嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

我對孖女已經3個月了, 但食奶食得好慢, 又食得少, 每日4餐, 每餐4安, 有時一餐都要分兩次食, 想加奶都難, 想餵密d但佢地又唔多想食咁, 有咩辦法呀??

佢地食既份量係咪太少呢? (以3個月大既bb來計算)

大宅

好似話BB一日食到體重(公斤) X150ML 既奶就OK. 16安者係得480ML咋喎......你BB幾重?

大宅

好媽媽勳章

hi...katieyam,
佢地11月尾去醫院磅時有4.71 kg, 如果依你既計算方法, 我對b食奶既份量咪太少? 不過佢地真係唔肯食, 4安都要分2次餵, 仲要食得慢, 真係好想知有咩方法令佢地肯飲多d奶!!

原帖由 katieyam 於 09-12-11 09:47 發表
好似話BB一日食到體重(公斤) X150ML 既奶就OK. 16安者係得480ML咋喎......你BB幾重?

大宅

你有無試過換奶咀? 會唔會係D奶太慢?

大宅

好媽媽勳章

奶咀我都換過一次, 用隻大d既"窿", 出奶係快左, 不過無咩效用~ 真係唔明點解佢地可以掛住訓唔駛飲奶都得~~

原帖由 katieyam 於 09-12-11 22:23 發表
你有無試過換奶咀? 會唔會係D奶太慢?

洋房

我對孖B都係啦,而家都係每次食3-4 安, 每日食5次咋, 勁少

大宅

我對b都係咁, 就算肯食都係又喊又擰來擰去, 唔比佢地食又喊, 一餐奶食成個鐘, 真係好似打仗咁.

你地食邊隻奶粉?

大宅

好媽媽勳章

hi, lizchau820
你對孖b依家幾大呀?

原帖由 lizchau820 於 09-12-15 13:43 發表
我對孖B都係啦,而家都係每次食3-4 安, 每日食5次咋, 勁少

大宅

好媽媽勳章

我既bb飲既時候都係擰來擰去架...唔知佢地想點~~佢地飲緊a+1, 我諗唔關奶粉事卦...所以無轉過奶粉.
你對b幾大呀?

原帖由 bbcome 於 09-12-16 11:07 發表
我對b都係咁, 就算肯食都係又喊又擰來擰去, 唔比佢地食又喊, 一餐奶食成個鐘, 真係好似打仗咁.

你地食邊隻奶粉?

洋房

回覆 8# vanvanvan 的文章

而家3個月多D

洋房

我對BBS食明冶

大宅

好媽媽勳章

同我對孖女差不多大wor....佢地有幾重呀?
原帖由 lizchau820 於 09-12-16 18:49 發表
而家3個月多D

洋房

12磅左右咋

原帖由 vanvanvan 於 09-12-17 13:15 發表
同我對孖女差不多大wor....佢地有幾重呀?

大宅

我諗兩三個月既B都係咁, 因為好八掛, 成日都唔專心.

應該唔關奶粉事, 因為我對B食人奶都係咁.

大宅

我對bbs而家個半月, 阿囝食加營食到冇便便, 阿囡食和光堂好似唔多吸收, 好輕磅, 所以而家轉緊a+, 希望兩個都好d啦.

大宅

原帖由 vanvanvan 於 09-12-16 17:33 發表
我既bb飲既時候都係擰來擰去架...唔知佢地想點~~佢地飲緊a+1, 我諗唔關奶粉事卦...所以無轉過奶粉.
你對b幾大呀?

請問你對bbs幾大, 同一餐食幾多ml a+奶粉呀?
我對bbs而家個半月多d, 食緊120ml, 唔知多定少呢?

大宅

原帖由 katieyam 於 09-12-17 15:02 發表
我諗兩三個月既B都係咁, 因為好八掛, 成日都唔專心.

應該唔關奶粉事, 因為我對B食人奶都係咁.

你仲餵人奶, 咁咪唔駛瞓?

大宅

好媽媽勳章

我對bb3個月多少少, 都係食緊120ml, 每日食4餐, 咁你對bb一日食幾多餐呀?
原帖由 bbcome 於 09-12-17 17:40 發表

請問你對bbs幾大, 同一餐食幾多ml a+奶粉呀?
我對bbs而家個半月多d, 食緊120ml, 唔知多定少呢?

大宅

我夜晚三個鐘泵一次, 6299餵.
日頭盡量埋身, 間中補人奶, 2-3日先食一餐A+
我唔洗返工, 所以盡量俾最好的BB.

原帖由 bbcome 於 09-12-17 17:41 發表

你仲餵人奶, 咁咪唔駛瞓?

大宅

原帖由 vanvanvan 於 09-12-18 00:20 發表
我對bb3個月多少少, 都係食緊120ml, 每日食4餐, 咁你對bb一日食幾多餐呀?

一日食5至6餐, 不過唔一定食得晒120ml, 而家介緊夜奶.
你bb介左夜奶未? 同埋有幾重呀而家?

首頁

尾頁

跳至