跳至

首頁

尾頁

別墅

我計劃在八月時移民澳洲, 但是現時仍沒有地址, 因為要到達後才找屋租住. 我只有不多的行李 (大約四人家庭衣服, 書本,小傢電, 沒有大型傢電), 請問哪一種途徑比較好的?
1. 找搬運公司(海路)
2. 不隨身行李(跟飛機上)
3. 郵運(海路)

thank you very much for your help!

大宅

little advice

del

別墅

不多的行李 == how many?

1. 找搬運公司 they can temp store in HK or OZ until you give them address.

2. 不隨身行李 ??

3. 郵運(海路) to where? You don't have address

原帖由 dora0101 於 10-2-17 12:04 發表
我計劃在八月時移民澳洲, 但是現時仍沒有地址, 因為要到達後才找屋租住. 我只有不多的行李, 請問哪一種途徑比較好的?
1. 找搬運公司
2. 不隨身行李
3. 郵運(海路)

thank you very much for your help!
: ...

別墅

不多的行李 = 大約四人家庭衣服, 書本,小傢電, 沒有大型傢電

2. 不隨身行李 = 跟飛機上

原帖由 ngtft 於 10-2-18 22:37 發表
不多的行李 == how many?

1. 找搬運公司 they can temp store in HK or OZ until you give them address.

2. 不隨身行李 ??

3. 郵運(海路) to where? You don't have address

別墅

You don't have friend etc etc??

And if you seems not many stuff... mean share cargo container... may talk to shipping company peer in Oz to call you or you call then to advise the deliver address. You may ask them to ship it out near same time you got on plane to Oz, which give you 4-6weeks to find somewhere to stay.

原帖由 dora0101 於 10-2-19 09:31 發表
不多的行李 = 大約四人家庭衣服, 書本,小傢電, 沒有大型傢電

禁止訪問

複式洋房

yes you can import your car which own by you over 1 year. And the tax is no much but mainly is the paper work....好煩. Please notic when you sell you car to "dealer" one day, the car is not worst much $$ becoz it is a private import car.

原帖由 mocha 於 10-3-9 16:56 發表
可唔可以帶埋車過去. 要唔要打稅?

禁止訪問

別墅

Mocha,

For expatriates, if they own the car for more than 1 year, they are entitled to ship the car back to Oz. However, the shipping cost is so high that they may not want to do so.

The cost will be at least $30,000 (excl. all the handling charges by Oz Custom). Think twice if you want to do so.

禁止訪問

大宅

原帖由 dora0101 於 10-2-19 09:31 發表

如果你在qantas買單程機票, 可以申請一張connection card, 咁兩年內每人economy ticket可帶行李40kg.

四人加埋有160kg, 再加hand carry 7X4=28kg.
夠嗎?

郵寄書本, 會平過空運

電器可能跟身上機會好D

子爵府

親子王國15週年勳章

我上年来,有家私,电器,钢琴 。。。等等。个柜 70% 满 hkd 38000,我古如果包柜要 4-50000,你要计计数

禁止訪問

大宅

原帖由 mocha 於 10-3-12 10:00 發表
其實大家會帶d乜嘢過去,呢個都係一個好問題.要諗吓,大家可否分享吓. 等我知我呢幾年有d乜唔好買.

我現在只係諗住帶車.同埋衫褲.真空煲同埋個壓力煲. 我諗住呢d嘢係車內面,一車咁去,方便d.
傢俱我會覺得好大件. 電 ...

我在Brisbane, 我就覺得呢度既野比較起HK, 整體都係貴. 電飯煲無HK的西施煲咁好啦, 唔知係咪D米還是煲既問題, 煲出來的飯硬D, 會有飯焦.

如果在HK的傢俱係靚野, 就值得帶過來, 因為在這裏買, 要付好多$$$. 尤其係大型傢俱, 買親都要付搬運費, 起碼要AUD 50, 除非自己搵拖車拖. 我地用開cheap野, 所以只帶了仔仔張床和自己張油壓床, 和少量櫃. 因為計過運過來都扺過買新的.

樂器, 我覺得帶過來好D. 例如鋼琴, 一部 yamaha U1在HK賣HKD40000, 但在呢度可能要HKD100000或以上. 貴太多了.

如果定期會返HK, 就不如買一批skin care products, 買夠一年半載. 衫呀, 鞋呀係HK可能會搵到啱自己style的多些. 我見我表妹一返到HK就買好多, 我最近返HK都學咗佢咁, 入定貨. 哈哈!

別墅

Even though things in Oz are expensive, it may be a good opportunity to get them replaced.

My personal view is if you have some large furniture, it may be better and cheaper to ship them across. Don't forget that Oz imposed GST few years ago but HK didn't.

Since my large furniture are pretty old, it's not cost-effective for me to bring them to Oz.

Also, I'll rent an apartment first when I arrive in Brisbane later.

別墅

Hi,

Could anyone advise which company in Brisbane offers a good rate for mobile phone and Internet services.

Thanks!

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

原帖由 mocha 於 10-3-12 10:00 發表
其實大家會帶d乜嘢過去,呢個都係一個好問題.要諗吓,大家可否分享吓. 等我知我呢幾年有d乜唔好買.

我現在只係諗住帶車.同埋衫褲.真空煲同埋個壓力煲. 我諗住呢d嘢係車內面,一車咁去,方便d.
傢俱我會覺得好大件. 電 ...

我覺得車就唔好係hk帶過黎啦....因為手續好麻煩,好煩覆!而且,我覺得澳洲買車都唔算貴。
如果你係有貨櫃過黎既話,就買d日用品之類既野,但如果只係手提行李,真係帶唔到幾多野ga...
My Two Princess

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

原帖由 lillymarie 於 10-3-12 11:42 發表

我在Brisbane, 我就覺得呢度既野比較起HK, 整體都係貴. 電飯煲無HK的西施煲咁好啦, 唔知係咪D米還是煲既問題, 煲出來的飯硬D, 會有飯焦.

如果在HK的傢俱係靚野, 就值得帶過來, 因為在這裏買, 要付好多$$$. 尤其係 ...

你個飯煲係呢邊買?我用開果個係hk帶過黎,最近我朋友移民過黎,幫我買多個西施煲。你用咩米呀?如果你係超市買外國人米,真係硬到食唔落口 我都中過招!我依家一定會係sunnybank買米,煮出黎好食好多,但此終都無hk既米甘好食...
你甘快就返hk啦?盡情D買野啦!
我上次返hk都狂買野,買足囡囡1年既衫呀!
My Two Princess

大宅

原帖由 pigpig 於 10-3-17 21:05 發表

你個飯煲係呢邊買?我用開果個係hk帶過黎,最近我朋友移民過黎,幫我買多個西施煲。你用咩米呀?如果你係超市買外國人米,真係硬到食唔落口 我都中過招!我依家一定會係sunnybank買米,煮出黎好食好多,但此終都無hk既米甘 ...

個飯煲係big W買, Breville. 初初真的對個煲失望! 不過, 慢慢又慣咗啦, 因為無得揀嘛, 嘻嘻!

我今次係HK又係買咗阿仔既底衫, 佢地就去玩具反斗城掃lego, 因為D款同呢邊有D唔同, 有D series呢度無既. 我仲買咗一箱"出前一丁"返黎. 好在我用個大既"紅白藍"膠袋裝D衫, 就啱啱好無超重.

不過, 自己拎咁多行李真的好辛苦! 下次都係買呢邊無既野算了.

大宅

原帖由 dora0101 於 10-3-17 14:10 發表
Hi,

Could anyone advise which company in Brisbane offers a good rate for mobile phone and Internet services.

Thanks!

你過到黎先再揀啦, 因為要視乎你住既地區有無網絡, 唔係間間公司都可以揀.
買prepaid 用住先, 再慢慢揀啱自己既.

一般D人話平既係optus, 3.

首頁

尾頁

跳至