跳至
[屯門區]

首頁

尾頁

男爵府

大宅

屯門公園有遊樂場又有爬蟲館, 重可以係公園裡吹波波同睇人放模型船, 肚餓就行過吉吉島食野, 食飽後可以帶bb去圖書館睇一陣書, 夠哂方便!

大宅

去圖書館
****未經本人許可, 不得轉載****

別墅

我bb2歲幾, 我都未帶過佢去圖書館, 怕嘈到人, 其實怕唔怕呢?

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔怕,我見都好多小朋友,細聲d咪得0羅。

原帖由 小魔 於 09-12-11 23:33 發表
我bb2歲幾, 我都未帶過佢去圖書館, 怕嘈到人, 其實怕唔怕呢?

複式洋房

我會近近地帶BB落樓下公園玩下, 跑下或者吹下波波

男爵府

好媽媽勳章

或者濕地公園吖, 佢未要俾錢住, 而大人就可以出$50半年pass. 天氣好, 唔凍就去行吓. 撞啱落雨或大風大雨, 可以在訪客中心內都有好多嘢玩同睇, 又有大家樂唔駛驚肚餓. 逢假日, 特別係長假期都有活動, 摺紙同整襟章更不在話下. 訪客中心內除咗有電影院外, 亦有一個室內遊樂場, 有分仲細嘅小朋友, 同有一定高度嘅小朋友. 分開玩滑梯. (不過有牛高馬大嘅小朋友俾管理員話完又話都仲係要玩bb嘅滑梯)

禁止訪問

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

因老公工作關係, 我囡自從出世以來, 99%的假期都是我+囡=2個人度過的。

(迪士尼未去過) 海洋公園就試過1大1小兩個人去玩(約2-3歲), 帶埋bb車睡午覺用, 都幾辛苦, 不過囡囡好鐘意, 仲好有印象, 5-6歲時又去多一次。

Mrs. Piglet 提議的, 也是好去處, 我也間中會咁做。

屯門圖書館兒童圖書那層, 其實管得不太嚴, 小朋友及家長細聲說話/講故事都有, 不大叫就沒問題。

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 sensei 於 09-12-13 23:36 發表
或者濕地公園吖, 佢未要俾錢住, 而大人就可以出$50半年pass. 天氣好, 唔凍就去行吓. 撞啱落雨或大風大雨, 可以在訪客中心內都有好多嘢玩同睇, 又有大家樂唔駛驚肚餓. 逢假日, 特別係長假期都有活動, 摺紙同整襟章更 ...

噫? 你講到咁好玩o既? 我未去過, 不過公公及囡囡2個去了一次, 話無野玩又無野睇, 好悶咁話.....

男爵府

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 wing_0413 於 09-12-14 10:50 發表

可以$50出半年嫁咩!?我上次去, 要俾$30一次呀=.="""早知有就出半年啦...上次都睇唔晒, ...
其實一個人帶個小朋友真係好辛苦!出街推車仔上車又難, 唔推車仔, 抱又累又辛苦, 係樓下公園玩又好似浪費左日假咁...唉!! ...

係呀, 到將來小朋友滿3歲, 就可以考慮出全年家庭證 $200 for 最多4個人, 我就出咗俾一家三口連最大機會陪我哋一齊去嘅人. 如果小朋友有飛, 可以去reception度有紀念品. 每次入場只可以取1份.

奉勸各位推bb車嘅媽咪搭輕鐵唔好喺濕地公園站落, 一定要揀天秀, 行少好多路兼只係斜路, 唔駛抬住部車行樓梯.

我個人覺得值得睇
1) 訪客中心電影院
2) 訪客中心上1層有展覽廳, 都好多嘢睇, 天熱時過涼河一流
3) 訪客中心賣紀念品地方, 有pass嘅人可以有9折, 另外有好多枱可以坐吓或者玩佢嘅模型. 免費
4) 問訪客中心擺張紙攞枝顏色筆, 有蝴蝶圖案可以臨摹 (即 係好似以前簽咭用鉛筆掃d號碼出嚟嗰隻)
5) 一離開訪客中心有鱷魚睇, 對面有個室內遊樂場 (太大個小朋友就唔得, 分bb滑梯或大少少嘅小朋友樹型滑梯
6) 出去湖中間有間大大嘅屋, 星期六日有專人講座, 有小昆蟲睇
7) 沿途有好多觀鳥屋, 屋內有望遠鏡, 通常上高一層就少d人睇, 輪候時間較短.
8) 有蝴蝶園
9) 訪客中心上2層影相幾靚 (即天台), 唔怕曬的話

好多好多...有心欣賞的話1日會唔夠. 記住大假期, 訪客中心上一層有時有好多免費活動, 有次阿女又有襟章 (通常都有), 喺攤位遊戲贏咗唔少文具, 波波等等返嚟.

大宅

全年家庭證 $200 for 4個人, 都唔錯喎, 我bb依家歲半, 應該都啱玩lu.

其實一個人帶bb出街都唔係好辛苦, 我由bb3個月大開始就自己揹佢去街, 揹帶加個背囊就ok, 反而從來都唔推車, 一個人推車好煩架.

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 小寶寶咪惹我 於 09-12-15 17:46 發表
尋日一個人同個囡去完 迪士尼~
都好方便 坐西鐵(bb車)
我個囡係肯拖手行,同肯排隊 既26個月小朋友..
3點去度 玩度8點...
8點之後 b 累到係車 訓左~
去海洋公園會好累...地方太大
迪士尼 地方細d 都係玩機動遊戲+睇 ...

點解唔搭R33一程車去到呢? 吖...因為下午出發. 我就會趁有巴士時早上出發. 阿女最鍾意玩Winnie the Pooh車車, 小飛象同獅子王. 坐第一排的話, 會好多時有舞蹈員同你握手.

禁止訪問

男爵府

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

R33依家得返星期六日PH先開!
我仔仔都仲意鐵路,試過放假同佢搭西鐵河,屯門-南昌-欣澳-去到迪士尼門口行下再返轉頭,係夏天唔想行商場又想有得坐下都幾好!再唔係西鐵轉東鐵再轉返小巴返屯門又得....HAHA!因為我個仔真係好仲意鐵路!!!!

首頁

尾頁

跳至