親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章

因我對星加坡不熟﹐只知有動物園﹐所以在此請教下大家。

唔該晒大家!

男爵府

夜晚座下摩天輪都好靚ga~仲有聖淘沙都一定要去啦~

別墅

有個science musuem 好值得去.
仲有bird Park. Night Safrai, Sentaso

原帖由 卓衡父母 於 10-1-12 09:44 發表
因我對星加坡不熟﹐只知有動物園﹐所以在此請教下大家。

唔該晒大家!

男爵府

好媽媽勳章

Wild Wild Wet

珍珠宮

好媽媽勳章

我剛去完星加坡回來,
singapore flyer, zoo, sentosa,同埋duck tour都好啱小朋友, 盡興而歸啊!

男爵府

請問環球片場幾時開?

男爵府

之前既報導話1st quarter of 2010, 但我覺得遲少少去才好, 因為通常一開始d野都係run得冇咁smooth

原帖由 G-Ma 於 10-1-12 13:10 發表
請問環球片場幾時開?

大宅

A) 星加坡咁熱,我小朋友4歲,佢話最鍾意:

1) 星加坡動物園裏面的 兒童雨林樂園( Rainforest Kidzworld), -阿囡玩水玩了兩個幾鍾頭,又可騎馬...
(記帶泳衣)

2) Wild Wild Wet水上樂園, 香港冇得玩;
(泳衣)

3) vivo city, playground...

B) 還有其它playgrounds可参巧吓:-

http://singaporeplayground.blogspot.com/search/label/Playgrounds

C) 其實佢地年齡都好鍾意大地方,大草地,新加坡國家植物公園都好好,一路直行,有一個大型兒童公園,又是可以玩水,都幾好玩. (帶定泳衣)
妹妹豬 齊來做個好朋友

男爵府

我PLAN緊復活節去, 都有D驚佢未RUN順.

原帖由 KimB 於 10-1-12 17:25 發表
之前既報導話1st quarter of 2010, 但我覺得遲少少去才好, 因為通常一開始d野都係run得冇咁smooth

大宅

一定要去sentosa, 坐果個滑行車 .. .我亞囝超開心 . .坐了共兩次

動物園一定要要kidsworld玩水, 亞囝玩到唔肯走

總之每日一定要拎多幾套衫出去, 因為星加坡好多地方都有大水池 / 比小朋友玩水0既地方, 亞囝次次見到都超開心, 玩到成身衫哂 (家長都最好帶衫換)

至於universal studio, 聖誕去時見到仲係一個大地盤, 真係唔明點解咁快可以開幕

伯爵府

原帖由 NokNokNg 於 10-1-13 13:27 發表
一定要去sentosa, 坐果個滑行車 .. .我亞囝超開心 . .坐了共兩次 - 想問如何去呢 ? , 你有在SENTOSA BOOK 酒店嗎 ? 5知道一日時間夠玩嗎 ?
入場費幾銀呢 ?

動物園一定要要kidsworld玩水, 亞囝玩到唔肯走 - 夜間有無去呢 ?

總之每日一定要拎多幾套衫出去, 因為星加坡好多地方都有大水池 / 比小朋友玩水0既地方, 亞囝次次見 ...

珍珠宮

好媽媽勳章

在VIVO CITY坐SENTOSA EXPRESS入去,3元坡紙車費(來回),可以唔買PACKAGE,入去逐樣收費.滑坡車真係超正.

不用在SENTOSA住酒店,因為星加坡的地鐵好方便,在市區近地鐵找間酒店就可以了.

原帖由 peckykoo 於 10-1-13 14:29 發表

伯爵府

PCMW,

謝謝回應哦

因為我打算3月份同阿仔過去玩啦,所以想plan 好d 行程

我想去地方如下 :

聖淘沙, 夜間動物園, 坐摩天輪, 食出名海南鷄飯 ,仲有個地方叫biddird 是嗎 ? 5知有乜野睇呢 ?

我會玩4-5日 點安排好呢 ?

hotel , 酒店未book 5知有無好介紹呢 ?

首要條件是經濟型

大宅

講開海南雞飯,是一次比一次冇咁好食,我上一次也去了"文華"食,装修過,叫海南雞飯,可指定耍脾,飯可再添,但我覺得不是很好食,一般啦,反而睇吓以下其它,街舖嗰些雞飯,水準好過洒店...聽講星加坡都冇活雞買,用的都是鮮的,所以冇以前咁好食...

http://blog.xuite.net/ci17518/skywalker/4183276
妹妹豬 齊來做個好朋友

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 peckykoo 於 10-1-14 17:55 發表
PCMW,

謝謝回應哦

因為我打算3月份同阿仔過去玩啦,所以想plan 好d 行程

我想去地方如下 :

聖淘沙, 夜間動物園, 坐摩天輪, 食出名海南鷄飯 ,仲有個地方叫biddird 是嗎 ? 5知有乜野睇呢 ?

我會玩4 ...

聖淘沙慢慢行一天,因為入面有under water world,song of the sea,butterfly and insect 等等睇,裏面的food court平平地食海南雞飯都好味,夜間動物園我冇去,but朋友話唔係好啱小朋友,日間好d.而bird park在地鐵另一條線的,會花左d時間,zoo裏面都有bird的,如果唔係一定要睇bird,可以唔好去,如果去bird park,附近有snow city(但我冇去到)
我反而用了時間去china town找阿坤食kaya,but當地朋友話bugis station附近的beach road有地道更好味的.
hotel我住intercontinental,貴,but方便企理,而且食buffet唔貴.

男爵府

有無人去過WILD WILD WET? 唔知好無玩呢?

大宅

上兩個月去過,去到門口都吾知裏面有個水上樂園,地方舊舊地,有不少食嘢嘅地方,有更衣室等設施,也有小朋友救生衣借用,地方也很大,好玩過以前海洋公園嗰個,未去過又天氣咁熱,可以去玩玩,不錯...

原帖由 G-Ma 於 10-1-15 00:28 發表
有無人去過WILD WILD WET? 唔知好無玩呢?
妹妹豬 齊來做個好朋友

大宅

講開聖陶沙(S),因為我年年都会去星加坡,我小朋友4歲,佢就話個沙灘好吉腳,而且又實在太曬,死都吾肯除鞋...沙灘真吾及香港淺水灣/石澳靚...又如果吾会玩滑草,又少了一樣,因為太多人同吾係好適合小小朋友...現在S,周圍都係地盤,巨型鱼尾獅身像及附近又太舊,以前嗰边音樂噴泉嘅大大園林冇哂...只遊遊行行也可,但等環球片場整好,過多一年,其它resort都開埋,会藉得去一些,我地約行了兩個小時就走了...反而viso city会幾好行.
妹妹豬 齊來做個好朋友

伯爵府

PCMW,

想問一下食kaya 是乜東東呢 ? 是加yung 嗎 ?
你有食過喇沙嗎 ? 好食嗎 ?

聖淘沙個度幾點開門呢 ?
入場費幾錢呢 ? 好似有得同海豚一齊游水是嗎 ?

你住個間酒店在邊個mrt 站出呢 ?

幾錢晚呢 ?

伯爵府

zitaeric,

謝謝你介紹食海南鷄飯& 去玩的資料好有用哦

你提及每年都會去星加坡玩, 5知道你又在那裡book 酒店 & 機票呢 ? 這兩樣野最令我頭痕 都5知點選擇好

有人話在bugis 個度找酒店會平一點&方便 , 5知係咪呢 ?

講都食海南鷄飯 你食個邊間呢 ?
原來天天 & 文華東方個價錢是相差這麼多架

另又想問一下 VISO CITY & WILD WILD WET& Tong Bahru Park 在那裡呢 ?

其實去星加坡玩有無話最好什麼月份去最好呢 ?

首頁

尾頁

跳至