少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

大家好,我仔仔都差不多四歲,但佢的專注力真係不能夠集中,時時都分心,我真的想問下大家怎樣如教他呢?

禁止訪問

大宅

I think it depends on how old is your child, the doctor said for below 3 years old, it's ok if they cannot concentrate on one thing for 5 minutes..

洋房

我個仔四歲又係専注力唔夠,老師話係學校上堂時成日都會搞同學,例如搞下人D頭髪,踼下人張凳咁..做野又好粗心大意..唉,我都想知有咩方法可改善到

禁止發言

禁止訪問

禁止訪問

大宅

請問我bb(1.5歲)的情況算唔算"唔專注"? : 佢攞本故事書比我,要我講故事比佢聽,但佢就企左起身,(佢開頭係坐低ge),間中東張西望.但到我講完故事要合埋本書,佢又會喊,意思係要我再講/繼續講故事.
請問佢的情況算"專注"唔算? :

禁止訪問

洋房

小朋友係由我湊,係屋企都係好動,有時唔合意都會用喊示不滿,學習上又覺得無乜大問題,只是行為上比較擔心,如果一有小朋友係公園同他玩就會玩到好癲,其實係k1老師都覺得無乜野,但上到k2轉左lee個老師之後就咁喇....之前都有搵過d治療評詁,就話我仔表達能力唔得,我問過學校方面又係覺得佢唔夠專注力同貪玩..
原帖由 維他老師 於 10-2-1 13:31 發表

邊個湊架?? 佢係屋企係咪咁架?? 有冇安排佢做進一步的評估?? 其他方面的表現如何??

資訊由註冊心理治療師提供
及早為嬰幼兒提供適堂遊戲, 有助孩子身心發展 ...

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

亞仔對功課興趣不足, 點算呀?
亞仔每次寫字不是說不停,
就是寫2劃周圍望或停下來,
每次都是三催四請才寫幾個字,
真是睇見都眼火爆
點教好...... 不能樣樣等佢有興趣才做呀

原帖由 維他老師 於 10-2-1 13:32 發表

證明佢唔係專注力不足, 係興趣不足咋~~

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

維他老師:

想問下要幾多歳至可以決定你個小朋友係屬於邊類性格呀?

我個小朋友E+ 差不多20個月大, 佢係屋企成日坐唔定, 好求心好重, 周圍開柜捅攞野搞, 我成日坐係書柜旁邊讀故事書俾佢聽, 但係佢成日都坐唔定, 1分鐘都唔夠就周圍搞野 ! (玩具都唔例外, 玩3分鐘都冇) 完全係唔受控制, 佢會唔會係過度活躍症呢? 咁我係咪應該要報一D 活動教學課程幼兒園俾佢呢? 謝謝!

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

維他老師:

其實我一個星期都有同囝囝上2個playgroup. 其中一個就係有老師講故事, 囝囝都未聽到第2頁就走開搞d equipment, 枱呀, 其它野咁, 佢完全係冇耐性聽老師講故事, 不過, 我地屋企就有播故事cd俾佢聽, 但係佢又好似好留心咁, 因為雖然佢係走來走去, 又或者玩緊其它野, 佢又會記得下一個情節, (因為cd 故事裡有d係拍手掌或者goodbye, 佢會未到前先做定動作).

我本人就真係好想做"管教"多過"自由"類型家長, 但係似乎係囝囝仲未受教....

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

原帖由 維他老師 於 10-2-9 23:26 發表

playgroup的setting一定係好多引誘的, 但係你話佢又會記得d細節, 咁即係佢明白你所講的, 有專心留意到啦~~ 所以你應該去試下用其他方法, 睇下佢會唔會受多d.

講真, 你迫佢, 佢怕左讀書, 咪仲大鑊?? 反而你比佢一 ...

照你咁講, 我係咪任由佢走來走去聽故事, 迫佢坐低反而令佢討厭甚至怕左讀書呀?

之但係現時幼稚(兒)園面試時都係需要小朋友坐定定聽故仔或者坐係度玩玩具, 然後觀察佢地表現....我怕佢周圍走一定FAIL.....

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至