母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我唔係全人奶媽,只係放工後先埋身食, BB 每日都會有兩餐食奶粉, BB 同我房但瞓 BB床 ...

但 lee 個女超痴身 ... 自己瞓床瞓唔林 ... 一晚醒 4-5 次 ... 有時要抱起暗先會瞓得返 (好驚我終有一日頂唔住放佢上大床瞓 ...),日頭唔肯坐食飯椅, 學行車肯坐一陣 ... 但要人陪住, 行開去廁所, 就算唔閂門都勁喊 ... 試過唔理佢 ... 扯頭髮 ... 抓損晒頭皮/ 耳仔/ 面,就算唔自殘都會喊不停(隔離屋都話佢喊得好大聲 ... o更係以為我地打佢) ... 最慘係唔跟人 ... 首選我 ... 跟住就工人 .. 老豆都係無得揀先跟

有無有經驗o既媽媽識對付 lee d bb,要幾大先會好 d

大宅

我諗未必關,我姑仔個女全奶粉B,痴媽媽痴到連過手俾爸爸抱都喊,我阿b係全人奶b,冇咩特別話痴唔痴身,不過就最鍾意爸爸,一聽爸爸把聲可以奶唔食覺唔瞓即刻望向房門搵。

禁止訪問

大宅

哈... 我個女都係超級痴身,勁鐘意mammy, 唔鐘意daddy抱...
有時想行開一陣去廚房煲一煲水都唔得閒,不過我有時會同佢講,媽媽行開一陣去煲水水,好快番,一次唔明講幾次,雖然佢唔多願,但係唔會喊得咁利害,起碼無自殘,佢以前都會勁抓面,抓頭咁...
相信慢慢會好d既.. 耐心d啦,不過到時可能你又唔捨得了。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我b全人奶..而家差唔多3個月..
夜晚訓就一定自己訓返床仔...
係朝早爸b返左工就會比佢上黎同我一齊訓
因為訓係度餵奶..之後2個都訓哂

我而家訓練到我b仔就算無人理佢..佢都會自己同自己玩..
訓係度ee哦哦....初初一定要恨心d
因為我由得佢喊..由10分鐘..20..30..咁加上去..
佢而家已經意識到喊都無用..都係唔會抱..會自己玩
所以佢都唔算好痴身...我一日都有好多時間做家務同上網
我老公又可以自己帶到佢出街o既...

今日我去整負離子..幾個鐘唔係屋企..
都無問題啵..我老公仲帶埋佢去salon搵我..
老公話係屋企一路都無扭..
佢有佢訓..b仔就自己玩手同食手..

所以係一定要夠恨心先可以met甩痴身

Karl  was born on 9th Oct 2009   Lok was born on 29th jun 2011

22:18   48cm long                         18:31   50cm long

子爵府

唔一定.
我大b全埋身到歲几,但一d都唔痴身.
我諗日常相處,教導,性格等都有影響,睇你點同佢相處.

原帖由 JINGJINGMAK 於 09-12-28 14:55 發表
我唔係全人奶媽,只係放工後先埋身食, BB 每日都會有兩餐食奶粉, BB 同我房但瞓 BB床 ...

但 lee 個女超痴身 ... 自己瞓床瞓唔林 ... 一晚醒 4-5 次 ... 有時要抱起暗先會瞓得返 (好驚我終有一日頂唔住放佢上大床瞓 ...

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

唔關事.我全人奶8個月, 餵14個月, 但我個仔一向都唔痴我....

BB 痴下自己應該要開心, 到佢大左果陣就唔騷我地架啦...

大宅

多謝你地o既回應,可能佢令我太累 ... 所以唔想佢成日痴住我,我試過俾佢喊 ... 但佢耐力實在太驚人 ... 試過由 3:00 攪到天光 7:00,以為佢喊累就會自己瞓,但唔抱上手點都唔瞓 ... 好攰好想放假呀 ... 好想可以連續瞓 6 個鐘

大宅

原帖由 brainmama2009 於 09-12-29 23:13 發表
但係佢最鍾意男人抱, 係男人抱都肯, 生'保'女人抱就喊. 唉.......

你個b好搞笑

大宅

原帖由 JINGJINGMAK 於 09-12-30 10:02 發表
多謝你地o既回應,可能佢令我太累 ... 所以唔想佢成日痴住我,我試過俾佢喊 ... 但佢耐力實在太驚人 ... 試過由 3:00 攪到天光 7:00,以為佢喊累就會自己瞓,但唔抱上手點都唔瞓 ... 好攰好想放假呀 ... 好想可以連續瞓 6 個 ...

我大b係咁,直到2.5-3歲,而家大左都好痴身.
細b就唔同.
我諗性格問題,唔關人奶事.
日頭痴身,你要比多d野佢keep住佢busy,多d見人,痴身唔緊要,陪下佢,又行開下咁.心理需要黎架.
但瞓覺,睇下你有冇本事慢慢令佢自已瞓,對大家都好d.我大b足足抱左3年,好恐怖,細b就一出身訓練佢自已瞓,好好多.

大宅

噢,你個be同我個be啱啱相反,我阿be除咗爸爸,咩陌生男人抱都狂喊,公公都係努力咗兩個月先可以埋身,宜家仲嚴重到同陌生男人對望15秒,就喊,陌生女人抱會唔開心冇晒表情,不過就肯俾佢地抱~

其實,我都唔知佢地點分男人同女人?

原帖由 brainmama2009 於 09-12-29 23:13 發表
我覺得唔關事, 雖然我早晚同假期都有埋身, 日頭工人用餵奶樽餵, 但係佢最鍾意男人抱, 係男人抱都肯, 生'保'女人抱就喊. 唉.......

禁止訪問

水晶宮

bb真係千奇百怪!

我老公表弟對子女係奶粉b,不過佢地超痴身!家姐3歲瞓醒都要亞媽抱,同時細佬又扭抱,但家姐扮瞓都死抱住媽咪,如是者足足搞左45min,細佬喊足45min,連老豆都搞唔掂!!
我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊