烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章

呀女鍾意食,請問有冇食譜?

男爵府

I also want to know. Anyone can help?

原帖由 Xanthe 於 10-2-7 08:45 發表
呀女鍾意食,請問有冇食譜?

別墅

主料:
棗(幹) 400克
枸杞子 30克
核桃 30克
葡萄乾 30克
黑芝麻 30克
松子仁 30克
糙米 50克
薏米 50克
小麥麵粉 150克

調料:
赤砂糖 200克

做法:
1.將紅棗、枸杞、葡萄乾、黑芝麻、糙米、薏米泡洗乾淨;
2.加核桃仁、麵粉、少許水在盆中拌勻;
3.將紅棗、枸杞、葡萄乾、黑芝麻、糙米、薏米、核桃仁、麵粉放入沸水鍋中蒸20分鐘,再燜10分鐘;
4.將蒸好的食物倒入圓表或心形的模具中;
5.用松子在上面排列出圖案,待冷後倒出,切片即可。

來源:http://www.ttmeishi.com/CaiPu/30176704185d5b32.htm

複式洋房

原帖由 亞歷 於 10-2-8 00:01 發表
主料:
棗(幹) 400克
枸杞子 30克
核桃 30克
葡萄乾 30克
黑芝麻 30克
松子仁 30克
糙米 50克
薏米 50克
小麥麵粉 150克

調料:
赤砂糖 200克

做法:
1.將紅棗、枸杞、葡萄乾、黑芝麻、糙米、薏米泡洗乾淨;
2. ...

我都想要, 不過唔係呢款!

酒樓飲茶食過, 外型係好似泰式千層糕咁, 煙煙un un

別墅

是叫紅棗千層糕嗎?
是以下這個嗎?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 亞歷 於 10-2-8 14:02 發表
是叫紅棗千層糕嗎?
是以下這個嗎?

我都想學整呢個, 我次次去飲茶都叫。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

我未食過。
唔知用紅棗浸水蒸淋留肉攪成蓉,再好似整椰汁千層糕咁,用水煮溶d棗味片糖(太x牌),放涼後加木薯粉、少少粘米粉及糯米粉,攬勻再分次倒入模蒸得唔得?
盡我一己之力,發放正能量!

男爵府

是叫紅棗千層糕嗎?
是以下這個嗎?

我都想要呢個食譜, 我有一次係大梅沙 shereton 食過,
好好味..!

子爵府

醒目開學勳章

yes, i want to make this one.

是叫紅棗千層糕嗎?
是以下這個嗎?

別墅

是這個食譜嗎?
http://www.meishij.net/yaoshanshiliao/zangfu/shentiaoli/99055.html

男爵府

原帖由 亞歷 於 10-2-8 18:18 發表
是這個食譜嗎?
http://www.meishij.net/yaoshanshiliao/zangfu/shentiaoli/99055.html

做出來個樣好似,但睇完唔係好明點做.感覺上紅棗榚好似素類,但真係用豬油做的嗎?

公爵府

原帖由 亞歷 於 10-2-8 18:18 發表
是這個食譜嗎?

主料:小麦面粉1500克
辅料:酵母15克,泡打粉20克,肥膘肉100克,桂花25克,枣(干)150克
调料:白砂糖150克,猪油(炼制)80克
红枣千层糕的做法:
1. 把肥膘肉、红枣分别切糕;
2. 将面粉过筛后纳盆,加入白糖、猪油、干酵母、泡打粉、水和匀成面团;
3. 用压面机把面团压过后切成长方形,面上刷上一层猪油,撒上一层面粉,对折后又擀成长方形;
4. 再刷油撒肥膘丁,撒粉,依此方法3~4次;
5. 最后擀成长方形,面上撒上,沾上红枣粒、蜜桂花少许,上笼蒸熟即成。
红枣千层糕的制作要诀:
1. 糕蒸出来后,会出现层次不会明粘在一起的现象;
2. 要解决这个问题要求在操作时,手握擀面杖要平,手要稳,动作要快,每层扫油后,要撒粉均匀;
3. 在折叠时要快,反复擀制,折叠,直到符合要求为止。

肥膘肉???
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

公爵府

原帖由 召藥師 於 10-2-8 15:09 發表
我未食過。
唔知用紅棗浸水蒸淋留肉攪成蓉,再好似整椰汁千層糕咁,用水煮溶d棗味片糖(太x牌),放涼後加木薯粉、少少粘米粉及糯米粉,攬勻再分次倒入模蒸得唔得? ...

召版主個食譜似樣d。

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

妳試過之後, 話過我哋聽得唔得吖 !

睇落真係似整椰汁千層糕咁, 只不過做紅棗味 !

原帖由 召藥師 於 10-2-8 15:09 發表
我未食過。
唔知用紅棗浸水蒸淋留肉攪成蓉,再好似整椰汁千層糕咁,用水煮溶d棗味片糖(太x牌),放涼後加木薯粉、少少粘米粉及糯米粉,攬勻再分次倒入模蒸得唔得? ...

複式洋房

原帖由 mango22 於 10-2-8 15:37 發表

我都想要呢個食譜, 我有一次係大梅沙 shereton 食過,
好好味..!

yes ar i want this one too

複式洋房

原帖由 wawaliluk 於 10-2-9 10:46 發表

主料:小麦面粉1500克
辅料:酵母15克,泡打粉20克,肥膘肉100克,桂花25克,枣(干)150克
调料:白砂糖150克,猪油(炼制)80克
红枣千层糕的做法:
1. 把肥膘肉、红枣分别切糕;
2. 将面粉过筛后纳盆,加入白糖、猪油、干酵母、泡打粉、 ...

肥膘肉 ?

複式洋房

原帖由 wawaliluk 於 10-2-9 10:48 發表

召版主個食譜似樣d。

呢個食譜似樣, 但無份量

男爵府

ha..ha.. I don't think we need to add "pork".

珊瑚宮

試下用大量紅棗熬水,隔淨無渣,加糖,紅色素(隨意),木薯粉開漿.(用粘粉糯粉不會透明烟靱,勿用)大陸紅棗糕我估用香精做.你地用泰式千層糕份量改良卽可.

公爵府

原帖由 fitfish 於 10-2-10 20:50 發表
試下用大量紅棗熬水,隔淨無渣,加糖,紅色素(隨意),木薯粉開漿.(用粘粉糯粉不會透明烟靱,勿用)大陸紅棗糕我估用香精做.你地用泰式千層糕份量改良卽可. ...

請問木薯粉係邊度買? 我係超市搵唔到。

首頁

尾頁

跳至