跳至

首頁

尾頁

大宅

已出世既2月預產期bb (請提供以下資料update番個list)

媽媽姓名 出生日期 預產期 順產/開刀 重量 B/G
yennie 15/02 07/02 順產 7.2 lbs G
moonstar830 15/02 11/02 開刀 7.0 lbs
blythema 16/02 18/02 順產 6.9 lbs B
chungyibb 16/02 03/03 順產 4.5 lbs G
mameyan 16/02 25/02 順產 6.8 lbs G

misa525 16/02 06/02 順產 7.1 lbs G
tiggerkitty 17/02 27/02 開刀 7.3 lbs B toljai 17/02 08/02 順產 7.3 lbs G
mickycoco 17/02 07/02 順產   8.2 lbs G
HCB 17/02 25/02 開刀 6.5 lbs B
zero530 18/02 19/02 開刀 6.9 lbs G
Louise25 18/02 27/02 順產 7.7 lbs G

carcarb 19/02 27/02 開刀 7.3 lbs G
jrbaby 19/02 開刀 7.1 lbs
Ann 20/02 21/02 順產 6.2 lbs G
graceyiuwy 20/02 18/02 順產 6.8 lbs G
tung1005 20/02 17/02 順產 6.7 lbs G

chingching123 20/02 15/02 順產 7.5 lbs G
samsam1101 22/02 21/02 開刀 7.2 lbs B
Yoel 22/02 21/02 開刀 7.6 lbs B
康融0210 22/02 18/03 開刀 5.9 lbs

mui0_0mui 23/02 08/03 開刀 6.5 lbs B
Rachel 23/02 17/02 順產 7.5 lbs G

loveannis 23/02 16/02 開刀 7.6 lbs B
kaka25 23/02 01/03 開刀 6.3 lbs B
chbb 23/02 12/03 開刀 6.1 lbs B
vivib 25/02 27/02 開刀 6.0 lbs G

elaine_0810 25/02 19/02 順產 7.3 lbs G
dinapoon829 26/02 26/02 順產 7.5 lbs G
lemon 26/02 18/02 開刀 6.3 lbs G
tamakit 28/02 03/03 順產 6.9 lbs G
ccmm2009 03/03 24/02 順產 6.7 lbs G
dada 04/03 23/02 開刀 8.1 lbs G

大宅

已出世既2月預產期bb (請提供以下資料update番個list)
twllc 26/12 04/02 5.1/5.0 lbs Bx2
aw+bb 03/01 05/02 開刀 3.9/4.2 lbs Bx2
13/01 22/02
emmyhung 14/01 02/02 6.4 lbs G
venusshan 18/01 08/02 G
BBYOUNG 21/01 06/02 開刀 6.1 lbs B
amelieclover 22/01 27/01 開刀 7.2 lbs B
littlemonkey 22/01 01/02 開刀 5.9 lbs B
丘師奶 23/01 01/02 開刀 8.2 lbs B
pm131 23/01 05/02 開刀 6.2 lbs B
amnodny 23/01 01/02 開刀 8.4 lbs B
mrs_lui 23/01 02/02 順產 6.6 lbs B
小肥肥@ 26/01 01/02 7.1 lbs B
hello_chan 27/01 02/02 順產 5.9 lbs G
csw1986 27/01 10/02 開刀 7.2 lbs B
Con401 30/01 08/02 順產 6.0 lbs G
Hollymama 30/01 02/02 順產 8.0 lbs B
天山雪蓮 31/01 24/02 順產 5.9 lbs B
fafa_yim 31/01
zoezoeiou 01/02 13/02 順產
HeiHeiLo 01/02 11/02 開刀 6.8 lbs G
pingyincheng 03/02 18/02 開刀 5.5 lbs G
3BJJJ 03/02 14/02 順產 6.4 lbs G
littlecan 03/02 01/02 開刀 7.2 lbs G
斯藝 03/02 08/02 開刀 6.1 lbs G
ABmom 03/02 22/02 順產 5.3/6.3 bs Gx2
n___n 04/02 08/02 順產 6.4 lbs B
StephanieQ 03/02 順產 6.7 lbs B
shirleywsl 04/02 20/02 順產 6.9 lbs G
pingulolo 04/02 31/01 7.2 lbs G
celesta 04/02 04/02 開刀 6.9 lbs G
subica 05/02 19/02 順產 6.7 lbs B
Briun 06/02 15/02 開刀 8.2 lbs B
yee31700 06/02 B
maycheng 07/02 開刀 6.9 lbs G
kwhyfung 07/02 12/02 順產 6.4 lbs G
shirlyannho 08/02

muichujamie 08/02 08/02 開刀 7.1 lbs G
vicky1014 09/02 14/02 開刀 6.9 lbs B
金金@2003 09/02 07/02 順產 7 lbs 13 B
sweetkid 09/02 23/02 開6.5 lbs G
komi_bbc 09/02 01/02 順產 7.3 lbs G
rainlam 09/02 13/02 順產 6.3 lbs G
happymum09 09/02 17/02 開刀 7.1 lbs B
marbub 09/02 08/02 順產 6.1 lbs B
siufung 10/02 21/02 開刀 6.7 lbs G
poohpiglet 10/02 開刀 6.8 lbs
rainypen 10/02 01/03 開刀 6.4 lbs B
c9 11/02 12/02 順產 7.4 lbs G
joanlpk 11/02 03/02 順產 8 lbs13 G
jess725 11/02 22/02 順產 6.2 lbs B
樂太 11/02 25/02 開刀 6.4 lbs G
sweetbaby2010 11/02 24/02 順產 6.0 lbs B
bbfunny 12/02 01/03 開刀 6.8 lbs B
PUI1011 12/02 22/02 順產 6.2 lbs G
claransy 12/02 12/02 順產 7.5 lbs B
犀利妹 12/02 5.8 lbs G
Bonnie 12/02 14/02 順產 7.3 lbs B
南光坊天 12/02 22/02 開刀 6.0 lbs
sidney212 12/02 24/02 開刀 7.6 lbs G
worriemama 13/02 順產 6.8 lbs G

tpyjanet 13/02 18/02 順產 6.1 lbs G
summan 13/02 22/02 順產 6.9 lbs B
sa~ 13/02 20/02 順產 7.1 lbs B
andeskinki 14/02 14/02 6.5 lbs G

大宅

大宅

開o左虎年新版(2010年PART 2),各位生o左/未生既mami要搬屋喇!

HAPPY CNY! 祝大家生o左既bb 身體健康,未生既順順利利!!!

因為我一路都update緊2月預產期出生bb既list,如果生o左但個list未有名既mami提供番以下資料喇:-

複式洋房

twllc 26/12 04/02 5.1/5.0 lbs Bx2
13/01 22/02

emmyhung 14/01 02/02 6.4 lbs G
venusshan 18/01 08/02 G
amelieclover 22/01 27/01 開刀 7.2 lbs B
littlemonkey 22/01 01/02 開刀 5.9 lbs B
丘師奶 23/01 01/02 開刀 8.2 lbs B
pm131 23/01 05/02 開刀 6.2 lbs B
amnodny 23/01 01/02 開刀 8.4 lbs B
mrs_lui 23/01 02/02 順產 6.6 lbs B
小肥肥@ 26/01 01/02 7.1 lbs B
hello_chan 27/01 02/02 順產 5.9 lbs G
csw1986 27/01 10/02 開刀 7.2 lbs B
Con401 30/01 08/02 順產 6.0 lbs G
Hollymama 30/01 02/02 順產 8.0 lbs B
天山雪蓮 31/01 24/02 順產 B
fafa_yim 31/01
zoezoeiou 01/02 13/02 順產
pingyincheng 03/02 18/02 開刀 5.5 lbs G
3BJJJ 03/02 14/02 順產 6.4 lbs G
littlecan 03/02 01/02 開刀 7.2 lbs G
n___n 04/02 08/02 順產 6.4 lbs B
StephanieQ 03/02 順產 6.7 lbs B
shirleywsl 04/02 20/02 順產 6.9 lbs G
pingulolo 04/02 31/01 7.2 lbs G
celesta 04/02 04/02 開刀 6.9 lbs G
subica 05/02 19/02 順產 6.7 lbs B
Briun 06/02 15/02 開刀 8.2 lbs B
yee31700 06/02 B
maycheng 07/02 開刀 6.9 lbs G
kwhyfung 07/02 12/02 順產 6.4 lbs G
shirlyannho 08/02
vicky1014 09/02 14/02 開刀 6.9 lbs B
金金@2003 09/02 07/02 順產 7 lbs 13 B
sweetkid 09/02 23/02 開6.5 lbs G
梁c9 11/02 12/02 順產 7.4lbs G
bbfunny 12/02 01/03 開刀 6.8 lbs B
PUI1011 12/02 22/02 順產 6.2 lbs G
worriemama 13/02 順產 6.8 lbs G

大宅

YEAH 新既一年開新版

新年快樂呀各位

大宅

joanlpk 11 Feb 3 feb 順產 8磅13安 g

男爵府

原帖由 shirleywsl 於 10-2-15 10:40 發表

咁你上奶上得好好wor..我1安都泵唔到啊..唉..真煩..我而家都差唔多全奶粉比佢了..因佢而家飲得個3安...我又驚佢要照燈, 唯有執飽佢先算了..真是揍得好辛苦... ...
我生完第二日阿媽就煲左木瓜魚湯俾我,我宜家都幾乎隔日就煲木瓜魚湯飲,可能因為咁上奶好D
但阿B入院照燈後,更加唔肯埋身啜我LU,我宜家每餐前抱佢埋身俾佢啜下催乳,之後就泵。不過我發覺泵清都幾重要,可能因為初期奶量唔穩定,我一次泵唔清下次就又少D

男爵府

原帖由 chingching123 於 10-2-15 17:53 發表
查實好多B頭幾日都黃架(我諗過半數都有), 真係唔駛太過擔心,佢黃亦都唔係代表阿媽照顧得唔好, 不過頭幾日通常阿媽D情緒會波動D, 所以阿B黃都入埋自己數

...
頭三至八日黃真係好普遍,係生理性既,因為BB既肝未成熟,而且好多BB出世時都會有D瘀瘀地,要散瘀就要分解左D紅血球,膽紅素就會增加
但唔好因為咁就拖到第九第十日先去check,無論咩成因都好,黃疸指數over 300就會對BB造成損害,一見佢眼白都黃就馬上call 健康院/帶佢見醫生好D。

大宅

Joanlpk,

你女女好勁呀!

原帖由 Joanlpk 於 10-2-15 20:01 發表
joanlpk 11 Feb 3 feb 順產 8磅13安 g

禁止訪問

畀面勳章

大宅

我bb都係黃, 宜家要照燈...
昨晚自己揍左一晚, 勁辛苦...佢食食下就訓, 餵人奶又唔知佢食左幾多...補奶又唔肯用奶嘴...都唔知點算
佢今日照燈, 由姑娘照顧, 我反而放心晒

大宅

原帖由 csw1986 於 10-2-15 21:54 發表
shirlyannho,

你首先放鬆d,初頭我都好似你咁餵唔飽佢攪到面開始黃同差d唔夠磅出院好唔開心架,番到屋企仲要日夜顛倒,訓一個鐘又要起身餵佢所以好辛苦,跟住同c6商量過後唔太再執著,餵人奶外再補奶粉,希望d人奶keep住食得1個 ...

我都好認同, 餵人奶或奶粉都真係要睇埋好多因素, 好似我咁, 我阿B係我開始上奶個陣因為面黃到13度要留醫, 住左兩日醫院後返屋企已經唔願意埋身飲人奶, 要之後每餐都努力逼佢啜 , 都要花左兩日先肯係咁而啜幾啖,直到今日都係咁, 每餐我都補2安奶粉俾佢, 同埋都真係新手, 顧得餵奶既同時, 好多時都唔知BB喊係為D乜, 攪到我同老公個情緒都好崩緊...之前帶BB去健康院檢查, D姑娘話D初乳係頭個2星期, 所以我同老公都決定俾埋BB啜埋今日人奶, 之後就全奶粉LU~~

大宅

原帖由 csw1986 於 10-2-15 21:34 發表
Joanlpk,

你女女好勁呀!

因為成41w1先催生, 佢太肥啦, 其實7磅左右就最好
不過我係順產, 又唔使吸佢出來, 我都覺得自己勁
但係生生下我無端端發燒, 搞到佢出世都發燒, 要打抗生素

男爵府

Pls help me to add in:
muichujamie 8/2 8/2 刀 7.11lbs G

大宅

原帖由 Joanlpk 於 10-2-15 23:15 發表

因為成41w1先催生, 佢太肥啦, 其實7磅左右就最好
不過我係順產, 又唔使吸佢出來, 我都覺得自己勁
但係生生下我無端端發燒, 搞到佢出世都發燒, 要打抗生素 ...

你真係好叻呀!
我b囡在39週3時e生都話佢有8磅, 我而家都過晒預產期喇(今天已40週4), 都好驚到時佢要吸出嚟~
點解生生下會發燒咁得意?

大宅

原帖由 Joanlpk 於 10-2-15 20:01 發表

你順產都生到,真係好叻呀!

你生o左幾耐呀?

大宅

原帖由 bochuchu1 於 10-2-15 23:47 發表

你真係好叻呀!
我b囡在39週3時e生都話佢有8磅, 我而家都過晒預產期喇(今天已40週4), 都好驚到時佢要吸出嚟~
點解生生下會發燒咁得意?

咁你阿B應該都同我阿B有得揮...
其實都唔知點解大概開到8度左右時無端端發燒, 我又唔係生得耐, 之前一路check住都冇事, BB上到病房就已經退燒, 我就3-4個鐘就退晒燒

我唔使吸出來, 不過BB眼白可能迫得濟, 有少少微絲血管爆左, 不過醫生話冇問題, 遲下會好
我宜家唔擔心佢黃, 最擔心自己唔識揍佢

有陣時又唔敢餵佢咁耐人奶(試過40分鐘左右), 因為怕佢食得太耐太累唔肯再補奶粉, 到時又唔知佢食左幾多, 宜家佢黃, 最重要係食多d ma

我今日餵人奶餵o左20分鐘左右, 再補奶粉30ml, 之後佢唔肯食, 訓左, 我點餵都唔肯食, 以為佢夠飽啦, 點之無幾耐姑娘見佢喊, 話試下幫我再餵, 又食多30ml....唉, 點解我咁失敗? 見到姑娘餵佢就肯再食, 真係好想喊...不過宜家睇開少少, 至少姑娘餵佢肯食, 我都安心晒

大宅

原帖由 carcarb 於 10-2-16 00:28 發表

你順產都生到,真係好叻呀!

你生o左幾耐呀?

我12:30人工穿水, 2pm左右落催生藥, 5pm開左3度, 6:30pm開左8度, 8點左右真係好急喇, 佢地先睇下我開成點, 即刻話生得, 8:30生完

男爵府

原帖由 Joanlpk 於 10-2-16 00:40 發表

咁你阿B應該都同我阿B有得揮...
其實都唔知點解大概開到8度左右時無端端發燒, 我又唔係生得耐, 之前一路check住都冇事, BB上到病房就已經退燒, 我就3-4個鐘就退晒燒

我唔使吸出來, 不過BB眼白可能迫得濟, 有少少 ...
唉,我阿B之前每個半鐘食一安,每次半個鐘,宜家住院照燈返黎後跟醫院個schedule三/四個鐘餵三安,佢一餐食成粒鐘:;pppp:但醫院姑娘餵,半個鐘搞掂

首頁

尾頁

跳至