烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

早2日整咗個芒果mousse cake, 但失敗咗, 問題係出於魚膠片樹, 一係落少咗, 因為食譜寫用魚膠粉, 我就用咗魚膠片, 計錯份量, 所以凝固出現問題.....二係我想問一下, 點解食落去會有似jelly既魚膠係樹既????

我既方法係, 先將魚膠片整碎, 然後放落3湯匙既凍水樹, 然後用熱水座熱, 係用大一個size既碗放熱水, 並唔係在爐頭上座熱, 最後我將佢地放埋一齊既時候, d魚膠片係溶晒嫁, 但點解????會有jelly既物體係cake入邊既?

有無人答到我呀...

我錯係邊樹呀, 請指教.....

珊瑚宮

魚膠片原件用冰水浸軟,冰水不要,魚膠片原件放不銹鋼或碗仔中座熱水燉溶,想清澈,用隔籬隔過才用.但份量一定要準確.

子爵府

魚膠水要涼透先加入混合物中,否則熱加凍就會即刻凝結啫哩狀物體

男爵府

原帖由 2heiBBmama 於 10-1-25 20:36 發表
早2日整咗個芒果mousse cake, 但失敗咗, 問題係出於魚膠片樹, 一係落少咗, 因為食譜寫用魚膠粉, 我就用咗魚膠片, 計錯份量, 所以凝固出現問題.....二係我想問一下, 點解食落去會有似jelly既魚膠係樹既????

我既方法 ...

魚膠粉及魚膠片比例都是1:1 架...

我都是隔水助熱, 我係會將浸軟魚膠片的水倒去, 然後都係會加番少少凍滾水在軟咗的魚膠片 , 然後用隔熱水助溶拌勻 , 我好多時整芒果時, 會先用魚膠水混入d芒果茸 , 再一齊倒入慕士中囉.....

你將魚膠水倒入去的慕士時, 你打起的忌廉是否在倒魚膠前放在雪櫃內呀 ? 好多時一冷一熱撞埋都出現這效果呀 ...

公爵府

原帖由 2521 於 10-1-26 00:39 發表
魚膠水要涼透先加入混合物中,否則熱加凍就會即刻凝結啫哩狀物體

我見魚膠水涼咗又結番呀, 我再用熱水再次座熱先再溶解...?-(?-(?-(

公爵府

原帖由 katrinafu 於 10-1-26 01:11 發表

魚膠粉及魚膠片比例都是1:1 架...

我都是隔水助熱, 我係會將浸軟魚膠片的水倒去, 然後都係會加番少少凍滾水在軟咗的魚膠片 , 然後用隔熱水助溶拌勻 , 我好多時整芒果時, 會先用魚膠水混入d芒果茸 , 再一齊倒入慕 ...

佢寫1湯匙魚膠粉, 我就落咗2片魚膠片, 我應該落少咗...

原來第1次既魚膠水係唔要嫁, 咁我下次識喇....

我打咗既忌廉有放係雪櫃先, 之後先再整其它, 混合晒先放番忌廉, 次序係無錯架, 可能真係一熱一凍撞埋啦....

男爵府

回覆 1# 2heiBBmama 的文章

係太凍及太熱撞埋就出事呀 , 我朋友上星期個CAKE 都有咁情況呀...

公爵府

原帖由 katrinafu 於 10-1-26 19:15 發表
係太凍及太熱撞埋就出事呀 , 我朋友上星期個CAKE 都有咁情況呀...

咁我下次會注意, 唔該晒你地呀....

首頁

尾頁

跳至