單親天地

跳至

首頁

尾頁

洋房

我們分開已有兩年, 但係就未辦手續, 今日佢SMS提出解決我們之間的事情(我估佢都係想同我商討離婚), 我當初發現有第三者時,佢死口唔認, 當時我半信半疑, 大家免強在一起幾個月, 期間我偷睇佢啲SMS幾次, 睇到眼火爆, 同佢嘈了起來, 最後佢都係走左, 之後我同仔去婆婆度住.
都已經兩年, 我學習去原諒同接受, 情緒時起時秩, 原來極不容易, 我知我要接受現實, 但今日返工忍得好辛苦, 好矛盾, 根本唔知自己想點. 我同佢傾時我要留意啲咩? 仔仔的撫養權就一定唔會比佢.

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

等係要傾贍養費同撫養權啦,依家同呢D人唔講心架喇,最重要係講錢!
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

大宅

原帖由 ChammyMAMA 於 10-3-25 19:58 發表
等係要傾贍養費同撫養權啦,依家同呢D人唔講心架喇,最重要係講錢!

冇錯 . 唔係就自己笨, 加油,呢到好多人支持你.

洋房

我知呢個時候同佢唔可以講心, 但係唔知點有時我會覺得佢好可憐, 因為佢向我申話日日冇淡好食, 做野又唔係弄傷手就弄傷腳, 唉, 佢係咪博同情? 我總是有點不捨得十多年的感情.

原帖由 ChammyMAMA 於 10-3-25 19:58 發表

洋房

多謝你 maranda_yeung , 我唔會放棄架, 最難捱的日子都過了, 我相信只要有仔仔在我身邊, 我就會過得開心 (溫書做功課另計)

原帖由 maranda_yeung 於 10-3-25 20:04 發表

冇錯 . 唔係就自己笨, 加油,呢到好多人支持你.

瑪瑙宮

男人可以自私,女人都可以,雖然女人唔會好似男人咁無情,但你都恨心D,佢可以恨心掉低你2母仔,你又何需為佢而粗心呢?現在只可以照顧好仔仔,為嘅唔應該再係呢個男人,而係仔仔同你自己將來生活作打算!
原帖由 花花vava 於 10-3-25 22:13 發表
我知呢個時候同佢唔可以講心, 但係唔知點有時我會覺得佢好可憐, 因為佢向我申話日日冇淡好食, 做野又唔係弄傷手就弄傷腳, 唉, 佢係咪博同情? 我總是有點不捨得十多年的感情.

...

大宅

原帖由 花花vava 於 10-3-25 19:34 發表
我們分開已有兩年, 但係就未辦手續, 今日佢SMS提出解決我們之間的事情(我估佢都係想同我商討離婚), 我當初發現有第三者時,佢死口唔認, 當時我半信半疑, 大家免強在一起幾個月, 期間我偷睇佢啲SMS幾次, 睇到眼火爆, ...

1. 你的贍養費
2. 孩子的教育費及生活費

3. 資產分配

p.s. 此時此刻唔同佢講錢, 唔通同佢講心咩 ?

快樂時 要快樂,等到落幕人盡寥落,
醉下來 休醒覺,美夢如酒醉了後更寂寞。

瑪瑙宮

環保接龍勳章

你咪受佢坤呀,唔係第日可憐嗰個就係你架咋

...

大宅

原帖由 wayso 於 10-3-25 22:44 發表

你都好理智及清醒bor

瑪瑙宮

原帖由 wayso 於 10-3-25 22:44 發表

瑪瑙宮

環保接龍勳章

我地都過左咁耐啦,仲唔清醒咩...更何況係呢度見得唔少啦,都要提點吓嘅
你識我咁耐都知我長話短說架啦
原帖由 pooth 於 10-3-25 22:45 發表

你都好理智及清醒bor

瑪瑙宮

環保接龍勳章

原帖由 ChammyMAMA 於 10-3-25 22:48 發表

別墅

人變左心會好狠,他已不是妳以前的丈夫,保護自己和仔仔吧!

男爵府

...

男人好多時都扮可憐,等你地唔同佢羅贍養費~如果無淡好食,點解會可以同第2個行街睇戲食飯??
要保護自己同個仔..記得申請贍養費~~到時唔羅一回事

伯爵府

畀面勳章

原帖由 jc4358 於 10-3-25 23:14 發表
人變左心會好狠,他已不是妳以前的丈夫,保護自己和仔仔吧!

絕對同意, 人變咗真係會好狠心和自私, 我同前夫都有18年的感情, 剛開始時我亦好似你一樣不捨得和傷心, 但之後他的表現, 令我明白變了就是變了, 不要再對他留戀, 現在我只會為個仔和自己將來的生活作打算, 我希望你都一樣, 好好想清楚, 為自己和仔仔打算一下, 大家一齊加油.

大宅

原帖由 Chunma8083 於 10-3-25 23:36 發表

絕對同意, 人變咗真係會好狠心和自私, 我同前夫都有18年的感情, 剛開始時我亦好似你一樣不捨得和傷心, 但之後他的表現, 令我明白變了就是變了, 不要再對他留戀, 現在我只會為個仔和自己將來的生活作打算, 我希望你 ...

變了心的人已不再是你的,
俾你留度在身邊又如何?
緣盡了, 嘛放手 !
縱然是痛也要做 ~

我都唔知到我傾離婚時, 我有冇勇氣去面對 ?

瑪瑙宮

阿POOTH,唔洗擔心,有我地支持你,唔洗驚架!!
原帖由 pooth 於 10-3-25 23:41 發表

變了心的人已不再是你的,
俾你留度在身邊又如何?
緣盡了, 嘛放手 !
縱然是痛也要做 ~

我都唔知到我傾離婚時, 我有冇勇氣去面對 ?

大宅

原帖由 ChammyMAMA 於 10-3-25 23:44 發表
阿POOTH,唔洗擔心,有我地支持你,唔洗驚架!!

係呀 ! 呢度好多人陪我過了最痛苦的時刻,
小女子不勝感激 ~

瑪瑙宮

大家都係互相扶持啫,每個都都有軟弱時候,而呢個時候,最緊要係有人支持,我都係得到無數人支持,無數人扶持先捱得過!!
原帖由 pooth 於 10-3-25 23:46 發表

小女子不勝感激 ~

瑪瑙宮

環保接龍勳章

係啦,我地都好似識左大半年,又好似睇住你大咁
原帖由 pooth 於 10-3-25 23:46 發表

小女子不勝感激 ~

首頁

尾頁