烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

一般廚房用什麼糖煮食最健康

up

大宅

Re: 一般廚房用什麼糖煮食最健康

我就見議盡量唔好用太多調味, 因為每一種調味都要消耗身體好多元素同維他命去分解, 仲會加重身體內d器官的負荷, 唔好忽視, 由其是小朋友或幼兒, 身體仲未發育完, 唔好加重負擔, 如果唔係會有好多其他問題, 而又唔知點來, 就有可能係飲食出左問題, 而且長期係咁而累積返來架.

不過如果真係要用, 可以用raw sugar, 紅糖或黑糖.

任何加工, 漂白, 精煉過的食品或調味品都應該避免.
joly --
http://jolyleong.spaces.live.com/

大宅

joly
thank you

別墅

撇開整蛋糕或曲奇餅要用 icing sugar 外
其它煮食我好都是用紅糖. 黃糖, 三溫糖
正如之前網友所講白砂糖是經過漂白
食多冇益呢

複式洋房

我都係用 raw sugar架

大宅

想問一下各位媽咪, raw sugar的中文係咩呢?? 係邊到可以買到?? 同埋咩叫做三溫糖??? 又係係邊到可以買到??
唔該哂!!!

子爵府

我都係用 raw sugar

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我用紅糖的。

伯爵府

畀面勳章

janice_fong 寫道:
想問一下各位媽咪, raw sugar的中文係咩呢?? 係邊到可以買到?? 同埋咩叫做三溫糖??? 又係係邊到可以買到??
唔該哂!!!
我都想知呀
日本の平安を祈ります

男爵府

Raw Sugar 是原糖,無漂染及無精煉,一般超市都有售。太古牌都有生產原糖,購買時留意包裝袋是否印有ungranulated 或 unrefined,有粗有幼,名目不同,但都是較為健康的糖。

大宅

Verveine,
唔該哂....Thanks!!!!

男爵府

我見到太古牌raw sugar係方糖來既???

大宅

我用有機蔗糖,向大圍火車站有間有機食物HK$45

洋房

沙田禾輋商場三樓醬料鋪有賣。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 晴B媽 於 06-12-13 12:04 發表
我用紅糖的。

Me too

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 晴B媽 於 06-12-13 12:04 發表
我用紅糖的。

我都有用紅糖, 但係d紅糖開左放入調味格, 用冇幾耐就好易受潮成一舊舊好實咁嘅

大宅

每次唔好倒太多入調味格, 會好啲。
原帖由 海妮 於 10-3-16 15:40 發表

我都有用紅糖, 但係d紅糖開左放入調味格, 用冇幾耐就好易受潮成一舊舊好實咁嘅

大宅

我用三溫糖。整麵包醃食物蒸炒煮炸都係佢。

已經無用白糖好多年喇...

禁止發言

男爵府

我都係用raw sugar, 响百佳買, 不過剛剛加咗, 以前 $2x, 現在$33

首頁

尾頁

跳至