嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

星期日早上開始不停咳, 下午沒有, 晚飯時開始再咳, 訓時幾吓, 星期一早上再不停咳, 下午沒有, 所以星期一晚睇醫生, 醫生同我說是哮喘, 我和老公都打左個"特", 因囡囡( 3.5 years old) 正式不是咳左好久, 以前間中咳一,二吓, 當時醫生立刻比囡囡"聞"氣, 之後開了平時她食開的傷風藥 , nurse 話因不是太嚴重, 所以只要"聞"氣一次得, 叫我再觀察,

我好擔心,那麼細有哮喘, 會返發,

我想睇中醫, 你們點睇? 請問有沒有好 x 紹

伯爵府

睇多個西醫先, get 2nd opinon.

公爵府

不如睇個呼吸道專科醫生攞個2nd opinion啦!

原帖由 bee918 於 10-2-4 10:43 發表
睇多個西醫先, get 2nd opinon.

複式洋房

jellomama,

你係唔係指耳鼻喉專科? 定有尊係小朋友的呼吸道專科醫生? 請問有沒有介紹?

原帖由 jellomama 於 10-2-4 12:35 發表
不如睇個呼吸道專科醫生攞個2nd opinion啦!

子爵府

我今日帶囝囝(差不多3歲)睇兒科醫生, 囝囝好容易咳, 今次就咳左三日, 食左藥都唔係好止到, 今朝帶佢睇完醫生, 醫生話聽到佢氣管有HEHE聲, 因為你管收窄左, 哮喘又係會氣管收窄, 我好擔心問醫生係咪哮喘, 醫生話仲未係, 但如果唔好好護理, 同埋囝囝偏向氣管弱, 會好大機會哮喘 !! 但醫生又叫我唔駛咁擔心, 因為細個患哮喘, 即使嚴重到要入院聞氣, 小朋友大大下到5歲6歲, 佢地會好返, 斷尾TIM! 但如果大個左至去哮喘發作, 咁就一世, 無得斷尾!
請問大家食咩會對氣管同鼻敏感有幫助呢?

原帖由 lammui 於 10-2-4 08:40 發表
星期日早上開始不停咳, 下午沒有, 晚飯時開始再咳, 訓時幾吓, 星期一早上再不停咳, 下午沒有, 所以星期一晚睇醫生, 醫生同我說是哮喘, 我和老公都打左個"特", 因囡囡( 3.5 years old) 正式不是咳左好久, 以前間中咳 ...

翡翠宮

好媽媽勳章

睇多個醫生問意見丫...
似係 氣管敏感 ....

禁止訪問

洋房

我囝囝都係有鼻敏感,我都有搵人幫囝囝張床吸塵滿,1個月吸一次。

首頁

尾頁

跳至