自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

日本近郊一間小學,最近上演一齣舞台劇《白雪公主與七個小矮人》,小演員出場了後,出現了一個一個奇怪現象。台上有25個白雪公主,但是卻是一個小矮人都沒有,也沒有巫婆。沒有小矮人、巫婆之白雪公主故事還能是完整的嗎?甚至不能稱之為白雪公主的故事了。
這種現象對觀眾來說很奇怪,但對台下家長來說,他們卻非常滿意。他們認為沒有巫婆、小矮人的「新」白雪公主能夠讓每個人都當上白雪公主,是個最「公平」現象,因為個個父母心目中的女兒都是白雪公主般可愛,沒有理獨是由你個女兒來演出!這是他們投訴、抗爭勝利的結果。
這班被稱為「怪物家長階級」成功「騎劫」日本教育制度,逼令校方承認只挑選一名女孩演出白雪公主一角的做法是「不公平」的。

伯爵府

原帖由 櫺囹桼 於 10-3-25 21:20 發表
日本近郊嘅一間小學,最近上演一齣舞台劇《白雪公主與七個小矮人》,小演員出場了後,出現了一個一個奇怪嘅現象。台上有25個白雪公主,但是卻是一個小矮人都沒有,也沒有巫婆。沒有小矮人、巫婆之白雪公主故事還能是完整的嗎?甚 ...

呢個世界, 就係有D人以為自己係天神的啦....

正如你閣下, 都唔係食好多鹹嘢啫.... 喺'鼓油'嗰度, 更鹹的都有啦, 係咪?

我出個post 咪又係一樣, 問DD推論的問題啫.....預咗好多人會諗唔到, 或者會睇唔明, 但真係估唔到.....有D回覆真係咁低B兼搞笑!

學你話齋, 比隻癲狗咬, 你又唔係癲狗.....唔通你追住隻狗黎咬翻佢咩?

七兄, 我係咪估到一半你諗的嘢呢? 係咪好叻呢?
緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!
老朽若偶有行善, 只為受人恩惠太多, 嘻嘻 !

恕本人設定為不接受任何PM

翡翠宮

原帖由 酸棗仁 於 10-3-25 23:50 發表

呢個世界, 就係有D人以為自己係天神的啦....

正如你閣下, 都唔係食好多鹹嘢啫.... 喺'鼓油'碟嗰度, 更鹹的都有啦, 係咪?

我出個post 咪又係一樣, 問DD推論的問題啫.....預咗好多人會諗唔到, 或者會睇唔明, 但真 ...

咁嘅情況...我就當作男女有別,心裡會好過一點!

王國長老

王國長老

原帖由 櫺囹桼 於 10-3-25 21:20 發表
日本近郊嘅一間小學,最近上演一齣舞台劇《白雪公主與七個小矮人》,小演員出場了後,出現了一個一個奇怪嘅現象。台上有25個白雪公主,但是卻是一個小矮人都沒有,也沒有巫婆。沒有小矮人、巫婆之白雪公主故事還能是完整的嗎?甚 ...

很多時要受教育的, 都是成年人哦.

我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

首頁

尾頁

跳至