自由報料

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

BK Milk勳章

首先去普通西醫睇, 叫佢寫封介紹信. 再拿到政府醫院排期. 唔駛手術錢, 只需比病床錢$幾十/日, 仲有膳食供應.不過, 排期會等久一些.

原帖由 queeniekwang 於 10-1-1 13:05 發表
請問看那西醫? 做手術多少錢?
幾耐才康服?
若看中醫? 或其他方法?

侯爵府

醒目開學勳章

我朋友初頭有睇西醫, 當個情況無再差時佢轉了去睇中醫. 好似佢睇中醫之後, 佢話覺得個人舒服d, 因為無食西藥咁散. 但係我識2個有呢個病既人, 佢地都話無得斷尾的, 其中一個試過好番, 但一段時間後又番發, 你個人一忙, 工作量多就會有機會番發的. 所以好番後要注意呢點.

原帖由 queeniekwang 於 10-1-1 13:05 發表
幾耐才康服?

男爵府

幾耐才康服?

點解你要做手術?
我啱啱12月中驗血發現甲狀腺素高左一倍,醫生(耳鼻喉專科)話食一年藥睇下點,如果ok就可以停藥,通常食兩年藥就得。

複式洋房

原帖由 Kanax 於 10-1-1 23:10 發表

點解你要做手術?
我啱啱12月中驗血發現甲狀腺素高左一倍,醫生(耳鼻喉專科)話食一年藥睇下點,如果ok就可以停藥,通常食兩年藥就得。 預覽文章 Kanax 看医生找原因是一定的,但不可以如他說食一年藥睇下點,你現時應立即調理好自己才是,要提高身体的質數及免疫力要緊是從一个朋友見証到她的康復。有時医生是關人的,健康長遠是自己。

...

禁止訪問

男爵府

我都食咗大半年,唔食就會好唔掂.

總之要同自己講,慢慢黎.

因為一急,個人會好氣促.

我係body check時知道自己個T3/T4高咗,

去搵私家醫生寫紙,依家睇緊政府.

開頭果2個月,每日食成4粒綠丸仔,

加一粒粉紅色丸仔(防心悸同手震).

之後就覺得,個人成日都好攰.

因為之前甲狀腺素高得好緊要,

所以醫生要求我每日食成4粒,

令到D甲狀腺素低返好多.

依家一日一粒.至於粉紅色丸就無食.

因為醫生話,果D係治標唔治本,要靠自己.
做一個c9唔係易事.

大宅

幾耐才康服?

今晚(6/1/2010) ATV 7:00 - 7:30pm 醫生與你講 : 甲狀腺疾病

大宅

幾耐才康服?

眼凸凸有得醫
可用藥物及手術矯正 免患上角膜炎2010年01月06日
  • (1人)
  • 瀏覽人次:7,167
  • 回應:0

【本報訊】眼凸是甲狀腺機能亢進(簡稱甲亢)的明顯症狀,患者即使接受甲亢治療,也無助改善眼凸情況,不但影響外觀,更會增加患上角膜炎的風險,但不少患者誤以為「冇得醫」,無奈接受自己一對又大又兇惡的眼睛,而未有求診。香港大學眼科專家指,眼凸並非不治之症,可透過藥物及手術矯正,更提醒患者應及早醫治,可避免視力受損。 記者:梁瑞琼

今年 40多歲的劉太,有甲亢家族病史,她 03年也確診患病,需服食藥物控制,一年後眼睛開始凸出,初時以為是睡眠不足,但情況持續惡化,更出現重影,「我對眼本身都大,再凸埋就好似好兇惡,所以唔敢正眼望人。」她表示曾向醫生查詢,但因未獲積極回應,故以為無藥可醫,無奈接受自己的外觀,後來再求診,接受藥物及放射治療後,眼凸問題有明顯改善。

患者眼睛不能閉合
香港大學醫學院眼科研究所臨床助理教授余珊指,甲亢患者因身體免疫系統出現問題,產生抗體攻擊甲狀腺,而眼睛脂肪中的授體與甲狀腺相似,故會同時受到抗體攻擊,導致軟組織與眼外肌發炎及發大,眼窩的脂肪也會增多,故將眼球向前推擠;部份患者因提瞼肌過份活躍,導致上眼瞼向上縮,令眼睛不能閉合。
甲亢治療只能有效控制甲狀腺分泌,無助改善眼凸。余珊指,部份患者對眼凸治療缺乏認識,即使甲亢問題解決,仍飽受眼凸困擾,「好多人以為唔壓住神經線,就可以唔醫住,因而延誤咗治療。」她指,患病首三年是活躍期,可以類固醇藥物、眼腔放射治療控制炎症,穩定期後再以眼窩減壓等手術,改善眼部組織纖維化情況。
余珊指,約五成甲亢患者會出現明顯眼凸,患者以 30至 50歲女性居多,不但嚴重影響外觀,患者也會出現眼紅、眼乾等不適,更有機會反覆患上暴露性角膜炎及青光眼,約 3%人會出現視神經受壓,影響視力。她提醒眼凸患者應及早求醫,可減低視力受損及要做手術的風險,「越早醫可能畀類固醇就得,唔使做手術。」
註:香港電台電視部製作《醫生與你》,第四集「甲狀腺疾病」,今晚 7時於亞洲電視本港台播出。

from :

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20100106&sec_id=4104&subsec=3626368&art_id=13597850

男爵府

原帖由 lingma 於 10-1-6 12:36 發表

眼凸凸有得醫
可用藥物及手術矯正 免患上角膜炎2010年01月06日
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/image ...

好得人驚!
好多謝你嘅資料,今晚要記得睇!

公爵府

唔洗睇c+醫生先架,去打電話預約一般政府診所,輪街症咁.第一次佢己經同我血驗,再約期睇報告.....每隔三星期再覆診......不停咁做直至情況穏定...再隔8個星期

我既t3/t4高到6x....正常個醫生話 16咋

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

首先, 妳可以去私家醫生睇咗先, 如果真係有甲狀腺問題的話, 可以叫私家醫生寫信轉介妳去政府專科診所睇架 !

當年我讀大學 2 年級時, d 同學仔都覺得我條頸腫起咗 d, 而我自己就好怕熱, 兼有手震問題, 所以走去私家醫生睇, 醫生斷定我有甲狀腺分秘過高問題, 要長期食藥控制喎 !

但係喺私家醫生攞藥食, 費用太貴喇, 所以私家醫生好好人話寫封信畀我, 叫我即刻攞住封信去醫院睇急症, 抽血驗埋, 之後就轉介我去專科診所睇喇 !

之後食咗 2 年藥度, 依然控制得唔好, 所以醫生建議我去做 "放射性治療", 去醫院放射治療部食 "放射性藥丸" (以前係飲 "腆水" 架), 食咗第 1 次都唔 ok, 再食多 1 次, 結果又低過頭, 再食番補充丸, 就已經好番晒, 唔水再覆診, 到而家我已經差不多 10 年無再反發喇 !

其實甲狀腺問題唔算嚴重, 唔係 "腫瘤" 問題, 而家係唔需要做手術, 用藥物都可以醫好架 !

幾耐才康服?

禁止發言

男爵府

我就係長期有壓力先攪到咁!!
做一個c9唔係易事.

侯爵府

原帖由 nicolwong 於 10-1-6 15:51 發表
Me 2!

男爵府

昨晚我睇左醫生與你,話有4-6成甲亢病人好返都會有眼突情況,我覺得好得人驚,請問你地有無人有呢個問題?有無得預防?

大宅

幾耐才康服?

曾雪蒨台中報導】中市一名十三歲國中生月前在學校上體育課,體能訓練時做四十個交互蹲跳後,突然雙腳發軟、站都站不起來,家長立即趕到學校將他背到醫院,檢查後發現是甲狀腺機能亢進合併低血鉀肢體麻痺症。醫師提醒,劇烈運動或大量攝取碳水化合物後突然出現雙腳發軟症狀,建議進一步檢查與甲狀腺機能有無關係。
合併低血鉀
慎防猝死中國醫藥大學附設醫院小兒腎臟科醫師魏長菁說,這名男學生一年前也曾因打籃球後雙腳發軟送醫,兩次檢查血液中鉀濃度都明顯過低,雖補充鉀離子後兩小時雙腳就恢復力氣;進一步檢查甲狀腺才發現,其鉀離子較正常值高出將近十倍,因甲狀腺機能亢進罕見於二十歲以下年輕人,「研判男學生是先天性甲狀腺亢進,因劇烈運動誘發。」
魏長菁說,甲狀腺亢進好發於年輕女性,女性罹病率是男性的八倍,但男性甲狀腺亢進者合併出現低血鉀症的機率卻是女性患者的二十到四十倍;而甲狀腺機能亢進患者經過劇烈運動或大量攝取碳水化合物,易造成血中鉀離子流失,導致下肢無力、心律不整的低血鉀症,嚴重者甚至會猝死。

http://tw.nextmedia.com/applenews/article/art_id/32214550/IssueID/20100107

等待驗證會員

原帖由 Kanax 於 10-1-7 12:28 發表
昨晚我睇左醫生與你,話有4-6成甲亢病人好返都會有眼突情況,我覺得好得人驚,請問你地有無人有呢個問題?有無得預防?

我第一次患甲亢嘅時候, 都有眼凸, 但情況唔嚴重, 食左葯, 控制到個病之後, 對眼又縮番入去, 乜事都冇呀 !

而家甲亢又番發, touchwood, 今次隻眼冇凸呀, 但心跳時快時慢個問題, 就到而家都控制唔到law !

大宅

me 2 la~~公司 + 屋企, 簡直想死~~~~~~

原帖由 nicolwong 於 10-1-6 15:51 發表

複式洋房

回覆 1# cwmami 的文章

確有此事,眼睛有些越來越凸而且有些條頸漲大了的,我希望衷心告訴各位現時患有此証者而能力負擔得起話就要及早調理作息改善或保持免致其它併發,現時在國內有十多個患者,他們正來服用美國一种保健品,效果很好,有緣的就發問吧。我奉勸年輕者更要趕快為自己的將來因香港競爭大而健康是極之重要」而事業中的女仕更要掉去這种無奈。

首頁

尾頁

跳至