母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

阿b打針看doctor後, doctor話全人奶唧bb not enough vitamins及鐵質, 要我每日補給vitamins & iron supplements比阿b食...你地係咪都係咁呀???
聽聞人奶少d鐵啫,,,未至於要補埋vitamins呀...

子爵府

信人奶啦,人體造得奶比bb就一定有足夠全面營養,除非亞b有咩特別情況啫,正常都唔需要其他supplement,如果亞b over 6 month,食固體食物都會吸收到
原帖由 shalalaor 於 09-12-17 16:10 發表
阿b打針看doctor後, doctor話全人奶唧bb not enough vitamins及鐵質, 要我每日補給vitamins & iron supplements比阿b食...你地係咪都係咁呀???
聽聞人奶少d鐵啫,,,未至於要補埋vitamins呀... ...

未經本人許可, 不得轉載

大宅

好媽媽勳章

未聽過bor , 信母 乳!!
你呢位e生

原帖由 shalalaor 於 09-12-17 16:10 發表
聽聞人奶少d鐵啫,,,未至於要補埋vitamins呀... ...

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都未聽過...

大宅

我睇過好多articles,講bb係媽咪肚裡面已經吸收夠佢6個月份量既鐵質同微量元素,所以加埋頭6個月從媽媽奶吸收到額外既鐵質,係好足夠佢生長既需要。

不過到咗6個月左右,因應bb既生長情況,媽媽奶可能係鐵同鋅方便未必可以滿足bb既需要,所以要引進固體食物,而且係選擇食物方面,以補鐵同鋅為目標(因為媽媽奶仍然可以提供好豐富既蛋白質同其他營養俾bb),所以好多時啲article都會建議bb食波菜or肉呢啲含豐富鐵質既食物。

大宅

我係全人奶,睇政府醫生佢都有比vitamins及鐵質要我加入奶用奶樽比BB飲,不過唔知關唔關我BB係早產B事WOR..
url] [/url]

男爵府

但我阿b唔係早產喎, size & height全部都average, 今日仲驗埋血, 証實佢d 黃氣係人奶黃, 唔係個肝有事, 見到佢抽血個樣, 真心痛...好彩冇事啫...
係咯, 我都唔想比vitamins & iron唧supplements佢呀, ,,,但doctor又話人奶係好在有抗體啫, 但vit & iron係唔足夠喎....

大宅

好媽媽勳章

維他命係補俾亞媽, 因為人奶會喺亞媽身上攞左足夠嘅營養俾bb, 所以係亞媽有機會有鈣同營養流失的問題

大宅

原帖由 cyhh 於 09-12-17 19:40 發表
維他命係補俾亞媽, 因為人奶會喺亞媽身上攞左足夠嘅營養俾bb, 所以係亞媽有機會有鈣同營養流失的問題

醫生開比我O既係比BB食用而唔係比大人GAR..
url] [/url]

公爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

補鐵我就冇聽過但亞b出世時醫院同我講因為人奶係唔夠維仔命K (到B 3個月大) 同埋我住呢度唔多陽光要補維他命D, 所以我我日都每樣5滴俾佢囉~

禁止訪問

等待驗證會員

死啦... 我冇補vitamin呀... 而家一個月多DD, 要點補? should I take him to see doctor?

複式洋房

除非你bb有什麼特別情況要補鐵, 否則唔駛喎, 立亂補鐵會便秘的

"doctor話全人奶唧bb not enough vitamins及鐵質" 如果你doctor只是這個原因, 唔駛理佢

至於vitamin, 如上文, 可能不夠的只有 vit k 和vit d

vit k 一出生打了針
vit d 我有俾supplement, 但我在美國住, 冬天陽光很少, 香港應該不用呢

都係個句: 母 乳最好, 相信母 乳!

子爵府

請問你個b依家几大呀?仲有黃?
咩係人奶黃呀?

原帖由 shalalaor 於 09-12-17 18:30 發表
但我阿b唔係早產喎, size & height全部都average, 今日仲驗埋血, 証實佢d 黃氣係人奶黃, 唔係個肝有事, 見到佢抽血個樣, 真心痛...好彩冇事啫...
係咯, 我都唔想比vitamins & iron唧supplements佢呀, ,,,但doctor又 ...

大宅

我地一人一句都未必俾到信心你(我地邊夠人地醫生咁權威吖),我建議你打去健康院人奶熱線查詢,佢地會俾到專業既意見俾你。

老實講,自從我俾坊間對人奶不是太大認識既醫生們(包括私家急症室醫生同兒科醫生)誤導多次,延誤病情,我睇醫生時會自己分析吓,覺得有問題就上網搵啲醫學報告睇同埋問多幾個專業意見,始終人奶未普及,人奶媽係要行多幾步來保障自己同bb。

原帖由 shalalaor 於 09-12-17 18:30 發表
係咯, 我都唔想比vitamins & iron唧supplements佢呀, ,,,但doctor又 ...

大宅

母 乳提供嬰兒所需要的營 養,理論上維他命D 應該靠日曬而不是靠飲食取取,但美國因皮膚癌盛行率比香港高,美國人懼怕皮膚癌以致過度防曬,導致必須從飲食中補充維他命D,外國的建議,香港恐怕不適用。

完全哺餵母 乳的嬰兒,在某些情況下可能某些維他命的攝取會不夠:

*日曬不足的嬰兒可能缺乏維他命D。
*母親完全吃素者可能維他命B12量不夠。
*母親攝取胡蘿蔔素及維他命B6不夠者,嬰兒體內含量可能不夠。

香港母 乳嬰兒協會的FAQ 提及:只要母親飲食均衡,有接觸陽光,母 乳內的維他命D 對足月的嬰兒已足夠。如有疑問,妳可向妳的醫生查詢。

資料: http://www.breastfeeding.org.hk/faq/32

http://www.breastfeeding.org.hk/book/155

男爵府

阿b已6weeks old, 仲黃, 所以咪要check囉..但食人奶都會令阿b黃的..
doctor話如果現在唔補鐵, 怕過幾個月會唔enough鐵貧血喎, 所以suggest我每日加鐵落人奶到..同埋vitamins

複式洋房

據我了解, bb已經有頭6個月的鐵質儲備ga wor
真係宜家6 weeks old要補?
你個doctor講野幾特別, 我會拿些second opinion先

禁止訪問

男爵府

我試咗放鐵質落d 奶到, 好彩阿b肯飲啫...
但vitamins d味好怪, 我仲未敢試,....
但...其實都好唔想試...
可能如大家講,,唔落都得唧

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊