跳至

首頁

尾頁

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

我知道呢間有nursery n1讀, 但只得一班咁罕有, 上網又搵唔到佢有web site, 我都唔知去邊度搵information 睇?

Q1校巴, 我住屯門, 有校巴到屯門嗎? 早上7點接係唔係太早, 冇車呀?
Q2 教學方法......又未有OPNE DAY, 又冇WEB SITE, 毫無頭緒呀?

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 bastet 於 10-2-2 13:15 發表
我知道呢間有nursery n1讀, 但只得一班咁罕有, 上網又搵唔到佢有web site, 我都唔知去邊度搵information 睇?

Q1校巴, 我住屯門, 有校巴到屯門嗎? 早上7點接係唔係太早, 冇車呀?
Q2 教學方法......又未有OPNE DAY, ...

我想知道你在屯門為什麼不找屯門的N班? 你是不是有朋友在這校讀N班呀? 我之前也好像你一樣咁,想入這校後來發覺很難入,而且收生人數也不多與我屋企去學校很遠,如要一個2歲幾的小孩來說,坐校巴也不是一件好事. 所以我最後也找了一間近自己屋企的N班囉...
如有文字上得罪,請不要見怪呀~

複式洋房

其實呢間學校我覺得只係校舍好,但要入去讀真係好難,因為只有一班,收14個,如果你住屯門不如考慮屯門區啦!

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 bastet 於 10-2-2 13:15 發表

Q2 教學方法......又未有OPNE DAY, ...

1. 學校本身無校巴, 只有保母車路線資料提供比你.
2. 活動教學, 有d家長可能會覺得淺,
但小朋友一定好開心

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

雖然我住屯門, 但阿b係婆婆照顧, 婆婆住天水圍.

我想知有冇保母車由屯門去, 是因為我想阿b讀書時, 我可以晚上接佢返屋企(而家係婆婆屋企過夜), 早上我送佢坐車, 放學就由婆婆係天水圍接, 咁可以多d時間陪佢, 但我又返得早, 7點半要坐車返工 (都會遲, 但我公司可以就我).

keroppipooh, 你對孖仔畢左業未呀? 其實上網有冇web site參考呢? 我都係想阿囡開開心心.....讀書既野小學先黎受苦囉!

大宅

要到學校問的,bb幾大呀, 好多家長同bb取到出世紙,即報名呀,

原帖由 bastet 於 10-2-4 10:18 發表

我想知有冇保母車由屯門去, 是因為我想阿b讀書時, 我可以晚上接佢返屋企(而家係婆婆屋企過夜), 早上我送佢坐車, 放學就由婆婆係天水圍接, 咁可以多d時間陪佢, 但我 ...

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 bastet 於 10-2-4 10:18 發表

我想知有冇保母車由屯門去, 是因為我想阿b讀書時, 我可以晚上接佢返屋企(而家係婆婆屋企過夜), 早上我送佢坐車, 放學就由婆婆係天水圍接, 咁可以多d時間陪佢, 但我 ...

學校無 website ga, 我對b 今年k3,
黎緊9月升小一
你個小朋友幾時入學???? 你要留意佢出年派表時間,
同埋搵定多幾間學校, coz 佢真係收好少位 jar ~~

琥珀宮

原帖由 interasian01 於 10-2-9 10:01 發表
要到學校問的,bb幾大呀, 好多家長同bb取到出世紙,即報名呀,

今年轉左形式 na, 同其他學校一樣,
每年派表 for 果年入學 ge 小朋友

子爵府

我係畢業生家長,孩子剛上一年級,
我覺得學校本身程度都適合
唔會話好淺,
我見班中廿八人裏,
好多同學在小學中都考到好成績
起碼有三人係全級頭十名內
佢地既學校每級都有百幾人
所以我覺得佢地幼稚園時教得好好
我個細既都報咗今年既N班,四月IN呢

原帖由 keroppipooh 於 10-2-3 09:30 發表

1. 學校本身無校巴, 只有保母車路線資料提供比你.
2. 活動教學, 有d家長可能會覺得淺,
但小朋友一定好開心

琥珀宮

原帖由 GCH 於 10-2-10 07:33 發表
我係畢業生家長,孩子剛上一年級,
我覺得學校本身程度都適合
唔會話好淺,
我見班中廿八人裏,
好多同學在小學中都考到好成績
起碼有三人係全級頭十名內
佢地既學校每級都有百幾人
所以我覺得佢地幼稚園時教得好好
我個 ...

hihi,

今年孖b 上左 k3, hw 比起 k2真係多左好多,
同埋寫d 字都深左好多, 好在小朋友都仲可以應付,
但同其他學校比可能都係淺左 d, 不過我個人可以接受,
讀呢間kg 都係想比小朋友有個學習愉快環境
同埋我都問左今年讀 p.1 ge 小師兄,
暫時都仲可以應付到

大宅

Hello keroppipooh,
我個仔讀緊K1, 佢好喜歡這間學校, 學校又多活動,
他讀得好開心.
請問你k3是否已轉早左返學時間?
原帖由 keroppipooh 於 10-2-10 09:19 發表

hihi,

今年孖b 上左 k3, hw 比起 k2真係多左好多,
同埋寫d 字都深左好多, 好在小朋友都仲可以應付,
但同其他學校比可能都係淺左 d, 不過我個人可以接受,
讀呢間kg 都係想比小朋友有個學習愉快環境
同埋 ...

琥珀宮

原帖由 Shirley111 於 10-2-10 10:48 發表
Hello keroppipooh,
我個仔讀緊K1, 佢好喜歡這間學校, 學校又多活動,
他讀得好開心.
請問你k3是否已轉早左返學時間?

hi, 你小朋友係 k1a/k1b ga
k3上學期就早15mins番,
下學期又再早15mins (即 8.30),
下學期 e+ 返到去無得玩玩具/睇圖書 na,
而係要佢地起 hw 字頭

大宅

係k1b.
原來係咁, 都好喎, 等佢地可以早小小習慣下小學番學時間,小學仲要番早d添.
原帖由 keroppipooh 於 10-2-10 10:54 發表

hi, 你小朋友係 k1a/k1b ga
k3上學期就早15mins番,
下學期又再早15mins (即 8.30),
下學期 e+ 返到去無得玩玩具/睇圖書 na,
而係要佢地起 hw 字頭 ...

琥珀宮

原帖由 Shirley111 於 10-2-10 11:00 發表
係k1b.
原來係咁, 都好喎, 等佢地可以早小小習慣下小學番學時間,小學仲要番早d添.

係ar, 我諗學校個原意都係咁

or...咁你小朋友即係番1樓,
仲諗住如果返2樓可能有機會朝早見過你

大宅

學校有咁多活動, 遲早我地都有機會見到面的.
見你同孖b一齊就知係你la.
來緊吃團年飯, 你有冇參加呀?

原帖由 keroppipooh 於 10-2-10 11:13 發表

係ar, 我諗學校個原意都係咁

or...咁你小朋友即係番1樓,
仲諗住如果返2樓可能有機會朝早見過你

琥珀宮

原帖由 Shirley111 於 10-2-10 11:21 發表
學校有咁多活動, 遲早我地都有機會見到面的.
見你同孖b一齊就知係你la.
來緊吃團年飯, 你有冇參加呀?

咁又係...通常要認到禾都5難
年廿九都要返工, 所以我無 join ar, 你呢

大宅

你要返工呀, 咁放工後,未好小時間同兩個仔一齊做功課囉?
我都要返工, 現在k1都覺好小時間陪阿仔玩.
我剛放假, 想去睇下阿仔吃飯吃成點.
原帖由 keroppipooh 於 10-2-10 11:25 發表

咁又係...通常要認到禾都5難
年廿九都要返工, 所以我無 join ar, 你呢

琥珀宮

原帖由 Shirley111 於 10-2-10 11:32 發表
你要返工呀, 咁放工後,未好小時間同兩個仔一齊做功課囉?
我都要返工, 現在k1都覺好小時間陪阿仔玩.
我剛放假, 想去睇下阿仔吃飯吃成點.

我通常放工返到屋企佢地已經做好哂功課,
只係幫佢地check 下lor... 星期四, 五就會多d hw做.
佢地k1 果時我無返工, 同佢地食過一次團年飯,
e+就唔會專登放黎同佢地食飯,
反而有時會做下義工家長咁

你第一年同個仔食團年飯, 會好新鮮好期待

大宅

咁好叻喎, 自己做晒d功課.
係呀, 第一年樣樣野都好新鮮好期待.
我都想參加義工家長的, 但時間上真係就唔到.請假又難喎.
原帖由 keroppipooh 於 10-2-10 11:41 發表

我通常放工返到屋企佢地已經做好哂功課,
只係幫佢地check 下lor... 星期四, 五就會多d hw做.
佢地k1 果時我無返工, 同佢地食過一次團年飯,
e+就唔會專登放黎同佢地食飯,
反而有時會做下義工家長咁

你第 ...

琥珀宮

原帖由 Shirley111 於 10-2-10 11:55 發表
咁好叻喎, 自己做晒d功課.
係呀, 第一年樣樣野都好新鮮好期待.
我都想參加義工家長的, 但時間上真係就唔到.請假又難喎.

如果等我返黎先做+食飯已經無時間陪佢地玩na

咁平時你返工邊個湊小朋友返/放學 ar

首頁

尾頁

跳至