樓市動向

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

都幾急(今年10月前) 要搵地方住 ...

最多俾到10萬首期(咁梗係愈少愈好啦, 8萬樓上已有risk), 收入穩定但不高, 月供最盡可去到4500.
唔要求大地方, 因只得我同個仔2人住. 係咪只有居屋同村屋先有可能??

男爵府

原帖由 kawanty 於 10-1-31 14:37 發表

最多俾到10萬首期(咁梗係愈少愈好啦, 8萬樓上已有risk), 收入穩定但不高, 月供最盡可去到4500.
唔要求大地方, 因只得我同個仔2人住. 係咪只有居屋同村屋先有可能?? ...

你不如去tuen mun or yuen long 單棟樓睇下,或租住先  
有捨必有得 有得必有失

禁止發言

大宅

屯門的樓都幾平

http://www9.property.hk/asktran.php?dt=NTM&bldg=&prop=&size=&netsize=&price=3&rent=&select=&page=

原帖由 kawanty 於 10-1-31 14:37 發表

唔要求大地方, 因只得我同個仔2人住. 係咪只有居屋同村屋先有可能?? ...

子爵府

洪水橋都可以考慮下

男爵府

係咪一定要買樓先?租樓得唔得呢?
你個仔幾大?要返學嗎?若係小朋友,校網同治安是不否首要考慮?
諗清楚區分後,先決定買定租.再睇下樓齡.屋苑要比單楝樓優勝.再問吓銀行最長可供幾年樓.如$100萬樓,3厘息計,供30年,每月約$3,800.因要造9成按揭,要比保費hkmc.

仲有咁多個月,慢慢搵啦.

複式洋房

我現在住天水圍, 個仔讀緊呢區幼稚園

原帖由 WinChi 於 10-1-31 15:11 發表

你不如去tuen mun or yuen long 單棟樓睇下,或租住先  

複式洋房

元朗有嗎? 係咪d 爛 ' 幼幼'的舊樓? 咩係HKMC? 我唔識呀, 我以前租住西環舊樓都4400, 首期付得到我不如買

原帖由 維港 於 10-1-31 15:44 發表

元朗, 屯門, 大埔, 粉嶺的公屋&居屋樓價平D, 100萬樓下有盤, 你可以上網搵下, 市區有黃大仙下村, 東頭村, 沙田翠華花園, 都有100萬樓下的盤, 你可向HKMC借, 借90萬 2.1厘息 分25年還, 每月供3858.7, 你10月先要搬, ...

禁止發言

複式洋房

多謝回覆.
揀區的話梗係想港島, 學校又多又好, 而且我在灣仔返工, 弊在我買唔起. 以前租西環D UP DUP樓都4400, 現在有個仔都想咩都乾淨企理D.

好似唔係層層樓都可以俾你供30年... 我都唔知點囉... 話就話咁多個月, 但係... 總之講起就頭痕..

原帖由 Gogojuly 於 10-1-31 16:41 發表

係咪一定要買樓先?租樓得唔得呢?
你個仔幾大?要返學嗎?若係小朋友,校網同治安是不否首要考慮?
諗清楚區分後,先決定買定租.再睇下樓齡.屋苑要比單楝樓優勝.再問吓銀行最長可供幾年樓.如$100萬樓,3厘息計,供30年,每 ...

禁止發言

複式洋房

我不是公屋住戶
30歲咁又點計可以供幾耐呢?
HKMC網O係邊啊?
10萬個THX

原帖由 維港 於 10-1-31 22:32 發表

上HKMC網睇下~ 佢可以借到20%~
至於俾唔俾供30年, 要睇下樓齡同你的年齡~

禁止發言

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 kawanty 於 10-1-31 22:39 發表
我不是公屋住戶
30歲咁又點計可以供幾耐呢?
HKMC網O係邊啊?
10萬個THX
我有次行過銀行,8掛聽到個職員同個阿叔講,供樓係計你可以供到70歲黎計而決定最長可以比你供20/25/30年(即70歲-你e+30歲=最長40年供款期)不過唔知係咪間間銀行係咁,我只係8掛聽到,有錯請更正…

大宅

Yes,my friend works at Wanchai. She takes west railway everyday. Sometimes she takes estate bus to Wanchai. It is just 1 hour. You can find some 屯門屋苑 below 100 million.

大宅

你個case真係租樓好d, 一加息你就唔夠$$$$, 而且仲有個小朋友........

子爵府

天水圍既話, 嘉湖起碼都五百幾呎...130-140萬對你黎講負担都幾大

不如考慮下屯門兆康苑, 有西鐡, 你個仔返天水圍都係搭一個站就到, 交通方便, 有基本配套..
500呎多D既單位, 賣100萬, 按95%, 以而家息口計(2厘), 月供唔使$4000, 當加息加到4厘, 都係供$4700

禁止訪問

伯爵府

很爛的gag

公爵府

唔好意思咁講, 不過樓主個case真係租好過買
1. 首期太少, 唔係下下都可以借到9成, 而且9成又要買保險, 都係支出黎嘛
2. 每月可供樓既錢太少, 一加息, 樓主就有可能供唔起
3. 小朋友太細, 留多少少錢係身, 有乜事都唔會$1都冇嘛~

樓主, 唔知你個case可唔可以申請公屋呢? 咁你會輕鬆好多~

首頁

尾頁

跳至