懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

請問你有無睇醫生, 未睇醫生, 我諗你最好即刻去睇急症, 發燒可大可小, 驚你將菌入落個B度就麻煩

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我早2星期前至燒完
你一定要去睇醫生呀,發燒可大可小
唔好諗住有BB唔食得藥呀,有需要一定要KA.

公爵府

我果陣38周發高燒, 當晚去左急症室.......記憶中都等左2,3個鐘........最後當我係感冒就淨係拿退燒藥走人..........返到屋企都自己退左燒連藥都唔駛食...........
之後第二晚又再無啦啦發番燒, 仲高左添, 再走去急症室.........攪完一輪都唔知咩事, 醫生想就咁算.......係我死都話要入院, 佢先肯收我入院...........仲要婦產科唔肯收我, 要入內科住....
原來孕婦發燒入婦產係唔收既, 係急症室亦都唔會係好快有得睇果種.......

大宅

入唔入急症室都好,儘快去睇醫生喇﹗
發燒真係可大可小的﹗

子爵府

原帖由 chingching123 於 10-3-26 00:51 發表
我果陣38周發高燒, 當晚去左急症室.......記憶中都等左2,3個鐘........最後當我係感冒就淨係拿退燒藥走人..........返到屋企都自己退左燒連藥都唔駛食...........
之後第二晚又再無啦啦發番燒, 仲高左添, 再走去急症 ...

因為怕你有咩傳染到其它係婦產科留院的孕婦嘛, 不過發燒最好快D睇醫生。

大宅

咁你仲唔快d去睇醫生,我呢2日又係腸胃炎,昨日見醫生時都問我有冇發燒,因為怕腸胃既細菌經血液流入胎盤,對bb有影響架!所以快d睇醫生啦!

原帖由 manwunf 於 10-3-26 00:08 發表
我以家37周腸胃炎加發燒....37.8...有無媽媽試過發燒丫..陀寶寶既時侯

大宅

我之前37.2度, e生都叫我一定要食退消藥...

大宅

我怕你體溫高會影響BB, 你
都係快D去睇開既婦產科醫生到睇睇好D,
起碼佢D藥會啱你食先!!

31week <1.37Kg>     34week <正常>
36week < 2.174kg偏細> 37week<正常>
37week4days <2.8Kg合格>

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

原帖由 manwunf 於 10-3-26 00:08 發表
我以家37周腸胃炎加發燒....37.8...有無媽媽試過發燒丫..陀寶寶既時侯

我早兩日得半條人命: 腸胃炎+感冒+微燒
打俾產科, 佢話食panadol, 止痾藥.. 如果個個大肚發燒就bb有事, 呢個世界無bb喇!
去普通医生度就ok

但係我覺得痾清就無事.. so far, 瞓咗兩日, 今日返工喇!

大宅

唔好去婦產科醫生到,因為有機會傳染其他孕婦. 你去全科醫生ok, 佢會給藥啱你食.

大宅

我個日病到唔清唔楚去全科醫生到睇,
唔知佢係唔係怕開錯藥,
D藥一D都無幫助,
之後我睇返跟開既婦科, 先好返咋!
不過當然要帶返個口罩先啦!

31week <1.37Kg>     34week <正常>
36week < 2.174kg偏細> 37week<正常>
37week4days <2.8Kg合格>

大宅

上次我28週發燒, 醫生都話一定要食退燒葯, 佢話如果大人發燒, 身體太熱, bb 好容易被排出ga
我左一次panadol就退左燒
所以快d睇醫生呀

大宅

樓主係半夜發燒, 除左醫院有夜診, 大部份醫生都唔會開夜診囉, 所以最好去急症

首頁

尾頁

跳至