論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

你們有要求姐姐跟時間表工作嗎? WORK嗎?
例如:
星期一上午 換床單; 下午洗大門
星期二上午 洗窗; 下午 洗車
星期三上午 抺SOFA; 下午清潔玩具
........

複式洋房

有呀~ SO FAR 我家姐姐都有跟足~

大宅

原帖由 PANDAVINCE 於 10-2-8 22:40 發表
有呀~ SO FAR 我家姐姐都有跟足~

可否分享下呀? 是否只需每星期只做1-2次的家務? 每天要做的也要寫嗎?

洋房

我頭半年要工人跟足我寫的timetable做.
星期一至五每天洗大人,小汮友,或床單都列明晒,早午晚每個時段要完成dセ都寫清楚,劃公仔講一次,貼左飯廳度.
還會check 住及問,見到未合我心意,我會再做一次及解釋比她聽,直至她自動波做好.由於bb大得快,我還會revivse timetabe.
直至見她每樣都做得arm 我心水,我至下放比她白已安排.
so far so good!

大宅

我試下先! 有無TIME TABLE可以參考下呢?

複式洋房

原帖由 小兒兒 於 10-2-8 22:58 發表

可否分享下呀? 是否只需每星期只做1-2次的家務? 每天要做的也要寫嗎?

每日都要準備早、午(BB FOOD)、晚餐(BB FOOD), 接送BB返學放學, 洗3, 熨3,洗露台(100尺), 吸塵, 抹地, 抹塵, 執房(2間), 洗廚房, 洗廁所 (2個), 清潔玩具, 幫BB沖涼, DUM垃圾... ETC
星期一: 換床單, 清理床下底, 整理衣櫃
星期二: 清洗門戶, 窗戶, 窗簾, 防蚊網
星期三: 大洗2個廁所
星期四: 清潔電視, 電腦, 冷氣
星期五: 大洗廚房, 整理廚櫃, 雪櫃
星期六: 清潔洗衣機, 鞋櫃, 大洗露台
SO FAR 佢仲跟到我SET死O個D時間去做, 不過就完全唔識揍仔

伯爵府

原帖由 小兒兒 於 10-2-8 22:38 發表
你們有要求姐姐跟時間表工作嗎? WORK嗎?
例如:
星期一上午 換床單; 下午洗大門
星期二上午 洗窗; 下午 洗車
星期三上午 抺SOFA; 下午清潔玩具
........

就咁講是無用的,要白紙黑字。
我會寫一個表,每天完成好的工作加上tick號,我個個工人都會自動自覺去做,我久不久抽查一下。

別墅

係唔係好似出面商場厠所 ---- 有份野比清潔呀嬸"tick"??? (係唔係每日要做個 d 都係噤 "tick" ?)
佢地會唔佝唔like ???
我下個月都有新工人來, 我都嘗試緊做個timetable比佢.

大宅

tick之麻, 無問like唔like呱?
如果有跟足來做, 我估佢都想俾你知囉, 讚下佢.

複式洋房

我淨係叫佢自動自覺去做,唔好比我見到有塵同唔清潔,久唔久我就check吓

大宅

好媽媽勳章

最初係要跟.....慢慢佢地會自動波......就會唔洗囉

伯爵府

原帖由 JJ2601 於 10-2-12 09:38 發表
最初係要跟.....慢慢佢地會自動波......就會唔洗囉

係呀,每日都要tick架,第一日來到便開始咁做,佢地習慣晒便唔會唔like,千祈唔好中途先叫佢做。

首頁

尾頁

跳至