自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我個囡而家話極都唔聽..好激氣..
仲會駁咀..
e.g佢一發脾氣就大叫,,鬧佢叫佢唔准叫..
佢就會叫得再大聲d.再話佢,佢就會話我係要叫呀..佢得2歲半咋..

我再鬧佢..99又幫口話咁炆做咩姐.
小朋友係咁嫁啦..
之後又會去拎d零食去哄我個囡..
救命..唔乖唔聽話仲要俾野佢食..
每次我個女扭計我99我姑仔實會理佢嫁.
話唔想我個女嘈住我搞到我發脾氣wo..
之前都話左呀女扭計個陣唔好理佢嫁啦.
佢地又唔聽..唉

之後當呀囡calm down左我再好聲好氣同囡囡講道理.
佢會明白嫁.但唔洗幾耐又打回原形
唉..激到我嘔血喇..
定係我eq太低呢?

男爵府

原帖由 lovejy 於 10-3-25 21:07 發表
我個囡而家話極都唔聽..好激氣..
仲會駁咀..
e.g佢一發脾氣就大叫,,鬧佢叫佢唔准叫..
佢就會叫得再大聲d.再話佢,佢就會話我係要叫呀..佢得2歲半咋..

我再鬧佢..99又幫口話咁炆做咩姐.
小朋友係咁嫁啦..
之後 ...
問題響你99同姑仔度,

公爵府

原帖由 百厭豬 於 10-3-25 21:09 發表
問題響你99同姑仔度,

我99佢地見到我鬧佢.
99就會話我洗唔洗咁激氣呀.

我c6叫我99唔好呀女一扭食d咩就俾佢.
99又話唔俾佢咪搞到佢嘈生哂

複式洋房

好媽媽勳章

各自有立場

不是負責教養的人當然會以自己的利益(居住環境安靜)為優先……所以我理解文中「99」的做法。

有時2、3歲的小朋友被突然阻止做一件事,是會發脾氣,而且情緒會不受控制的,所以可以先把小朋友的注意力容易引開,再告知剛才他的行為是不對的。

進步就會快樂。

公爵府

原帖由 homoco 於 10-3-25 21:29 發表
不是負責教養的人當然會以自己的利益(居住環境安靜)為優先……所以我理解文中「99」的做法。

有時2、3歲的小朋友被突然阻止做一件事,是會發脾氣,而且情緒會不受控制的,所以可以先把小朋友的注意力容易引開,再告知剛才他 ...

佢係一扭唔到某一樣野就發脾氣..
又扮喊.又尖叫咁樣..
可唔可以教我點樣引開佢既注意力呢??

係呀..99同我係教女方面都持住唔同既意見.

侯爵府

你女女就係知有人爭佢,先至敢愈來愈過份,可唔可以同你99佢地傾下,下次你教女時,叫佢地唔好出聲,
我say no,你地就say yes,俾我老早話左佢地~
再大d你女女知道你係紙老虎就唔怕你,會更唔聽話

公爵府

問題係係你99及姑仔度, 吾係你eq吾夠...
e+d細路好叻嫁, 我係有2個仔仔的mami, 因此接觸過吾少其他mami講湊仔經..
我覺我你囡囡成日發牌氣要果樣要lee樣, 係因為知道只要佢發牌氣, 就算你鬧佢, 都會有你99及姑仔幫, 最後更會得到佢想要的野, 所以你阿囡係吾會就''犯''的..
你要好好同你老公講lee個問題, 叫佢同99/姑仔講係你鬧緊阿女時吾係插手, 覺得嘈就入房, 話佢地知咁樣做只會教壞阿女, 同佢地講清楚, 如果下次佢地依然係咁, 就吾好怪你吾客氣, 為左個女好都要的了.

公爵府

原帖由 rilley 於 10-3-25 21:35 發表
你女女就係知有人爭佢,先至敢愈來愈過份,可唔可以同你99佢地傾下,下次你教女時,叫佢地唔好出聲,
我say no,你地就say yes,俾我老早話左佢地~
再大d你女女知道你係紙老虎就唔怕你,會更唔聽話 ...

我囡囡好驚我鬧嫁.
所以我同女女單獨相處個陣佢係好乖.唔會扭計.
但當99係到呢.佢就係到扭..
我叫過佢地喇.話左佢扭計個陣個個都唔可以理佢.
都有一排改善左嫁.
但而家又打回原形

公爵府

原帖由 bkfans123 於 10-3-25 21:36 發表
問題係係你99及姑仔度, 吾係你eq吾夠...
e+d細路好叻嫁, 我係有2個仔仔的mami, 因此接觸過吾少其他mami講湊仔經..
我覺我你囡囡成日發牌氣要果樣要lee樣, 係因為知道只要佢發牌氣, 就算你鬧佢, 都會有你99及姑仔幫, ...

係呀.
我發覺係99佢地係到呀女先會扭呢樣個樣.
99佢地出哂街呢.呀女話要一樣野我say no之後佢就唔敢再扭.
99話個女係到嘈嘈閉咪盞激嬲我.
到時我又嘈埋一份wo

侯爵府

佢地一日唔合作,你女女都會繼續咁樣.....

原帖由 lovejy 於 10-3-25 21:39 發表

我囡囡好驚我鬧嫁.
所以我同女女單獨相處個陣佢係好乖.唔會扭計.
但當99係到呢.佢就係到扭..
我叫過佢地喇.話左佢扭計個陣個個都唔可以理佢.
都有一排改善左嫁.
但而家又打回原形 ...

複式洋房

好媽媽勳章

原帖由 lovejy 於 10-3-25 21:41 發表

係呀.
我發覺係99佢地係到呀女先會扭呢樣個樣.
99佢地出哂街呢.呀女話要一樣野我say no之後佢就唔敢再扭.
99話個女係到嘈嘈閉咪盞激嬲我.
到時我又嘈埋一份wo ...

咦咦!那你就要把這件事告知99了!告訴他孩子吵不是為了要東西,是要他受不了向她派糖!並叫99下次孩子在他面前又吵,試試親口告之:「原來你每次要不到東西就會吵,我覺得你很壞,以後都不會再給你糖!我走了,88!」

然後離家一會。孩子應該就會「領會」了。
進步就會快樂。

公爵府

原帖由 homoco 於 10-3-25 21:56 發表

咦咦!那你就要把這件事告知99了!告訴他孩子吵不是為了要東西,是要他受不了向她派糖!並叫99下次孩子在他面前又吵,試試親口告之:「原來你每次要不到東西就會吵,我覺得你很壞,以後都不會再給你糖!我走了,88!」

然後離家一會。孩 ...

但係如果99出左去一陣呀女又喊唔停咁點算??
佢好痴99嫁..

水晶宮

好媽媽勳章

一齊住???

同老公講,叫老公開聲同99姑仔講.

我果2件平時都已經好衰,我爸媽一上黎就更加衰,因為有人會保佢地...但當我唔出聲怒啤佢地幾個,個個都會收晒聲...

唔出聲比出聲更加可怕...
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

水晶宮

好媽媽勳章

去健康院問下個3P課程,會幫到你.

原帖由 patpat234 於 10-3-25 22:09 發表
一齊住???

我果2件平時都已經好衰,我爸媽一上黎就更加衰,因為有人會保佢地...但當我唔出聲怒啤佢地幾個,個個都會收晒聲...

唔出聲比出聲更加可怕... ...

公爵府

原帖由 patpat234 於 10-3-25 22:10 發表
去健康院問下個3P課程,會幫到你.

3p課程係咩黎嫁??

公爵府

原帖由 patpat234 於 10-3-25 22:09 發表
一齊住???

唔出聲比出聲更加可怕... ...

係呀.一齊住

男爵府

我教親细路就的佢入房(69, 99 + bun bun都想插手架, 唯獨我老公撑我), lock住房門, 任何人都唔准插手,(69, 99會knock door架) 而且绝不手下留情, 狠狠打幾下, 等佢地大哭完先講道理! 再扭再打架 !

所以我d细路仲细時好乖的, 絕不扭買, dum地, 尖叫等...

..但而家大咗成曰駁咀, 但起碼在校內超乖的. 2個都攞操行獎.

我以前都多人同住, 但在教仔方面, 我老公一定企我個邊,
解釋比2老聽, 就算2老唔明佢都叫佢地番房, 唔好管 ! 2老of course唔開心, 覺得"冇地位" "冇話事杈", bunbun我咪比2老理, 但我仔女就一定唔到"外人" (me+hubby以外任何人)插手.
讀乜學校我男家都好多suggestions, 當然係有其他孫讀過啦, 我係甘點頭話考慮咪算數, 最後去咗第2間, d親戚果時都成日問架....都係果句, 我教仔女一定"親力親為"

水晶宮

好媽媽勳章

3P 親 子 「 正 」 策 課 程

http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/main_ser/child_health/child_health_3p.html

原帖由 lovejy 於 10-3-25 22:12 發表

3p課程係咩黎嫁??

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至