自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章

癌症,去到做紓緩治療,係咪末期?

大宅

係西醫角度.佢地無辦法(無藥可用) 就叫未期

而病人出現痛性就send 去呢科

但呢個世界唔係只得西醫.所以我唔會答係未期

我真係見好多西醫放棄既病但另一科醫好的

洋房

Hello Janet - 其實未期已經系西醫既用語。
Karen - Janet 既解釋接近正確。再準確D講,未期即系cancer細胞全身扩散。當可以用既藥都控制吾到病情時,就被推篤去"紓緩治療"。呢個時期,病人所剩下的時間無多。Doctor一般都吾都講得太firm。你要好好珍惜與病人的每一天。我已足足後悔在成年...Take care!

伯爵府

牛年勳章

但病人又無須入院喎!只係轉左佢去紓緩治療日間診所覆診。
病人係屋企覺得周身唔舒服,咁應唔應該入院療養?
怕只怕入院幫佢唔到,仲害左佢。
應該點做?

大宅

入院 or daycare 係無關系的呢
總之醫院/醫生.就係 offer 呢d 俾你

sorry. 我係唔 buy 西醫醫 cancer 的,所以無意見,
不過. 講名紓緩治療就是 幫病人止痛等.無話害唔害的.

原帖由 virgokaren 於 09-12-27 18:59 發表
但病人又無須入院喎!只係轉左佢去紓緩治療日間診所覆診。
病人係屋企覺得周身唔舒服,咁應唔應該入院療養?
怕只怕入院幫佢唔到,仲害左佢。
應該點做? ...

伯爵府

牛年勳章

原帖由 janjet 於 09-12-27 23:50 發表
入院 or daycare 係無關系的呢
總之醫院/醫生.就係 offer 呢d 俾你

sorry. 我係唔 buy 西醫醫 cancer 的,所以無意見,
不過. 講名紓緩治療就是 幫病人止痛等.無話害唔害的.
...

Janjet:
因為無藥食,所以上星期一勸左病人去睇廣華中醫,希望可以調理一下化療後的傷害。
中醫話病人嚴重貧血,試試和醫生講可否輸點血給病人,請問醫院會不會肯幫病人輸血?

大宅

貪血的原因未解.輸血是冶標不冶本的.
病人肯去看中醫?他的意智如何的?

原帖由 virgokaren 於 09-12-28 02:03 發表

Janjet:
因為無藥食,所以上星期一勸左病人去睇廣華中醫,希望可以調理一下化療後的傷害。
中醫話病人嚴重貧血,試試和醫生講可否輸點血給病人,請問醫院會不會肯幫病人輸血? ...

伯爵府

牛年勳章

原帖由 janjet 於 09-12-28 02:12 發表
貪血的原因未解.輸血是冶標不冶本的.
病人肯去看中醫?他的意智如何的?

我們力勸他去看中醫,曾去過泰山一兩次,他便放棄了。當時他還有氣有力周街行。
上星期一陪他去廣華看了一次專科中醫,食左兩劑中藥說每天都有大便,輕瀉。但覺得開始有點胃口,想食野。(下星期一覆診)
最近至開始食埋速愈素。
他說自己氣虛血弱,上或落一層樓都好吃力。

意志力麻麻!

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

讚成另類療法, e.g. 中醫

食多點蛋白質高既野~ d細胞快d做返.

速愈素good呀~

伯爵府

牛年勳章

原帖由 moonychan 於 09-12-28 22:10 發表

速愈素good呀~

中醫廣華好唔好?
速愈素 OK ?
我最近至識呢樣野,原來化療前便應該吃。

大宅

關於 cancer飲食
我只贊成 天然的食物
對於其它.一切只是商品.

對健康有壞無好. 可能短時間好以有用. 有很多商品長遠會破壞器官功能

食多d 糙米, 豆, 生果, 效果遠勝xx素
這是忠言. 希望病人不要逆耳

翡翠宮

畀面勳章

根據香港的醫療制度,安排得紓緩治療,亦是病情唔可以醫好,以減輕痛苦為主。

試下練氣功,好多癌症病人試過都覺得效果唔錯,始終多做運動有益無害。

翡翠宮

畀面勳章

原帖由 moonychan 於 09-12-28 22:10 發表

速愈素good呀~

唔好介意,據我了解,癌症病人應該減少進食蛋白質,越多蛋白質,腫瘤擴散越快。

大宅

不要放棄.真的不要放棄.
我見很多中. 西醫也放棄的病人是醫好的

呢個世界是不只得2種醫療.

意志很重要. 加油

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

同意,有好多都減少食肉,甚至茹素(或改為吃有機蔬果食物)
原帖由 mother904 於 09-12-28 23:22 發表

唔好介意,據我了解,癌症病人應該減少進食蛋白質,越多蛋白質,腫瘤擴散越快。

用戶要求終止服務

假如完全不能進食,只可輸營養奶,還有什麼流質天然食品可以飲用?

原帖由 janjet 於 09-12-28 23:17 發表
關於 cancer飲食
我只贊成 天然的食物
對於其它.一切只是商品.

對健康有壞無好. 可能短時間好以有用. 有很多商品長遠會破壞器官功能

食多d 糙米, 豆, 生果, 效果遠勝xx素
這是忠言. 希望病人不要逆耳 ...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

複式洋房

可以食雲芝,,増強抵抗,,

大宅

大家不彷注意下.吊奶的人.身體只會越來越多"啖"
根本抽唔切.好了.過了一排."啖"=黏液越來越多.發炎.跟注發燒
西醫會點做?
打抗生素. 打得勁得滯(過量).身體抵受不到一般醫生都會話係拼發症死.

好了.奶是什麼東西?.請看.

http://hk.myblog.yahoo.com/janicewan-janicewan/article?mid=6255

http://hk.myblog.yahoo.com/janicewan-janicewan/article?mid=6266
而呢d 所謂營養奶.俾起一般的奶更甜. 加了什麼?自己想.

你問我. 吊糙米水.紅米水.(不是白米) 新鮮榨的果汁一定更好
不過我唔知病人現在的情況是怎樣. 生果我先有保留

原帖由 Zen 於 09-12-29 11:03 發表
假如完全不能進食,只可輸營養奶,還有什麼流質天然食品可以飲用?

伯爵府

牛年勳章

病人而家係屋企,只需每月去紓緩治療覆診,但覆診都只係俾d止痛藥、咳水咁,無咩再跟進。
病人而家自怨自艾,因當初是他自己提出做化療,點知做左一次化療的傷害咁大,而家比起做化療前身體差左50%,成日無氣無力,冇胃口。
可能病人無乜胃口,日常都係食粥、蛋糕、麵包、麥皮。
瘦左好多,所以都係買d營養奶粉、速愈素俾佢補充下。
病人係患上Disseminated adenoid cystic carcinoma of nasopharynx,應該擴散到肺部,但醫生說他這種cancer生長速度很慢的,是嗎?(有沒有人認識?)
因為病人不想再做化療,便被轉往紓緩治療,醫生又冇講病情去到咩階段,家人又唔知好唔好係病人面前問醫生,都唔知點幫佢?

伯爵府

牛年勳章

janjet:
睇左少少你個blog,我外甥女由細到大都好中意飲奶、食雞翼,她胸部發育過盛,我都有d擔心佢,問過醫生,醫生又唔覺有咩咁大問題,可以點呢?

另,小朋友兩歲半都係中意飲奶(奶粉),唔中意食固體,點算?

首頁

尾頁

跳至