想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

本來今個月都好努力
12月12日及14日都有do do不過昨天因為有念珠菌所以要放藥...
我平時經期係30-41日的...之前check 紅d都係得一條線....我都唔知仲好唔好繼續努力.e生話放藥都唔會影響受精的...不過我就好擔心lu...
以下係我大約m期的資料...

天數
08年9月19日35
08年10月23日33
08年11月24日34
08年12月27日39
09年2月3日35
09年3月9日35
09年4月12日32
09年5月13日33
09年6月14日31
09年7月14日41
09年8月23日32
09年9月24日31
09年10月24日30
09年11月27日35

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 csc0728 於 09-12-18 12:22 發表
本來今個月都好努力
12月12日及14日都有do do不過昨天因為有念珠菌所以要放藥...
我平時經期係30-41日的...之前check 紅d都係得一條線....我都唔知仲好唔好繼續努力.e生話放藥都唔會影響受精的...不過我就好擔心lu.. ...

如果你 30-41日, 大約D 16-27排卵. (可能大約D14-27 期間出現深粗) 或者你可以係 D 13/14 開始隔日DODO.

另或者留意下有無多分泌 , 如有都隔日DODO.

你有無跟足指示使用? 測前 2小時減少飲野, 浸 3-5秒, 等 10-20分鐘睇結果?

大宅

我11月27日 DAY 1來M LU
我次次都係晚上8點左右先CHECK 的..唔知係唔係唔OK呢..不過其實我買咗返來.,咁耐...臨近排egg check 呢..都未試過係2條深粗線出現的..
:cry: :cry: :cry:

大宅

其實有冇可能係冇深粗而dodo,都有機會bingo呢?

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 釘釘 於 09-12-18 14:09 發表
其實有冇可能係冇深粗而dodo,都有機會bingo呢?

你意思係無測到深粗 , 定係深粗日前後日子?

都有機會.

1. 可能係測試方式錯誤;
2. 可能高峰值出現時間短.

大宅

只係得一條深粗...未試過2條深粗...
我用咗紅d都幾個月...都唔知係唔係方法用錯...

瑪瑙宮

原帖由 csc0728 於 09-12-18 12:44 發表
我11月27日 DAY 1來M LU
我次次都係晚上8點左右先CHECK 的..唔知係唔係唔OK呢..不過其實我買咗返來.,咁耐...臨近排egg check 呢..都未試過係2條深粗線出現的..
:cry: :cry: :cry: ...

你由 DAY 幾開始用? 如果 最短係30日CYCLE , 應由DAY 13開始測. (或者見到多分泌時, 就當日及之後 1-3日 內測密少少)

用排卵條最佳時間係早上10時至晚上8 時內測, 但有D 人可能高出現時間短.

或者你試下係早上11時 / 下午 2時 果段時間CHECK, 記得測前 2小時減少飲野 (最好黃黃地色) , 浸 3-5秒, 一定要等 10-20分鐘睇結果, 因下線係好慢先出現 (如果係接近排卵的話)

如果 都係測唔到, 就試用晨尿. (因我試過都OK)
當見到較為明顯下線時 , 可以當日隔 4-6小時後再測一次, 睇下係KEEP住深粗.

瑪瑙宮

原帖由 csc0728 於 09-12-18 14:16 發表

無2條深粗, 咁有無第2條線出現? (或者第2條線有無 50-70% 粗度?)

之前果幾時有無影低? 或者SEND俾我睇下

大宅

原帖由 csc0728 於 09-12-18 14:16 發表

我都係未見過有深粗,所以諗緊係咪一定冇機

大宅

miffy,第二條係咪見到少少叫有啊!
我懷疑係張紙薄得濟透到咋!

瑪瑙宮

原帖由 釘釘 於 09-12-18 14:22 發表
miffy,第二條係咪見到少少叫有啊!
我懷疑係張紙薄得濟透到咋!

唔關事, 第2條線 係 花同 白色膠片之間.

你 CYCLE 準唔準? 大約幾多日?

瑪瑙宮

原帖由 釘釘 於 09-12-18 14:21 發表

我都係未見過有深粗,所以諗緊係咪一定冇機

咁你今日DAY 幾? 而家CHECK 排卵定 BINGO?

大宅

我都唔可以話叫有cycle,M小姐鍾意幾時來就來,一個月又得,半年又得
我而家等緊排卵呀

瑪瑙宮

原帖由 釘釘 於 09-12-18 14:32 發表
我都唔可以話叫有cycle,M小姐鍾意幾時來就來,一個月又得,半年又得
我而家等緊排卵呀

咁最近 4-6次 M 日係幾號?

如果唔怕煩, 就 日日KEEP住CHECK.

如果有明顯分泌, 可以係見到多分泌 (如蛋白, 鼻涕) 時先當日及之後 1-3日先CHECK. (同隔 4-6小時測)  

大宅

eee...我有浸的....可能係呢個原因..一直check 唔到.試過有第二條線不過只有30%...所以未係高峰吧...
下個月唯有再試下lu...

大宅

我間唔中都有多分泌,咁咪可以勤力check

瑪瑙宮

原帖由 釘釘 於 09-12-18 15:00 發表
我間唔中都有多分泌,咁咪可以勤力check

YES, 咁你咪唔駛日日CHECK 咁煩囉

當見到多分泌時, 先果 1-3日CHECK 密少少 (約 4-6小時一次).

瑪瑙宮

原帖由 csc0728 於 09-12-18 14:56 發表
eee...我有浸的....可能係呢個原因..一直check 唔到.試過有第二條線不過只有30%...所以未係高峰吧...
下個月唯有再試下lu...

或者見到 30% 果次, 隔 4-6小時後再測多一次比較下.

大宅

其實有分泌即係有機會排卵?

瑪瑙宮

原帖由 釘釘 於 09-12-18 15:15 發表
其實有分泌即係有機會排卵?

可以話係.

以下網上資料參考下:

觀察子宮頸陰道分泌物的變化:此方法的原理是根據體內荷爾蒙的變化造成陰道分泌物的改變來加以判讀。通常在排卵前的5~6天因為體內雌性素的上升,會影響到子宮頸的分泌物黏稠度的增加,我們稱之為Type E mucus(或稱之為雌性素作用下的黏液),此現象的改變是為了使精蟲經由子宮頸到達子宮腔輸卵管的通道較為順暢,過了排卵當日子宮頸的分泌物開始因黃體素作用的關係而增加黏稠度(或稱Type G mucus),而此種生理性的開關,即是受孕窗口的顯示,經由雌性素開啟受孕窗口,而由黃體素關閉。
如要具體的形容Type E mucus的分泌物,其形態是較為清澈、黏稠度較高,並且較為滑膩的(似蛋清) ,此現象的變化在每個月經週期表現的程度不儘相同,而此現象的開始,通常是在排卵前5~6天的時間,而Type G mucus則顯示排卵動作已經達成,分泌物轉為較為乾、較為濃稠,有時候會較為像乾掉的膠水般,有此分泌物出現時,通常受孕窗口已經結束,此方法在於月經規則的婦女較為容易觀測的到,而在月經週期不穩定的婦女,絕大多數都沒有正常排卵的狀況,因此使用這種方法的效果較差。

首頁

尾頁

跳至