在職全職

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章

我返呢份工都有4年半啦, 原本公司有十幾廿人,到而家只有6個, 我一個人做埋admin + account,以前fd 的同事,一個個被炒, 因為公司不景氣, 但變相,而家我好似被人isolate咁,食飯除咗約我c6食,佢係附近返工, 平時就一個人買飯, 其餘有2個女仔就經常一起的, 返工又唔會傾計架喎, 由返工到放工,可以一句野都唔講, 咁我悶得濟會同d fd msn既....或者上下網囉, 想問下大家, 你地d公司會唔會咁架 ?

侯爵府

好媽媽勳章

原帖由 boobecky 於 10-3-16 16:34 發表
我返呢份工都有4年半啦, 原本公司有十幾廿人,到而家只有6個, 我一個人做埋admin + account,以前fd 的同事,一個個被炒, 因為公司不景氣, 但變相,而家我好似被人isolate咁,食飯除咗約我c6食,佢係附近返工, 平時就一個 ...

我公司早前都裁走咗我一個最 friend 的同事, 咁我又無被孤立的, 啱傾咪傾多句, 唔啱傾咪唔傾囉, 不過我公司有亞嬸煑飯, 食完就散, 我會入conference room 訓覺, 我都試過可以一日唔同人傾, 做野啫, 我唔會唔開心嗰喎 !

別墅

原帖由 boobecky 於 10-3-16 16:34 發表
我返呢份工都有4年半啦, 原本公司有十幾廿人,到而家只有6個, 我一個人做埋admin + account,以前fd 的同事,一個個被炒, 因為公司不景氣, 但變相,而家我好似被人isolate咁,食飯除咗約我c6食,佢係附近返工, 平時就一個 ...

我公司都係,老細係道都係唔講,其他兩個係兩姐妹,人地講家事,我唔會答,好多時都係自己食中午飯,你重好可以買飯回公司食,我老細唔多喜歡你買返來食,所以都係自己出去食.

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我做咗獨行俠好幾年喇..
d人轉嚟轉行.. 唔係真係轉得好快, 得係請親嘅都係22-25嗰d.. 我就越嚟越年長.. 一陣又生仔請產假.. 又轉team..
總之就係唔高唔低, 又無差唔多background唔同事
超悶!

別墅

大宅

先聲明一下,可能我的想法比較少人認同也,不過在此願和樓主分享我的情況.

我在現在的公司做了完全獨行俠差不多10年了, 上一家公司有3年(半獨行俠), 近13年.

和這兩間公司同事BACKGROUND/興趣完全不同,話不投機半句多,最初試過1,2次同佢地吃飯,覺得好悶, 真的是一個人吃更FREE. 反正吃飯1個小時, 趕頭趕命出去吃都好辛苦,是但啦. (到現在我C6可陪我吃LUNCH, 我都嫌費時)

是非聽少一點,耳根清淨, 唯一的不好可能是收人事變動的風收得慢一點, 不過我又沒所謂, 反正遲點知道和早點知道又有何分別?大的變動,自己都FEEL到啦,駛鬼埋堆都知道啦.

返工為錢或為自己的工作滿足感, 有沒有朋友, 真的唔緊要架,TAKE IT EASY.

伯爵府

畀面勳章

首先,多謝大家的分享
我以為, 只係得我一個在工作上遇不到好傾的同事, 其實我都不是要同佢地做朋友, 我亦明知, 佢地以前有節目, 都唔會問我, 有時我諗, 佢唔問我仲好啦, 我要湊仔, 推又唔好意思

我亦好同意你所講, 埋少d堆, 少聽d是非, 耳根都清靜不少, 至於收風問題, 我同你想法一樣, 都是早知/遲知, 最後都會知, 其實無咩所謂

原帖由 qwe2132007 於 10-3-17 04:13 發表
先聲明一下,可能我的想法比較少人認同也,不過在此願和樓主分享我的情況.

我在現在的公司做了完全獨行俠差不多10年了, 上一家公司有3年(半獨行俠), 近13年.

和這兩間公司同事BACKGROUND/興趣完全不同,話不投機半句多,最初 ...

伯爵府

畀面勳章

吓...你老細唔鍾意人買飯, 咁帶飯都唔得架啦 ?

咁都好尊制喎,有時唔想出去一個人食都唔得

原帖由 初生媽 於 10-3-16 17:23 發表

我公司都係,老細係道都係唔講,其他兩個係兩姐妹,人地講家事,我唔會答,好多時都係自己食中午飯,你重好可以買飯回公司食,我老細唔多喜歡你買返來食,所以都係自己出去食. ...

伯爵府

畀面勳章

係呀,有時係覺得悶, 多過唔開心囉
有時又會諗, 人地唔同我傾計, 係咪自己有問題呢 ?
但我以前做d工司, 都有朋友架
係呢間...

原帖由 小曳人 於 10-3-16 17:32 發表
我做咗獨行俠好幾年喇..
d人轉嚟轉行.. 唔係真係轉得好快, 得係請親嘅都係22-25嗰d.. 我就越嚟越年長.. 一陣又生仔請產假.. 又轉team..
總之就係唔高唔低, 又無差唔多background唔同事
超悶! ...

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

原帖由 boobecky 於 10-3-17 09:38 發表
係呀,有時係覺得悶, 多過唔開心囉
有時又會諗, 人地唔同我傾計, 係咪自己有問題呢 ?
但我以前做d工司, 都有朋友架
係呢間...

咁又唔駛太執着嘅.. 可能我公司多後生嘅.. 有時我聽見佢地嘻嘻哈哈, 得閒又買d零食返去, 佢地對我都ok架.. 只係, 真係無乜計傾囉~

不過你公司連人聲都無乜, 真係好悶喎!

伯爵府

畀面勳章

係呀, 大家返工就好似食咗啞藥咁, 除咗聽電話, 無聽過佢地講野架...
好得人驚...
不過我都ok啦, 聽完大家咁講,我都release 咗
原帖由 小曳人 於 10-3-17 09:50 發表

咁又唔駛太執着嘅.. 可能我公司多後生嘅.. 有時我聽見佢地嘻嘻哈哈, 得閒又買d零食返去, 佢地對我都ok架.. 只係, 真係無乜計傾囉~

不過你公司連人聲都無乜, 真係好悶喎! ...

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 boobecky 於 10-3-17 09:54 發表
係呀, 大家返工就好似食咗啞藥咁, 除咗聽電話, 無聽過佢地講野架...
好得人驚...

我都係獨行俠來 ka.
日日叫外賣.

不如大家係哩到chat 啦!
人不犯我, 我不犯人.

大宅

睛靈勳章

only 6 staff in your company, I think it is not your problem if you can't find a friend there.

伯爵府

畀面勳章

咦...又多個同路人
好呀, 大家一悶就來呢個獨行俠大本營chat下啦

原帖由 hw1115 於 10-3-17 10:04 發表

我都係獨行俠來 ka.
日日叫外賣.

不如大家係哩到chat 啦!

伯爵府

畀面勳章

係呀, 但人少雖然就唔會話識到朋友, 但細公司真係好自由, 又唔駛打咭, 返工遲少少又無人話你, 準時放工更加係應份, 所以, 呢份工都好啱我架 !
至於同事, 真係人夾人, 最緊要佢地唔好踩到過來 eg 向上司講我是非, 否則我都唔會啞忍既

原帖由 miffy0824 於 10-3-17 10:46 發表
only 6 staff in your company, I think it is not your problem if you can't find a friend there.

大宅

你公司靜英英其實都好ka, 我都想申下我既工作, 我係做會計既, 因為我老闆有好多公司, 所以都有4個會計, 其實一個(Y), 係一個非常痴線既女人, 本身自己d野都做唔哂, 亞姐要我幫佢做一部份, 到依家都已經5yrs, 年年都係咁, 一到亞姐追佢要埋數, 佢就發爛渣, 又話我呢樣錯, 果樣錯 ,真係好申苦, 講真啦, 有邊果做野係唔會錯ka~~佢都short short地~~

原帖由 boobecky 於 10-3-17 09:54 發表
好得人驚...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

我做recept,日日都自己1個。食飯又係自己,但我中意喎。得我自己係門口班同事係入面既,加上我公司福利好,d人唔走架,上1個recept就係退休先走,所以我同d同事年紀都差好遠。

大宅

冇野講好過大家鬥"督", 你講我, 我又講你, 都唔知為乜, 同埋我發覺呢度全部都係老姑婆, d格都係怪怪地~~

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 哈哈笑 於 10-3-17 11:43 發表
你公司靜英英其實都好ka, 我都想申下我既工作, 我係做會計既, 因為我老闆有好多公司, 所以都有4個會計, 其實一個(Y), 係一個非常痴線既女人, 本身自己d野都做唔哂, 亞姐要我幫佢做一部份, 到依家都已經5yrs, 年年都 ...

個Y係咪高級一點呀?
or 4 persons is same POST ?
人不犯我, 我不犯人.

別墅

你講的好啱, 通常古怪的可以都係老姑婆, 而且隨著年日的增加, d古怪脾氣會越來越mouth: , 哎.... 我發覺現在老姑婆越來越多, 真係好難頂啊......

原帖由 哈哈笑 於 10-3-17 12:30 發表
冇野講好過大家鬥"督", 你講我, 我又講你, 都唔知為乜, 同埋我發覺呢度全部都係老姑婆, d格都係怪怪地~~
你們要將一切的憂慮卸給神,因為他顧念你們。 (彼得前書5:7)

首頁

尾頁

跳至