論盡家傭

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

工人要番去結婚,唔同佢續約因為知道佢好想生bb,驚佢隨時大肚.頭兩年好好,但係續第二份約時跳草裙舞要加人工.

佢第三,四年都會有少少賓賓衰嘢:
1. 有時有少少黑面
2. 講我是非(同我親戚啲賓妹講)
3. 唔sure有無偷嘢,因為屋企啲嘢用得超快,老公又投訴唔見咗啲衫,問佢先話幫佢擺埋咗.
4. 下晝做嘢好慢,但係又會做到半夜12点先收手
5. 好鍚我個女,但係幾針對我個仔,成日喝佢
6. 整爛嘢唔出聲,到我發現先至話唔記得講比我知,仲唔會say sorry
7. 唔知点解好耐無同我講早晨,但係瞓又會say goodnite.(可能我起身老公已番工,夜晚老公係度,做比佢睇?)
8. 試過打'苦頭',日日成$150-$200送.有次西利到$200一家常湯,一普通淡水魚,一碟炒茶&一碟蒸排骨.我終於要佢寫低買咗啲mud,每樣幾多錢,之後就正常番好多.但係開始mark 數頭段都有幾次唔啱數,例如應該有$80剩係買送個銀包,但係只有$30係度.再話佢就唔敢做.

總言之,都會做,比較起bk呢度都算好好多.如果唔係佢想生bb,我都會續佢.我要唔要比bonus佢?比幾多好?

p.s. 我比開$4200人工,生日同新年各$500,買咗cx機票比佢番屋企

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

做第2個約已經加人工成15%以上,做多幾個約咪要Double人工
唔怪得宜家d工人禁囂張,郁d都跳草群舞啦
妳個工人收開$4200,要佢收番$3580都好難做得好啦

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

佢個個月出多咁多人工, 我就唔會比 bonus 喇....

男爵府

一毫子都不用俾,
因為她打斧頭已抽了不少油水,
而且又對你對囝囡大細超,
唔抵俾佢!

大宅

但...4年完約係咪要俾長期服務金架?

男爵府

唔駛,
滿5年先要俾!

大宅

好媽媽勳章

吓!咁既工人都要俾bonus, 真係奇怪

大宅

我就一定唔比啦, 又唔係好好.
另外我都真係唔明點解大家會咁大方加人工比佢呀, 因為我自己一路都係比 $3580 亦都唔會打算比多佢, 又唔見我老闆比多d我, 我覺得到時人地比少佢佢會覺得人地欠佢呀.
我唔贊成比多 $$佢地, 不過有時買小禮物就沒有所謂

男爵府

醒目開學勳章

唔駛啦!你巳經對佢好到不得了

原帖由 cutekiddy 於 10-3-8 02:35 發表
工人要番去結婚,唔同佢續約因為知道佢好想生bb,驚佢隨時大肚.頭兩年好好,但係續第二份約時跳草裙舞要加人工.

佢第三,四年都會有少少賓賓衰嘢:
1. 有時有少少黑面
2. 講我是非(同我親戚啲賓妹講)
3. 唔sure有無偷 ...

大宅

好媽媽勳章

吓 ! 咁既工人都要俾Bonus, 唔係麻

男爵府

我唔會比佢囉
我工人好好, 佢返印尼結婚, 我地都係買幾百 gift 比佢, 買d糖比佢帶返屋企
以你咁講, 你工人都係一般
唔值比bonus 佢囉~~

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 yaulinda 於 10-3-8 09:13 發表
一毫子都不用俾,
因為她打斧頭已抽了不少油水,
而且又對你對囝囡大細超,
唔抵俾佢!

你講晒我想講嘅野. 平時刮埋刮埋, 人工又多咁多,仲要比bonus? 做壞規矩.

子爵府

我都唔會比多佢,合約寫明$3580就只係比呢個數. 我怕做壞晒,因為香港地d工人已比其他地方好了.

公爵府

樓主係咪因為有兩個小朋友所以比高咁多既人工佢丫...

嘩..如果要年年咁加, 我唔會請香港完約果D羅... 我一定唔會咁加人工, 除非我生多個要佢照顧埋啦, 否則我只會按法定人工比佢, 其它只會係不定時既打賞.

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都覺得根本唔需要比...
原帖由 kiu-mummy 於 10-3-8 10:23 發表
我都唔會比多佢,合約寫明$3580就只係比呢個數. 我怕做壞晒,因為香港地d工人已比其他地方好了.

伯爵府

唔駛俾,cx機票, 仲要月入$4200都唔好好做, 要黑面+打斧頭, 我唔炒佢都偷笑, 仲要俾bonus?!

男爵府

請樓主列出3個要比bonus的理由, 如果自己都說服到的話就比啦!!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我同意...
或者在佢要求加人工當日,我根本都未必會同佢續約...
原帖由 mylulu007 於 10-3-8 11:59 發表
唔駛俾,cx機票, 仲要月入$4200都唔好好做, 要黑面+打斧頭, 我唔炒佢都偷笑, 仲要俾bonus?!

別墅

Bonus??
My company only gives me bonus if I contributed to the revenue growth. Did your helper contributed to the increment in your household income?

By the way, from what you have listed, I don't see the reason you have to even think about giving bonus. She may not be the worse compare to those mentioned in BK, she for sure is one of those "bad helpers". Yell at the son but good to the daughter?! What kind of helper she is?

首頁
12345...6

尾頁

跳至