自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

上年去左大棠荔枝園個士多啤利場(個名好長........), 本來唸住香港種既都係麻麻地, 仲帶埋支煉奶去, 點知好ok wor, 非常甜, 連煉奶都唔駛落, 不過買走好鬼貴, 所以現場勁食 (可以任食, 拎走就要錢)

上幾星期, 去左錦田俱樂部, d士多啤利就唔得了, 我相信係品種關係, d肉林林的, 淡淡的, 無平時食開果d香甜味, 而且太多人去, 摘得7788 (摘完要買走食, 唔可以即場任食)

禁止訪問

大宅

畀面勳章

我上2個星期去左粉嶺香港觀光有機士多啤梨園, $60/1磅, 就無得任食架! 不過好OK喎! 我個仔要食日本個隻架, 係吉X島買長柄個隻都唔食架.. 不過個仔摘左$150, 2日食晒, 本來仲話黎緊去摘過, 但係呢幾日落雨, 可能下星期先有得摘靚架啦!

禁止訪問

男爵府

我上兩個星期去了粉嶺良記, d士多啤梨都好大粒, 好香.
免費入場, 50元一磅, 可自己帶盒子去盛載, 或加2元買個盒子.
它有網址的, 不過價錢未update, 個老闆話流浮山那間是他的舅仔開, 不過我朋友都去過, 話粉嶺良記多好多士多啤梨.
我唔建議一次買太多, 因為新鮮, 所以可能易"淋", 一兩日之內食晒就算.
老闆話佢8:00開工, 建議早上去, 因為太晏去, 俾人擇咗好多大大粒.

男爵府

原帖由 萬榮太太 於 09-12-29 15:58 發表
我想問係入場費,定係磅計呀?有無得拍車呢?

如果你去粉嶺良記, 佢的農田前有空地(係正間士多對面).
我那天去都見有人揸車去, 空地好似可泊幾部車.
不過我朋友帶我去粉嶺火車站側乘綠VAN去, 下車後行5分鐘路. 因為是朋友帶我, 我沒留意乘哪輛綠van. 網上有地圖, 你可search.

不過老闆說12月是採士多啤梨的月份, 他仲話如果我地下次去可先致電給他, 問下d士多啤梨得唔得, 如果唔得, 佢話唔會叫你去.

男爵府

原帖由 Charlotte_mom 於 09-12-29 15:09 發表
上年去左大棠荔枝園個士多啤利場(個名好長........), 本來唸住香港種既都係麻麻地, 仲帶埋支煉奶去, 點知好ok wor, 非常甜, 連煉奶都唔駛落, 不過買走好鬼貴, 所以現場勁食 (可以任食, 拎走就要錢)

上幾星期, 去左 ...

請問入場費幾錢? 係咪好多士多啤梨? 點去?
thanks!

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

原帖由 萬榮太太 於 09-12-29 16:27 發表
粉嶺良記係咪即係優良個間呀??

上網找到網址, 全名是----阿良有機士多啤梨自摘園
http://www.yl.hk/als/

男爵府

原帖由 萬榮太太 於 09-12-29 16:30 發表
我問左喇,唔係呀,佢叫呀良....http://www.yl.hk/ok/index.htm
我仲打左去問,佢話呢幾日嘅天氣無影響喎...

我唔係去呢間呀, 兩間應該唔同的. 唔知你講那間好唔好, 因為未去過.

禁止訪問

男爵府

原帖由 萬榮太太 於 09-12-29 16:40 發表

我知,你想去大棠荔枝園,但我未去過呀,唔知好唔好呢?不過我對呢間呀良有d興趣,唸住呢個星期五去呀..

你再睇下其他媽咪有無好介紹, 或者上網search下d comment先, 因為呢間是朋友帶我去, 佢地話幾好, 我覺得唔錯.
have a nice trip!

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

呢幾日都落雨,都係等好天先好去,否則一腳都係泥..

禁止訪問

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

大棠荔枝園: http://yl.com.hk/taitong/index.htm

錦田鄉村俱樂部: http://yl.com.hk/ktcc/

感覺: 大棠士多啤利好食好多, 不過買走好貴, 而大棠荔枝園本身地多大, 多動物, 多野玩, 不過唔係十分企理, 而且入夜黑媽媽唔多好feel, 冬天我唸4:30前好走喇

錦田地方都大, 不過唔多野玩, 好似only得燒烤無熟食(咁燒烤又ok既), 地方比大棠企理乾淨
原帖由 sallytamsh 於 09-12-29 04:12 PM 發表

請問入場費幾錢? 係咪好多士多啤梨? 點去?
thanks!

伯爵府

星期六去左阿良,好掂.

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2820011-1-1.html

洋房

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至