親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

第一次一家三口自由行,以下是我們的 7 天行程 (2 大人 + 1 位 5 歲半男孩),請給予意見,謝!

Day 1 (29/03,星期一)
羽田機場 (6:30am 到達) => 池袋 (Sunshine City Prince Hotel) => 富士急樂園 (只到 Thomas Land + 高達館) => 新宿 => 池袋

Day 2 (30/03,星期二)
橫浜 (麵包超人博物館 + 西松屋 + MM21 區) => 東京駅 (東京駅一番街) => 錦糸町 => 大江戶物語 => 池袋
** 問︰這天是否購買一日乘車卷比較化算?? 應該買那一種類的乘車卷??

Day 3 (31/03,星期三)
築地 => 迪士尼樂園 (下午巡遊 + 晚上煙花) => 池袋

Day 4 (01/04,星期四)
箱根 (坐 11:10am 浪漫特快)

Day 5 (02/04,星期五)
箱根 => 御殿場 outlet => 池袋

Day 6 (03/04,星期六)
池袋 (防災博物館) => Tokyo Dome City (Toy's Kingdom) => 上野 (恩賜公園 + 買手信) => 池袋

Day 7 (04/04,星期日)
原宿 (明治神宮) => 池袋 (取回行李) => 羽田機場
** 問︰
a) 我想同時到新宿御園,時間是否很緊迫?
b) 我是乘搭 8:30pm 的飛機回香港,想坐機場巴士 Airport Limousine Bus 從池袋酒店直接往羽回,應該是坐那一班?

複式洋房

a). 你d行程真係好緊密,有小朋友的話係會好辛苦.
b). 我上次就搭左下午四点幾果班車,失左好少車,用左大概40分鐘就到左機場,所以係機場等左好耐.不過係人都知東京好塞車,所以唔敢搏.
http://studio123/onlinealbum/2008-03-30/natalie__.html

大宅

第一日搭凌晨機就去富士急樂園 (只到 Thomas Land + 高達館) => 新宿 => 池袋
小朋友會勁辛苦!!!
我地上年4個大人都係搭凌晨機6:30am左右到羽田,之後去築地再入箱根relax,都得番半條人命!

別墅

零晨機係好攰,
你第一日落機直接去箱根, D大件行李可以係機場比D $寄去池袋 (Sunshine City Prince Hotel)

咁第2日玩埋御殿場 outlet, 係附近住一晚,
第3日去富士急, 夜晚返池袋
第4日DISNEYLAND
第5日橫浜
第6日 跟原定計劃
第7日 跟原定計劃

其實上野有大locker可以放大行李, 可以最尾一日去完出機場

原帖由 NicoleTszChing 於 10-3-14 05:35 PM 發表
第一日搭凌晨機就去富士急樂園 (只到 Thomas Land + 高達館) => 新宿 => 池袋
小朋友會勁辛苦!!!
我地上年4個大人都係搭凌晨機6:30am左右到羽田,之後去築地再入箱根relax,都得番半條人命! ...

大宅

唔係我呀~~
樓主第4日先去箱根

原帖由 marcusBma 於 10-3-15 01:23 發表
零晨機係好攰,
你第一日落機直接去箱根, D大件行李可以係機場比D $寄去池袋 (Sunshine City Prince Hotel)

咁第2日玩埋御殿場 outlet, 係附近住一晚,
第3日去富士急, 夜晚返池袋
第4日DISNEYLAND
第5日橫浜
第6日 ...

大宅

多謝各位提供意見!

1) Yellowseal - 多謝回覆!我也考慮搭 4 點幾那班巴士出機場。

2) Marcus - 你的意見很好,只是我一早已訂了箱根酒店 (第四晚,4 月1 日),所以不能改變第一天就直接往箱根。

3) 第一天我也感到有點吃力,其實富士急老公及我之前已去過 (我們對機動遊戲一點興趣都沒有),今次是因為小朋友很喜歡 THOMAS 及高達才一定要好 (他看過富士急的簡介後便常常嚷著要到這個地方),否則一定不會放在行程之內。我個人考慮過從新宿往富士急要 1 個多小時車程,那麼大家可以小睡一下,另外當天回新宿後我們便直接回池袋酒店,那麼當晚可以早一點睡覺。

若要更改行程,那麼大家認為改在那一天? 又第一天應安排什麼行程?

3) 請問用特急便將行李速遞往酒店要多少錢?

子爵府

醒目開學勳章

hihi ka1714,

我又係東京+箱根7日

你第一日同第二日好似趕左d喎!小朋友可能會比較辛苦,我相信橫濱要用一日時間.

我行程大概係:

DAY 1
香港 - 成田機場 - 新宿

DAY 2
新宿 - 橫濱 (八景島水族館 + outlet) - 東京鐵塔(夜景) - 新宿
or
新宿 - 池袋 (Sunshine City水族館 + shopping) - 台場 - 新宿

DAY 3
新宿 - 淺草 - 上野 - 新宿

DAY 4
新宿 - 箱根湯本 (10:00am 浪漫特快) - 箱根港 - 桃源台 - 仙石原(check in) - 玻璃之森

DAY 5
仙石原 - 桃源台 - 大涌谷 - 早雲山 - 強羅 - 箱根湯本 (15:18浪漫特快) - 秋葉原 - 新宿

DAY 6
新宿 - 築地 - Disney land - 新宿

DAY 7
新宿 - 吉祥寺 - 成田機場 - 香港

大家有咩建議,會唔會太趕,因為有小朋友同行,所以都係以小朋友為主.回程係6:30機,咁搭around1:30-2:00既機場巴士會唔會大趕(會返酒店攞行李&直接係酒店上車)

大宅

KSY,

你好!

1) 第 1 天我自已都覺得辛苦,你也知道往富士急路程較遠,原本想改為第 6 天才去,只是當天是星期六,我怕有很多人往樂園,所以才迫不得定於第 1 天去,玩完後我想一家人都會立即回酒店睡覺。

2) 第 2 天往橫濱我只預留半天 (只到麵包超人博物館及周邊拍照),跟著到東京駅及錦系町只是 SHOPPING,如時間不夠可以不去,預算是黃昏時間才往大江戶物語 (因為過了 6:00 或是 7:00 入場會便宜一點)。

3) 你是那一天出發?? 預祝你路途愉快!

原帖由 KSY 於 10-3-15 11:14 發表

我又係東京+箱根7日

你第一日同第二日好似趕左d喎!小朋友可能會比較辛苦,我相信橫濱要用一日時間.

我行程大概係:

DAY 1

DAY 2
新宿 - 橫濱 (八景島水族館 + outlet) - 東 ...

大宅

KSY,

你好!

1) 第 1 天我自已都覺得辛苦,你也知道往富士急路程較遠,原本想改為第 6 天才去,只是當天是星期六,我怕有很多人往樂園,所以才迫不得定於第 1 天去,玩完後我想一家人都會立即回酒店睡覺。

2) 第 2 天往橫濱我只預留半天 (只到麵包超人博物館及周邊拍照),跟著到東京駅及錦系町只是 SHOPPING,如時間不夠可以不去,預算是黃昏時間才往大江戶物語 (因為過了 6:00 或是 7:00 入場會便宜一點)。

3) 你是那一天出發?? 預祝你路途愉快!

原帖由 KSY 於 10-3-15 11:14 發表

我又係東京+箱根7日

我行程大概係:

DAY 1

DAY 2
新宿 - 橫濱 (八景島水族館 + outlet) - 東 ...

子爵府

醒目開學勳章

Ka1714,

我2/4出發AH!去到日本都差不多3點,出到新宿都大約6點,諗緊坐NEX定機場巴士到酒店,巴士會方便好多,因為直接到酒店,但又怕塞車.我本來都諗住係箱根去富士急架!不過唔想太辛苦所以放棄左.

你都玩得開心D

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

富士急樂園 (只到 Thomas Land + 高達館) 同箱根都是在富士山入面, 點解要分 2 日去

可以 day 1 係箱根住一晚. 第二朝早先去富士急樂園
你會舒服好多....因為凌晨機好攰架

**

原帖由 ka1714 於 10-3-12 09:23 發表
第一次一家三口自由行,以下是我們的 7 天行程 (2 大人 + 1 位 5 歲半男孩),請給予意見,謝!

Day 1 (29/03,星期一)
羽田機場 (6:30am 到達) => 池袋 (Sunshine City Prince Hotel) => 富士急樂園 (只到 Thomas Land + 高達 ...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你只係去 thomas & 高達,不會太多人的
因為多數人都係入去玩機動遊戲

另高達只係睇, 冇咩玩

**

原帖由 ka1714 於 10-3-15 18:25 發表
KSY,

你好!

2) 第 2 天往橫濱我 ...

別墅

OH!! 唔好意思呀, 眼細睇唔清,

樓主, BOOK左應該都可以改日子, 可以SEND E-MAIL去HOTEL傾傾

原帖由 NicoleTszChing 於 10-3-15 01:59 AM 發表
唔係我呀~~
樓主第4日先去箱根

大宅

Day 1 (29/03,星期一)已係日本的春休み,去楽園的人吾会少哦!
原帖由 ka1714 於 10-3-15 18:25 發表
KSY,

你好!

2) 第 2 天往橫濱我 ...

大宅

好媽媽勳章

原帖由 junbo 於 10-3-16 05:35 發表
Day 1 (29/03,星期一)已係日本的春休み,去楽園的人吾会少哦!

junbo,

7/4 & 8/4係唔係已放完假?

另外,想問你知唔知東京附近有沒有交通方便的士多啤梨園,因上次去Motherfarm摘唔到,囡囡好想去,日本士多啤梨好食好多。

公爵府

junbo,

我都想問下你, 日本春休會到幾時呢. 唔該

大宅

其余日子酒店已給人預訂了,只有 4 月 1 日才有我想要的房間,所以就定了那天往箱根。

忘記告訴你,我是住 "三河屋旅館" 的霞館私人露天風呂和室,你之前有沒有住過??

原帖由 marcusBma 於 10-3-16 01:35 發表
OH!! 唔好意思呀, 眼細睇唔清,

樓主, BOOK左應該都可以改日子, 可以SEND E-MAIL去HOTEL傾傾

大宅

多謝你的意見!

箱根酒店只有 4 月 1 日才有我要的房間,所以現在不能更改日期了。

若果第 1 天不往富士急,我應該安排什麼行程? 還有我應該改那一天才往富士急?

原帖由 Oscar媽 於 10-3-15 23:10 發表
富士急樂園 (只到 Thomas Land + 高達館) 同箱根都是在富士山入面, 點解要分 2 日去

可以 day 1 係箱根住一晚. 第二朝早先去富士急樂園
你會舒服好多....因為凌晨機好攰架

**

...

大宅

我上年都係住三河屋呀~
不過乜房都無晒,淨返最貴o個間
你可以去我個blog 睇下

http://hk.myblog.yahoo.com/cherielam83/

原帖由 ka1714 於 10-3-16 13:09 發表
其余日子酒店已給人預訂了,只有 4 月 1 日才有我想要的房間,所以就定了那天往箱根。

忘記告訴你,我是住 "三河屋旅館" 的霞館私人露天風呂和室,你之前有沒有住過??

...

大宅

7/4,8/4除左有d幼稚園,多数都開左学。

士多啤梨園,我去過津久井浜観光農園同鎌倉観光イチゴ園,2個都交通方便,後者好近駅、但前者好食好多!

(東京都内都有d士多啤梨園、未去過、吾知方吾方便。)

原帖由 小豬脾 於 10-3-16 10:12 發表

junbo,

7/4 & 8/4係唔係已放完假?

另外,想問你知唔知東京附近有沒有交通方便的士多啤梨園,因上次去Motherfarm摘唔到,囡囡好想去,日本士多啤梨好食好多。 ...

首頁

尾頁

跳至