跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

hi,各位mami,我個女都十個月啦,想請教各

位,大埔邊間幼稚園較好呢?幾時入去好啊?謝謝
~~Angel~~

大宅

間間都好, 相信沒有媽咪會話自己小朋友讀緊果間幼稚園係唔好的. 你可以望望呢度都有好多幼稚園討論區, 入去睇睇人地點講再消化下, 亦可以去睇政府既幼稚園概覽:
http://chsc.edb.hkedcity.net/kindergarten/?lang=c
同埋視學報告:
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?langno=2&nodeID=6568#TP
搵學校都要自己俾d心機去諗&查資料架, 就算人地話好你都要自己諗諗, 因你先最清楚自己bb需要咩丫嘛~

大宅

聖保祿.

等待驗證會員

謝謝,中有無D好的建議啊

~~Angel~~

大宅

回覆 4# Angel 的文章

你有咩要求? 個個媽媽都唔同. 對事睇就更加.
正如ECEC建議, 做下功課,將來你會對自己既選擇有信心D.

幾時開始就?
N1>兩歲 定 K1>3歲,

全部一年前開始報名同大概半年前申請學卷.

學校有分:

私立
政府津貼
社會福利幼兒園 (己改由教育局,因學卷問題)

你重要諗基於以下
:學校地點
 宗教
 學費
 教學語言
 辨學理念

加油!

男爵府

我都想知, 明雅同浸信會正校既特點.
睇學校網站都只係知道D好表面既資料.

但係多唔多活動, 課程深淺, 升學等...都好想各位有經驗既家長分享, 因為我本身唔係住大埔, 因為奶奶住大埔先至搬入黎.

老公想小朋友入舊墟小學,
以上兩間幼稚園機會較大, 或比較容易適應小學?

浸信會是否活動教學, 功課寫字較少?
明雅是否課程較深?

男爵府

浸信會是否活動教學, 功課寫字較少?
明雅是否課程較深?

等待驗證會員

唔該曬

原帖由 Grace007 於 09-12-14 23:33 發表
你有咩要求? 個個媽媽都唔同. 對事睇就更加.
正如ECEC建議, 做下功課,將來你會對自己既選擇有信心D.

幾時開始就?
N1>兩歲 定 K1>3歲,

全部一年前開始報名同大概半年前申請學卷.

學校有分:

私立
政府津貼
社會福 ...

多謝曬,比D咁好的建議
~~Angel~~

男爵府

明雅及禮賢都未有視學報告.
另外老師是否有愛心, 功課多與少等資料,
在學校網站是看不到的, 均要曾經就讀的家長分享.

男爵府

畀面勳章 親子達人勳章

禮賢有視學報告, 好似係03年

原帖由 07mama 於 09-12-16 02:14 PM 發表
明雅及禮賢都未有視學報告.
另外老師是否有愛心, 功課多與少等資料,
在學校網站是看不到的, 均要曾經就讀的家長分享.

男爵府

我係教育處既網站睇未有.
http://chsc.edb.hkedcity.net/kindergarten/
原帖由 力奇大叔 於 09-12-16 16:00 發表
禮賢有視學報告, 好似係03年

男爵府

畀面勳章 親子達人勳章

岩岩睇過, 個website更新左, 刪左5年前果d呀, 禮賢會03年參加架, 所以無左了

等待驗證會員

xx會分校vs仁愛張,我想個女讀半日,邊間好D呢?
~~Angel~~

大宅

回覆 1# Angel 的文章

都係果句, 自己決定. 你去學校開放日同D老師同校長多D了解下. 為了安全你最好揀多兩間,當四間完左面試,你到時或者會再清晰D.

民房

轉學校是否正確?????

小朋友3歲,年尾出世!而家讀緊張xx,但我覺得好似無乜進步咁!之前讀2歲班反而仲好!學野快d,但而家好似停左咁!點算?我想問轉校好唔好!有無人話到比我聽,大埔區有無好幼稚園!邊間好?pls help

首頁

尾頁

跳至