自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

可唔可以介紹下邊間餐廳好? 想慶祝結婚週年(尖咀or港島), 謝謝!

novel07

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

其實無乜一間餐廳架喎... 睇你哋想食乜啦...

我自己成日都想同老公去 Cafe Deco 或者 Island Shangri-la 慶祝生日呀、anniversary 呀咁... 但係我哋成日都就唔到時間,就到時間 人家就 full booking...

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 baby_chu 於 10-1-5 12:00 發表
其實無乜一間餐廳架喎... 睇你哋想食乜啦...

我自己成日都想同老公去 Cafe Deco 或者 Island Shangri-la 慶祝生日呀、anniversary 呀咁... 但係我哋成日都就唔到時間,就到時間 人家就 full booking... ...

我想可以係隻碟上寫上(人名)結婚週年快樂個d, 又可以自己影下想留念咁...

novel07

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 novel07 於 2010-1-5 12:17 發表

我想可以係隻碟上寫上(人名)結婚週年快樂個d, 又可以自己影下想留念咁...

novel07

你o既意思係係甜品碟上寫人名,然後影相?如果係,其實好多餐廳都做到,你budget係幾多呢?

珍珠宮

以下幾間我都好鐘意,dinner唔飲酒,約$1-2k兩個人,俾個 list 你睇睇:

尖沙咀:
- 半島酒店 - 露台餐廳 (半buffet型式,幾抵食!)
- 半島酒店 - 瑞樵閣 (瑞士菜)
- 半島酒店 - 吉地士 (呢間較貴,不過好grand!)
- 海運大廈 - Habitu (西式,睇IFC靚景)
- 洲際酒店 - Steak House (呢間都幾貴)

港島:
文華 - Pierre (法國菜,好好味!)
Island Shangri-la - Petrus (好grand,靚view!)
IFC - Isola (意大利菜,book window seat,都可以食得好經濟!)
金鐘 - Ruth's Chris Steak House (鐘意食扒的話,呢間係唔錯的選擇,不過無view睇)

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 Angel_BB 於 10-1-5 12:21 發表

你o既意思係係甜品碟上寫人名,然後影相?如果係,其實好多餐廳都做到,你budget係幾多呢?

係呀, 不過我地唔係食dinner, 只係食lunch or high tea 啲時間, 想係尖咀or港島, budget大約under$300一位, 請問邊間好&浪漫d? 謝謝!

novel07

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 Angel_BB 於 10-1-5 12:33 發表
以下幾間我都好鐘意,dinner唔飲酒,約$1-2k兩個人,俾個 list 你睇睇:

尖沙咀:
- 半島酒店 - 露台餐廳 (半buffet型式,幾抵食!)
- 半島酒店 - 瑞樵閣 (瑞士菜)
- 半島酒店 - 吉地士 (呢間較貴,不過好grand!)
- 海運大廈 - Habit ...

好high呀, 我都上過op rice睇過啲意見, 都好好, 不過我怕我唔識order食物 (都唔係中文menu), 唔知lunch可唔可以做到係碟上寫人名呢? 謝謝!

novel07

珍珠宮

如果每位300,咁不如去IFC - Isola (set lunch 約$260+10%一位,main+頭盤及甜品buffet),可book室內窗口位 (要好早book),天氣好可坐outdoor... 呢d餐廳最鐘意一坐低就問你飲咩,我通常話暖水,咁就唔會有charge... 如果另外order甜品寫名,我諗你要book枱時同reception講聲... 不過呢間嘢多數做business lunch,所以唔肯定可唔可以做到...

如high tea,文華酒店的 clipper lounge / 四季酒店的 lounge 都係$500以下兩位 (tea set for 2 連 drink),不過酒店就通常可以滿足到你order 甜品而寫名呢樣嘢!

如果你budget多少少,我建議你去文華酒店的 pierre,佢地lunch set 係$380 (2 course+coffee) + 1 course 係@$80,我上星期去食四個course (兩頭盤+MAIN+甜品+咖啡),用AE白金咭找數好似有9折,都係$500位... 佢地d waiter好好,佢會用中文解釋個餐牌俾你知,又唔會迫你order嘢飲 (我例牌要暖水)... 記得book window seat,仲有同佢講你地係慶祝的,佢通常可以滿足到你的要求 (寫名果樣嘢)...

希望你搵到心水餐廳啦!

珍珠宮

唔記得講,其實半島酒店 - 露台餐廳,每位都係$400左右,呢間都唔錯架!

珍珠宮

原帖由 Angel_BB 於 10-1-5 14:44 發表
如果每位300,咁不如去IFC - Isola (set lunch 約$260+10%一位,main+頭盤及甜品buffet),可book室內窗口位 (要好早book),天氣好可坐outdoor... 呢d餐廳最鐘意一坐低就問你飲咩,我通常話暖水,咁就唔會有charge... 如果另外ord ...

VERY GOOD...資料好詳盡呀!

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

雲海日本料理-TST

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 1928mickey 於 10-1-5 15:02 發表
雲海日本料理-TST

可以係隻碟上寫上(人名)結婚週年快樂咩?
japan food都做到?

thanks,
novel07

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我隻c6 至愛: ruth's steak house
金鐘同尖東都有分店
每人約$600-1000

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

如果晚飯,Ruth's Chris會送甜品,同埋會响隻碟上面寫Happy Anniversary。訂位時可以講埋比餐聽知。

http://www.ruthschris.com/Steak-House/10029/Queensway

原帖由 novel07 於 10-1-5 16:47 發表

可以係隻碟上寫上(人名)結婚週年快樂咩?
japan food都做到?

thanks,
novel07

公爵府

可以試吓呢間係Ocean Terminal basement 嘅Quarterdeck, 就算dinner都唔貴, 有落地玻璃全海景, 好靚, 我睇過Tbb好幾套劇都有係呢度取景. 上次無意中經過入去食dinner, 連一杯house red wine & set dinner埋單兩個人都係$750-800左右, 對住個靚景食真係特別開心.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

都好。不過要check吓碼頭個船期,有郵輪泊岸就0羊海景都會遮0西。

原帖由 jellomama 於 10-1-5 21:51 發表
可以試吓呢間係Ocean Terminal basement 嘅Quarterdeck, 就算dinner都唔貴, 有落地玻璃全海景, 好靚, 我睇過Tbb好幾套劇都有係呢度取景. 上次無意中經過入去食dinner, 連一杯house red wine & set dinner埋單兩個人 ...

珍珠宮

原帖由 YongXin 於 2010-1-7 12:23 發表
都好。不過要check吓碼頭個船期,有郵輪泊岸就0羊海景都會遮0西。

同意!我試過坐窗口位,但成餐飯都係望住個船底...

首頁

尾頁

跳至