跳至

首頁

尾頁

大宅

想問下,點樣申請過加拿大??我就來同老公.仔仔去加拿大定居,我老公係加拿大出世,佢想我口地入籍,系唔系要找果點移民公司搞?定系直接到加拿大香港移民領事館申請?我唔系好清楚,好想了解清楚再搞.兩樣邊樣快點?大概要幾耐度先過去加拿大等入籍?係唔係要等半年至一年半度?仲有系想了解下,過左去加拿大我怕我地適應唔到果度的生活,加拿大好唔好住?的人會唔會歧視我地新移民呀?學英文難唔難?萬分感謝!

洋房

你個case同我好似...首先要先申請家庭團聚移民, 你可以係香港入application, 大約等半年左右 (如果你份form無問題, 有問題就要耐d), 又或者你可以黎左加拿大先入form, 不過要等耐d, 期間你係無任何benefit, 好似visitor錦, 睇醫生要自己俾錢. 不過如果你老公係加拿大人,你仔仔應該自動成為加拿大人, 只要佢帶你仔仔去香港加拿大領事館攪passport同就可以, 你可以上領事館website 睇詳情, 因為我家姐個仔都係錦做. 不過你就要自己入application. 成功移民後, 再黎住三年就可以申請入藉成為公民.
至於適應問題....因人而已, 不過加拿大係好住既....有英文學, 有心學都唔係好難, 最緊要唔好怕講.....
希望以上information幫到你啦

大宅

我而家三十,甘既年齡系加拿大算唔算大?英文易唔易學卦?系邊區使費會便的?的日常開支大唔大?我先生自己一個人做野,我驚唔夠開支,你地都會好快適應到嗎?還是唔得?我驚果邊好凍,我未去過加拿大呀,我好驚呀.
原帖由 littlebt 於 09-12-19 05:15 發表
你個case同我好似...首先要先申請家庭團聚移民, 你可以係香港入application, 大約等半年左右 (如果你份form無問題, 有問題就要耐d), 又或者你可以黎左加拿大先入form, 不過要等耐d, 期間你係無任何benefit, 好似visi ...

洋房

三十唔算大, 如果你有係香港讀英文既話, 再學唔難. 邊區使費好呀....住屋就Vancouver 貴, Richmond 同Burnaby都ok. 平日開支....睇你要使乜喎, 只可以話, 依度搵依度使.... 無大開支而你老公又可以有一份月入2-3千蚊(扣稅後)既收入都ok架....你老公應該知依邊d使費係點掛.....我老公係加拿大公民, 我都係嫁過黎.....不過之前都有黎過加拿大旅行好幾次....不過每個人適應都唔同....好難講....不過有人幫就一定好d既....溫哥華既氣候都ok, 唔會太凍...出入都有heat....唔使驚喎, 依度好多華人架, 亦都有團體幫新移民, 你重有老公同仔仔陪你嘛.

原帖由 leannlee 於 2009-12-18 21:42 發表
我而家三十,甘既年齡系加拿大算唔算大?英文易唔易學卦?系邊區使費會便的?的日常開支大唔大?我先生自己一個人做野,我驚唔夠開支,你地都會好快適應到嗎?還是唔得?我驚果邊好凍,我未去過加拿大呀,我好驚呀. ...

大宅

你E+決定左住邊個省? 三十歲其實仲好后生嘅﹐如果你諗住揾嘢做﹐無問題架﹐哩度無年齡歧視﹔至於英文﹐政府有好多免費嘅LINC/ESL program俾新移民讀﹐都幾helpful﹔其實我自己覺得加拿大生活指數算高﹐d嘢都幾貴﹐稅又重﹐不過學littlebt話齋﹐哩度揾哩度洗﹐而且你仲有個仔仔﹐child benefit都唔錯架﹔你唔好驚啦﹐我地喺香港人﹐適應能力好強架﹐俾d信心自己!

男爵府

no problem to learn english bor, i came to Toronto at my age 40... so o.k. la, get a job but not really good paid... be honest, nowadays so many chinese, i don't even need to speak english except to deal with the government

大宅

thanks,我真系好擔心去到果度會唔適應,我系第一次去,咩野都唔識,驚講野驚凍驚識唔到人,自己系果邊又沒有親人,老公又要返工,根本唔得閑陪我地,我希望識多點人會好點,起碼有人可以傾解.香港的天氣同果邊的天氣完全唔同,我都唔知阿仔得唔得?
原帖由 doggie 於 09-12-21 23:48 發表
no problem to learn english bor, i came to Toronto at my age 40... so o.k. la, get a job but not really good paid... be honest, nowadays so many chinese, i don't even need to speak english except ...

子爵府

環保接龍勳章

As long as you are willing to try, learning English isn't that bad. Like doggie said, there are lots of Chinese lived in most Canadian major cities, you will be very impress that English isn't require for your daily life.

I know you are fear of the changes/unknown. However, Canada is a very beautiful place to live.

男爵府

i don't have any relative of my own here.. only 2 secondary school friends but live far away and seldom meet each other.
but if you willing to open yourself to meet people. lots of chance - like me i start joining the bk after i came. and met couples of BK mom in my areas... so don't worry. :;pppp:

洋房

回覆 3# leannlee 的文章

唉我都係得兩個阿姨係度咋,雖然住得近但係
各有各忙,有時找人傾偈都唔係咁易,而且有兩個小朋友已经令我忙到冇自己時间喇,所以唔好想咁多喇,如果決定就唔怕呢樣怕個樣。You are not alone. 至於生活費方面,呢度冇香港咁物質引有咁大。而且你着乜、帶乜都冇人care,如果只有你老公做嘢都ok嘅。加拿大嘅夏天好多嘢玩架,又近美國,再唔揸車穿州過省,真係好正架,不過冬天就真係比較悶啲攞,日短夜長,我都係多數留係屋企發"牛豆"咋。Anyway, take it easy la....始終呢度嘅生活環境比香港好嘅。

男爵府

想問邊區讀書無咁多華人呢?

民房

原帖由 leannlee 於 09-12-22 00:17 發表
thanks,我真系好擔心去到果度會唔適應,我系第一次去,咩野都唔識,驚講野驚凍驚識唔到人,自己系果邊又沒有親人,老公又要返工,根本唔得閑陪我地,我希望識多點人會好點,起碼有人可以傾解.香港的天氣同果邊的天氣完全唔同 ...

hi leannlee,
你會去vancouver or toronto or ......,
一定要識多點fd, 超悶,
無人傾計,口都嗅,
除非你番教會 (因我暫時不想)
我都剛剛從toronto回來 h.k.,
我大約會3月到回去,
如果你會去toronto 我哋可以做個朋友仔

男爵府

想問邊區讀書無咁多華人呢 -> depends on which provinces you r going.. and which city u r planning to stay... City of toronto, lots of chinese. markham - lots of chinese. thornhill may be better. or if just like my girlfriend - move to barrie.. they are the only chinese in the school.... all your choice...

大宅

doggie,

我好快o黎o勒,我都識o左一兩bkmoms又係會'回回流'返多倫多,"侵"埋我丫! 我想組織個'bk moms至八會', 點睇呀?

原帖由 doggie 於 09-12-23 01:04 發表
i don't have any relative of my own here.. only 2 secondary school friends but live far away and seldom meet each other.
but if you willing to open yourself to meet people. lots of chance - like me ...

大宅

好媽媽勳章

原帖由 3kids媽咪 於 10-1-15 03:59 發表
doggie,

我好快o黎o勒,我都識o左一兩bkmoms又係會'回回流'返多倫多,"侵"埋我丫! 我想組織個'bk moms至八會', 點睇呀?

i always think that you are living in toronto.

大宅

我返hk16年了,近呢一兩年才返下多倫多行下咋,6月會帶大仔返去讀書,到時會spend多d時間留在多倫多,我有數個hk中學同學係個邊,o甘都想識多d 朋友(因為我怕悶)

原帖由 ckkwkl 於 10-1-15 23:28 發表

i always think that you are living in toronto.

大宅

HI leannlee

我都是到呢到1.5年...都OK啦....呢到真的好多華人...不用怕....

3kidsmami,

你有3 個B..介唔介意講吓幾大呀...我都有2件細...我都好怕悶呀...過來要八一八吓....

原帖由 3kids媽咪 於 10-1-16 15:54 發表
我返hk16年了,近呢一兩年才返下多倫多行下咋,6月會帶大仔返去讀書,到時會spend多d時間留在多倫多,我有數個hk中學同學係個邊,o甘都想識多d 朋友(因為我怕悶)

...
]

大宅

Tsang04

好耐無見你post o勒,時間過得很快,原來你都過o左去成年幾了,適應了加國生活嗎?
今年輪到我o勒,我d仔女唔細:兩個仔快14,16歲,細女快十歲,年中會帶個大仔過去先,屋就買o左(markham),我奶奶會跟他住,來年我會兩邊走,2012年中就帶埋二仔三女過去.今個暑假會留至8月尾,12月尾會再過去.

原帖由 Tsang04 於 10-1-17 14:27 發表
HI leannlee

我都是到呢到1.5年...都OK啦....呢到真的好多華人...不用怕....

3kidsmami,

你有3 個B..介唔介意講吓幾大呀...我都有2件細...我都好怕悶呀...過來要八一八吓....

...

別墅

我又係返左hk17年, 好後悔冇返去續車牌, 到時返到去又要重新考過, 而家又冇以前咁易...唉..

係呢...而家係咪要住夠三個月先可以考筆試架?

我而家次次去都係拎國際車牌租車,
租車唔算貴, 但保險就好貴arr.

大宅

唔須要住夠3個月都可以考筆試,如果你有hk車牌,先去hk運輸署攞份"駕駛執照細節証明書",証明書係証明你係有經驗的driver
返到多倫多考筆試前要填張form/驗眼等,你要比埋份証明書給officer登記,o甘你就不須要等12個月就可以考G牌(即係highway)
但如果考G牌fail,就要由從G2牌考起(即CITY),pass G2,才考G牌.

Uki,
你租車幾多錢一天?(連埋所有費用)

3kids mom

原帖由 uki 於 10-1-18 11:59 發表
我又係返左hk17年, 好後悔冇返去續車牌, 到時返到去又要重新考過, 而家又冇以前咁易...唉..

係呢...而家係咪要住夠三個月先可以考筆試架?

我而家次次去都係拎國際車牌租車,
租車唔算貴, 但保險就好貴arr. ...

首頁

尾頁

跳至