跳至

首頁

尾頁

洋房

有冇4月既媽媽系威院生咖???

悟知到時要帶D乜用品去咧...?

大宅

我會在威記生的,但第一胎無經驗,未知帶咩去...

複式洋房

我都係pwh生, 又係第一胎, 都係唔知要拎啲咩野去,
之前第一次約覆診時, 好似係比過一張清單我地架,
不過到我地去覆診時, 唔知係咪比個文員連覆診紙加清單收起,
到我地問佢攞返, 就搵唔返喇.....

張清單好似係講入院要準備啲咩野, 同有咩要留意
大家有冇印象, 可以send返比我嗎...???

我之前係babykindom save左條link, 關於係pwh生要準備既野, 希望幫到大家喇 !!

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2761259-1-1.html

洋房

原帖由 littleair 於 09-12-11 22:11 發表
我都係pwh生, 又係第一胎, 都係唔知要拎啲咩野去,
之前第一次約覆診時, 好似係比過一張清單我地架,
不過到我地去覆診時, 唔知係咪比個文員連覆診紙加清單收起,
到我地問佢攞返, 就搵唔返喇.....

張清單好似係講 ...

我好似冇果張單既????

複式洋房

我都係慿印象記得有咋, 不過都已經冇得睇返.....

男爵府

好媽媽勳章

我都係4月o係pwh生架~
你地預產期幾時呀~~??
知唔知係咪一定要有陣痛或者見紅或是穿水先可以入院架?
不過...我都係第一胎,唔係好清楚陣痛會係點樣...

大宅

我都係威爾斯, 預產期係15 april

複式洋房

好媽媽勳章

我都係威爾斯, 預產期係2010年3月30日..但係驚會遲幾日..最遲4月7日要入院.....
好緊張.....mouth:mouth:" />

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 cherry17 於 09-12-16 15:59 發表
我都係威爾斯, 預產期係15 april

哈哈~我早你一日呀,APR 14
最遲APR 23要入院生=]

複式洋房

我係4月11日呀, 唔知到時會唔會相遇呢...哈哈 !!

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 littleair 於 09-12-16 21:42 發表
我係4月11日呀, 唔知到時會唔會相遇呢...哈哈 !!

有可能呀有可能呀~~!!
到時同下身邊d準媽咪傾下傾先~可能會係撞返你地呀!!haha~

別墅

我聽產前講座,穿水要立刻入院,如果流出黎d水混濁(唔係無色無味)就要call白車,因為情況危急.
如果見紅同少許陣痛,可以先沖涼洗頭食定飯,留意陣痛次數(抄定話俾姑娘知-幾分鐘痛一次),再入院,因為lee d情況要等一段時間先生得,所以唔駛太驚.

原帖由 unicath 於 09-12-16 15:19 發表
我都係4月o係pwh生架~
你地預產期幾時呀~~??
知唔知係咪一定要有陣痛或者見紅或是穿水先可以入院架?
不過...我都係第一胎,唔係好清楚陣痛會係點樣... ...

大宅

BK Milk勳章

HI... HI....
我於4月14日入威院,4月15日開刀。
因為第1胎係威院開刀,所以今次都會選擇開刀。希望能跟你們相遇啦!
蔚蔚2006年12月5日出世,重3.77kgs;1個月重5kgs;2個月重6.6kgs;4個月重7.8kgs;5個月重8.62kgs;6個月重9.07kgs;8個月9.3kgs;9個月9.53kgs;10個月9.7kgs;12個月10.8kgs
雋雋2010年4月15日出世,重3.295kgs;1個月重4.21kgs;2個月重5.71kgs;4個月重7.17kgs;6個月重7.85kgs;8個月重8.2kgs;10個月9kgs;12個月重

大宅

BK Milk勳章

因為第1胎係威院開刀,所以今次都會選擇開刀。希望能跟你們相遇啦!
蔚蔚2006年12月5日出世,重3.77kgs;1個月重5kgs;2個月重6.6kgs;4個月重7.8kgs;5個月重8.62kgs;6個月重9.07kgs;8個月9.3kgs;9個月9.53kgs;10個月9.7kgs;12個月10.8kgs
雋雋2010年4月15日出世,重3.295kgs;1個月重4.21kgs;2個月重5.71kgs;4個月重7.17kgs;6個月重7.85kgs;8個月重8.2kgs;10個月9kgs;12個月重

男爵府

我預產期係6/4,
唔知到時我個床位會唔會喺大家嘅身邊呢?

洋房

我既預產期系4.20號..我想知如果系4.20之前早產仲要吾要咩手續或者費用呢.???.

別墅

咁早fix都日子?請問知唔知pwh係馮星期幾會開刀(預約個隻)?通常會幾点做手術?

原帖由 小夢星 於 09-12-17 09:48 發表

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 Amytell 於 09-12-17 08:54 發表
我聽產前講座,穿水要立刻入院,如果流出黎d水混濁(唔係無色無味)就要call白車,因為情況危急.
如果見紅同少許陣痛,可以先沖涼洗頭食定飯,留意陣痛次數(抄定話俾姑娘知-幾分鐘痛一次),再入院,因為lee d情況要等一段時間 ...

我都係建議大家先留意住陣痛的頻率,先決定沖涼同食飯……因為我生頭個胎時,由覺得開始痛至阿b出世,前後只有3個鐘。
我係半夜3點半開始痛…起初隔左半個鐘再痛…
過左一個鐘之後就痛得好密,差不多隔10分鐘痛…

跟住即刻call的士…車左急症室…因為實在行唔到…
覺得bb好似會跌出黎咁……急症室醫生即刻推左我上產房,上到去冇耐就生左……

複式洋房

原帖由 敏b 於 09-12-16 17:22 發表
我都係威爾斯, 預產期係2010年3月30日..但係驚會遲幾日..最遲4月7日要入院.....
好緊張.....mouth:mouth:" />

嘩.....我同你好近呀!!
預產期係2010年3月31日...都係最遲4月7日要入院.....

別墅

咁快生得出,好好呢!是否第一胎就咁快呢?

不過上第二堂時講師都有補充,如果有d媽媽之前生過或小產過做過刮宮,都會快好多生得出,因為子宮頸會鬆d,所以如果只有陣痛,咁就要留意自己陣痛是否有規律,若陣痛係有規律性,定時10多分鐘便痛及越來越痛,咁就算未穿水都要入院待產.

不過每個媽媽都唔同,佢話大多數第一胎起碼痛半日先開到10度,但總會有少數好容易生,所以如果生嗰間醫院較遠或會塞車,咁唔好等咁多,去咗醫院先,因為等到叫白車時,白車唔會理你book咗邊間私家或政府,最緊要近.

不過係屋企又係等,係醫院又係等,咁我冧都係係醫院等安全d嘅!我亦有個朋友見紅同陣痛入咗醫院等咗3/4日先生,但期間都有不停陣痛,所以真係好難講,不過如果係我我都會係醫院等,雖然會悶得自己一個,因為政府唔可以隨時有屋企人陪,始終唔知亞B想幾時出世!?!?

原帖由 jerymama 於 09-12-26 13:29 發表

我都係建議大家先留意住陣痛的頻率,先決定沖涼同食飯……因為我生頭個胎時,由覺得開始痛至阿b出世,前後只有3個鐘。
我係半夜3點半開始痛…起初隔左半個鐘再痛…
過左一個鐘之後就痛得好密,差不多隔10分鐘痛…
:naughty ...

首頁

尾頁

跳至