自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

今日問過校長,佢話要我先寫封請假信,內容必須要有原因、請假日子、講明放假後會繼續番黎(學校)讀書上課...

太耐無寫信,我連格式都MCC...唔知點逗呢封信好,有無中文文筆叻既靚媽型爸可以教下我(^^當然最好即席揮筆示範一下啦...)~~~因聽朝要交俾學校...

萬二分感激~~~!!!

伯爵府

I think if your kid is younger than 15, he is not required to go to the consulate for applying US visa. Please check.

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-3-22 23:24 發表
今日問過校長,佢話要我先寫封請假信,內容必須要有原因、請假日子、講明放假後會繼續番黎(學校)讀書上課...

太耐無寫信,我連格式都MCC...唔知點逗呢封信好,有無中文文筆叻既靚媽型爸可以教下我(^^當然最好即席揮筆示 ...

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-3-22 23:24 發表

太耐無寫信,我連格式都MCC...唔知點逗呢封信好,有無中文文筆叻既靚媽型爸可以教下我(^^當然最好即席揮筆示 ...

好想幫你, 可惜我 d 文筆.........kekeke

作文叻果個仲返緊工, 真係幫你唔到

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 circleda 於 10-3-22 23:31 發表
I think if your kid is younger than 15, he is not required to go to the consulate for applying US visa. Please check.

寫學校請假信

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

請假姐, 又唔係搵工, 寫晒重點, 清楚簡單咪得 lor。

上款, 內容 (你個 post 例出黎果d + 仔仔個名), 下款, 你個簽名

水晶宮

原帖由 zater 於 10-3-22 23:34 發表

好想幫你, 可惜我 d 文筆.........kekeke

作文叻果個仲返緊工, 真係幫你唔到

^^就係唔想寫得咁肉酸吖嘛~~~雖則都只係俾學校(校長),但我怕俾老師同校長笑我呢個家長中文文法屎....> <" 好可憐~~~依家我都仲逗緊字...逗黎逗去得嗰三行野...咋.

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

My chinese is just so so. How about an English letter?

Dear Mr. xx,

Please be kindly informed that my son, xyz in class xxx, will take a leave of absence from 8am to xpm on March 23,2010 in order to apply for a US visa. He will return to school around xpm.

Yours truly,

xxxx

水晶宮

原帖由 Jasmine-4711 於 10-3-22 23:39 發表
My chinese is just so so. How about an English letter?

Dear Mr. xx,

Please be kindly informed that my son, xyz in class xxx, will take a leave of absence from 8am to xpm on March 23,2010 in order to ...

thx thx ...或者我都可以照打英文都得既...都係for 學校行政用,不過請假既意思係我係想講,因為家父病重,所以家人決定於四月十六日至五月七日陪家父一同到美加旅遊,所以以上日期個囝需要請假,五月十日星期一就照常回校繼續學業....

就係想將以上既意思再打得formal D....^^

大宅

好媽媽勳章

敬啟者,

我兒 XXX ,X 班將於幾時幾時請事假一天以便申請美國簽證,懇請批准。

XXX 上

水晶宮

原帖由 洗手盆 於 10-3-22 23:45 發表
敬啟者,

我兒 XXX ,X 班將於幾時幾時請事假一天以便申請美國簽證,懇請批准。

XXX 上

盆盆,,,我係想請假三星期去美國呀...所以學校校長至要我打封正式既信通知學校話因為咩事要請假三個星期...

水晶宮

唔...或者我又試下POST我打咗D乜啦...啱啱逗到少少出黎...

:XXX學校 X校長

因本人家父病重,家人決定於本年二零一零年四月十六日至五月七日陪伴本人家父一同前往美國旅行,故小兒XXX(四年級A班)現向貴校申請於上述日期請假,共三個星期,小兒將於五月十日(星期一)回貴校繼續學業依時上課。

(呢度係咪有句野要寫呢....??e.g. 此致...??? or something else...?errr..........)

四年級A班 XXX 家長

( underline:簽名)
(今日打信日期)

以上我咁樣打OK嘛?
因為都係for 校長 簽咗名然後
拎呢封信去學校辦公室度
俾職員打封英文正式既學校請假證明信
交俾美國領事館的.

大宅

好媽媽勳章

成個 BK 你一向都係打字冠軍,你呢封信直頭無敵呀! 去馬啦!!

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-3-22 23:56 發表
唔...或者我又試下POST我打咗D乜啦...啱啱逗到少少出黎...

致:XXX學校 X校長

因本人家父病重,家人決定於本年二零一零年四月十六日至五月七日陪伴本人家父一同前往美國旅行,故小兒XXX(四年級A班)現向貴校申請於上 ...

水晶宮

原帖由 洗手盆 於 10-3-23 00:01 發表
成個 BK 你一向都係打字冠軍,你呢封信直頭無敵呀! 去馬啦!!

咁我去馬架喇~~~希望順順利利啦~~~thx thx ~~~盆盆( 開始慣咗咁嗌您添!!哈哈)

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

嘩...三星期咁耐呀?
點解唔早少少夾埋Easter 假期去既?
亞仔d 功課有排追囉。

水晶宮

原帖由 麟媽媽 於 10-3-23 00:10 發表
嘩...三星期咁耐呀?
點解唔早少少夾埋Easter 假期去既?
亞仔d 功課有排追囉。

無計,我地都係好臨時臨急安排旅行, 因為我老豆都係呢個月頭至知已經末期,已經擴散去D骨度,我地連中大候任校長都搵埋黎睇症,佢都話唔能夠去估計我老豆仲有幾多時間,所以我地至咁把握機會趁我老豆仲行得係咁同佢去旅行有個美好回憶...Easter我地又去大陸旅行,四月中就去美加,暑假等我老豆睇埋世界盃後,全家族去東歐...如果唔去,我一定會好後悔,我老豆又得我囝一粒孫,佢都係想見多D自己個孫,所以我至一定要帶埋我仔去...

都唔怕既...還掂我仔番學都唔係留聽書(老師不嬲咁講),反而我自己去教,個仔仲聽駛,所以我都同班主任講,至多嗰三個星期我响美國時拎埋亞仔中英數D課本功課去,等我自己DIY教仔囉...

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

最緊要係你爸爸開心,
不過患病既人外遊要特別小心,
仲要問清楚可否買到旅遊保險,
免得係外國出事入院可能係天文數字,
祝你地一家開心,世伯旅行期間精神爽利。

水晶宮

原帖由 麟媽媽 於 10-3-23 00:28 發表
最緊要係你爸爸開心,
不過患病既人外遊要特別小心,
仲要問清楚可否買到旅遊保險,
免得係外國出事入院可能係天文數字,
祝你地一家開心,世伯旅行期間精神爽利。 ...

多謝您!希望老豆在生之年真係可以開開心心!

我諗我哥都會响呢方面作出安排,以往我老豆去旅行都會買旅遊保險既...等我再remind我哥先,因為呢次真係好趕,所以都怕會有錯漏...依家都係忙埋個美國簽証囉,希望可以快快又順利搞得成啦.

同埋真係唔知四月美加嗰邊天氣係點...我哥就話加拿大仲凍緊仲有雪...美國我就唔知,所以到時簽証批咗,我又要問朋友借雪褸(我同個仔本身都無厚褸...==),又要買其他衣物同影相機既野(我想影多D相,所以可能又要駛錢買張大GB數既CF卡同電池...)...總之呢期好似好多野要做.好忙咁啦...希望我應付到,唔好錯漏...

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

仔媽, 學校唔會幫你譯信, 你要attach埋英文信先得㗎!

水晶宮

原帖由 小倩 於 10-3-23 00:58 發表
仔媽, 學校唔會幫你譯信, 你要attach埋英文信先得㗎!

唔係呀,頭先班主任話佢問過副校長,佢話校長既意思係,我打封信俾學校,校長簽名approved咗,跟住就交俾辦公室職員去打封英文信囉...或者等我聽朝再打去問一問班主任再confirm一下先...

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-3-23 01:00 發表

唔係呀,頭先班主任話佢問過副校長,佢話校長既意思係,我打封信俾學校,校長簽名approved咗,跟住就交俾辦公室職員去打封英文信囉...或者等我聽朝再打去問一問班主任再confirm一下先... ...

學校文員啲雞腸有幾好, 心裡有數啦...
斷估唔會搵英文科主任/副校佢哋同你draft, 所以你自備咗無壞

首頁

尾頁

跳至