵子... 但都要睇最後有幾多粒卵子可以受精,受咗精又着唔着到床囉...

祝你成功!

複式洋房

原帖由 mmbbb555 於 09-12-15 15:10 發表
iui 係會令你多胞胎機會大咗,因為過程會刺激你排多過一粒卵子... 但都要睇最後有幾多粒卵子可以受精,受咗精又着唔着到床囉...

祝你成功!

Tks for your reply.

我都祝你生對肥肥白白又健康既..寶貝 !

首頁

尾頁

跳至