嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BB三星期大有奶癬,醫生話唔洗用藥會自己好,但D奶癬越來越多,搞到塊面紅到一撻撻,有D仲有膿頭,點算好?

宜家BB塊面好似人地青春期生暗瘡咁,好擔心

大宅

好媽媽勳章

唔洗擔心, 我女岩岩滿月個時都有, 成塊面都係, 我個時只係用清水幫佢抹, 好快好。

男爵府

原帖由 潁言媽咪 於 09-12-21 11:15 發表
唔洗擔心, 我女岩岩滿月個時都有, 成塊面都係, 我個時只係用清水幫佢抹, 好快好。

你女女果時幾耐先好返? 我B女D奶癬已經出左3-4日,開頭以為俾左D有香味既lotion佢搽搞到佢皮膚敏感,睇醫生話佢係奶癬,宜家仲越來越多,基本上除左額頭之外,成塊面都有.

你果時用清水抺1日抺幾多次? 凍水還是暖水? 之後需唔需要搽cream, e.g. aqueous cream,花士令,俄羅立英果D?

大宅

好媽媽勳章

我女個時都係成塊面冇撻好肉架, 都出左好耐, 起碼有一個月, 千期唔好搞d膿呀, 唔係情況會仲嚴重架。

抹幾次唔定, 多數一日定時早午晚3次, 同埋每次食完奶都會用暖熟水抹一抹個咀周圍, 冇搽野(因個時係夏天, 怕搽左野會塞住d毛孔仲衰)。

慢慢就好返左咯。

男爵府

原帖由 macvn123 於 09-12-21 12:01 發表

你女女果時幾耐先好返? 我B女D奶癬已經出左3-4日,開頭以為俾左D有香味既lotion佢搽搞到佢皮膚敏感,睇醫生話佢係奶癬,宜家仲越來越多,基本上除左額頭之外,成塊面都有.

你果時用清水抺1日抺幾多次? 凍水還是暖水? ...

你最好每餐奶後用白開水同佢抹面
then 搽返cream
最好用咩香味都無, qv cream, aqeoues cream 就最好
有好多時係搽面唔乾淨引起

別墅

精緻種植勳章

飲奶前搽一層薄薄凡士林係嘴四周
飲完用棉花濕水搽嘴&面
(最重要是棉花抹既時候,只可以拖一次,千其千其唔好用棉花同一面翻用其它地方, 你可以對摺/反轉棉花另一面再抹)如果唔係會野到成面都係架

洋房

我BB現在快十個月.記得我B約倆個月就開始出奶癬,維持了約五個月.擔心當然有,相信好似你地一樣唔知點算好.個面仔不停出水,BB又抓又哭.睇醫生都睇了倆次.但幸好遇到一個好醫生,佢無咩可以做到,只係俾了一支有有料cream我.

每當BB好嚴重的時候,我只會搽下,持續約3日,停3日.同時醫生建議我轉奶粉,因為好多時都因為敏感所引致.果然當BB大下左下,個面會自自然然好返.無需要太擔心了.因為日後要擔心的事實在太多.

禁止訪問

別墅

咩係qv cream, aqeoues cream, motherlove green salve? 係邊到買?
我個囡D红色點點係晒額頭同眼周圍, 又红又"鞋", 唔知係咪奶癣? 關唔關奶粉事 (A+)?

禁止訪問

男爵府

原帖由 Bente 於 10-1-5 16:51 發表
咩係qv cream, aqeoues cream, motherlove green salve? 係邊到買?
我個囡D红色點點係晒額頭同眼周圍, 又红又"鞋", 唔知係咪奶癣? 關唔關奶粉事 (A+)?

qv, aqeous cream起藥房/萬寧果d地方已經有得買.

我bb d奶癬係又紅又"鞋"架,仲有d白色膿頭. 我問過醫生,佢話唔關奶粉事,主要係荷爾蒙既問題,好多bb都有.

我起呢度問左好多ma ma,你可以試下呢幾個方法:

用金銀花煲水抺面 <--我試過,仲用埋黎沖涼,沖左成個星期都冇乜用.

搽QV CREAM,aqeous cream <-- 我買左,當日常CREAM搽,我覺得幾好,之前用強生,唔知係咪太香,所以搞到起奶癬

睇醫生 <--我bb嚴重到d膿頭出水,所以睇醫生,開左d藥膏,搽左2次已經好左9成.

大宅

我個b奶癬好嚴重,醫生比咗支含有1﹪類固「唇」的藥膏,搽咗數日,依家好好多!

大宅

其實奶癬等唔等於濕疹?

民房

奶癬是濕疹其中的一种

原帖由 bbcome 於 10-1-10 12:44 發表
其實奶癬等唔等於濕疹?

複式洋房

如果仲係未好返...介紹你用david hosking's cream!!!真係好work...我個b好似你咁...用左2次就好返哂...仲有好多e生推介!!!不過佢岩岩加左價!!!
呢間鋪有得買...可以試下!
www.babyposh.hk

大宅

原帖由 jackie_11 於 10-1-10 16:14 發表
如果仲係未好返...介紹你用david hosking's cream!!!真係好work...我個b好似你咁...用左2次就好返哂...仲有好多e生推介!!!不過佢岩岩加左價!!!
呢間鋪有得買...可以試下!
www.babyposh.hk ...

請問有冇類固「唇成份架?

禁止訪問

大宅

唔該晒.

大宅

對不起,你找不到我因為工作地方收不到,大家都要搵食。但你言而無信,大家以口頭承諾及你說第一個賣給我,我們大家亦PM成交,現在你竟然說已賣給另外一人。可悲,希望你好好地教育你的下一代做一個承擔的人吧。

原帖由 macvn123 於 09-12-21 06:50 發表
BB三星期大有奶癬,醫生話唔洗用藥會自己好,但D奶癬越來越多,搞到塊面紅到一撻撻,有D仲有膿頭,點算好?

宜家BB塊面好似人地青春期生暗瘡咁,好擔心
...

複式洋房

原帖由 bbcome 於 10-1-11 12:48 發表

請問有冇類固「唇成份架?

放心..完全沒有!!!
大人小朋友全身都可以用!!!

首頁

尾頁

跳至