自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

請問如果男女雙方淨係擺酒結婚,並無註冊結婚(仔仔經已三歲,但都未辦註冊手續),依家雙方決定分開,但大家都想要個仔,咁請問邊方勝算會多D呢?

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

有冇結婚對個小朋友黎講冇分別,雙方父母都有權要,等法庭判,就算出世紙冇爸爸名,只要証明到個男人係佢爸爸,佢都有權爭,不過大多數都係會判比媽媽,當然都要睇好多情況,例如多數邊個負責照顧個小朋友多?爸爸媽媽健康否?大家經濟,工作狀況......等

大宅

好媽媽勳章

係呀,撫養權同有無結婚或者離婚原因無關㗎! 咁細個通常判比阿媽多!

洋房

等法庭決定

侯爵府

在香港還是大陸辦離婚??

大陸不清楚,

如香港法庭的話, 年紀越小, 傾向判給媽媽, 但法官會絕對考慮小朋友的意向, 例如, 有個法庭例子是, 媽媽常迫兒子飲苦茶, 兒子不願跟媽媽, 最後法官判兒子的撫養權

給爸爸

經濟及社會地位絕對不是法官考慮小朋友撫養權的條件...

因為香港有完善的社會保障制度!!

男爵府

我1 年前都係度問過非婚生子女會跟爸爸媽咪嘅問題,得到ga答案係(非婚生子女係唔雖要經法庭判.撫養權係媽媽的,)到底邊樣先係真tks
:-xhttp://hk.photos.yahoo.com/debby1292000 :oops: :oops: :oops: :oops:唔經唔覺我已經2歲啦........ :-) :-) :-)

侯爵府

緊係唔係啦 係親生父母都有權爭
原帖由 DEVILY 於 10-3-25 23:23 發表
我1 年前都係度問過非婚生子女會跟爸爸媽咪嘅問題,得到ga答案係(非婚生子女係唔雖要經法庭判.撫養權係媽媽的,)到底邊樣先係真tks

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我唔肯定非婚生呢個issue, 照計只要爸爸証明到佢係爸爸, 就有權爭
至於判俾邊個, 我問過社工朋友(做社署亦做過領養), 佢話真係唔一定, 睇個官, 唔一定細個就俾媽媽, 錢亦唔係決定因素, 總之大前提係"對小朋友影響最少", 所以平時邊個湊返學放學, 見老師多, 知道關於小朋友既野, 通通都係"理據", 如果想爭小朋友, 要o係呢方面多做準備了

侯爵府

8卦一問..咁如果小朋友既出世紙冇爸爸個名又會點判呢?thx~
~大bb揍住兩個可愛的小bb~超辛苦但好富足^^~
~祝願每個人都有開心快樂既人生~
~記住甜酸苦辣是人生必須要走過的~

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

呢個問題我o係一星期前問過法律人事,佢ge答案係,非婚生子女,撫養權九成係比母親的,除非有證據顯示母親唔適合照顧小朋友

侯爵府

我律師樓曾經有個 case, 個小朋友4歲大,父母都有湊,大家有出去做野,,平時工人湊,最後判左比爸爸,因為媽媽份工工作唔定時要輪班,爸爸唔駛,朝9晚5. 所以真係要睇好多因素,冇話邊樣一定唔關事.

侯爵府

驗DNA
原帖由 oilamyoyo 於 10-3-25 23:29 發表
8卦一問..咁如果小朋友既出世紙冇爸爸個名又會點判呢?thx~

侯爵府

其實唔關婚唔婚事,多數都係判比媽媽,除非係有特別情況.
原帖由 ReikoLau 於 10-3-25 23:32 發表
呢個問題我o係一星期前問過法律人事,佢ge答案係,非婚生子女,撫養權九成係比母親的,除非有證據顯示母親唔適合照顧小朋友

侯爵府

其實看個官點判, 又或者, 可能為了某些原因, 孩子撫養權判給社署都未定...

公爵府

好媽媽勳章

冇結婚個撫養權係媽媽的,我c6而家好煩,個女人唔要仔唔要佬,幾年冇見過個仔,仲要一毫子都冇俾過個仔生活(佢結埋婚有個仔tim)但佢唔簽放棄撫養權,我地一日都唔洗攪正苦野,姐係公屋個d,出世'子'有名都唔得丫

伯爵府

牛年勳章

非婚生子女撫養權應該係歸媽媽。
但如果男方要爭,都可以打官司,麻煩d!

珍珠宮

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

講得無錯, 非婚生子撫養權一家歸媽媽! 無論出生証明書上有無爸爸既名, 個結果都係一樣!
只係如果爸爸真係好想要番個撫養權, 就必須經法庭處理!
除非個阿媽好唔掂 (只係指照顧能力方面, 就算媽媽真係唔夠男方有$, 但媽媽係可以去申領綜援去繼續照顧孩子既!)否則個撫養權法庭先至考慮判俾男方! 當然, 轉變係以對小朋友最少影響為佳!
以上資料, 係因為有家人係做社署, 所以一早已分享過!定人做過綜合家庭服務中心, 又做過寄養服務, 甚至法庭果d感化官都做過!

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實係咪非婚生子女,法官大多數都係判俾媽媽居多,
不過當然好多考慮因素,我有個朋友,
個陣老公冇同佢爭,亦冇話放棄,所以個囝一直跟媽媽,
早兩年唔知點解佢前夫返黎同佢爭,
最後個囝係跟左爸爸,因為朋友本身身體唔係咁好,
再加上爸爸會帶小朋友去澳洲住,
教育照顧各方面都比我朋友好,所以最後係輸左,
佢當然好傷心,不過都冇辦法

公爵府

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

除非個媽咪唔要,唔係一定俾個媽咪

首頁

尾頁

跳至