烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

我係sogo見到白味噌同麵豉,但我唔知係唔係同一樣野,而且又唔知點食,小朋友食好唔好?請指教!thx

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

同一樣嘢,不過日本麵豉有好幾種,有白有赤(紅),有加木魚或昆布等食材。

麵豉都幾鹹架,如果係太細就唔好飲或食(煮麵豉湯或煮餸都得)。
盡我一己之力,發放正能量!

大宅

畀面勳章

原帖由 召藥師 於 10-3-25 23:37 發表
同一樣嘢,不過日本麵豉有好幾種,有白有赤(紅),有加木魚或昆布等食材。

麵豉都幾鹹架,如果係太細就唔好飲或食(煮麵豉湯或煮餸都得)。
召藥師唔該你先,我想再請教下,湯同餸可以點整?有無簡易食譜?thx

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 tingwong 於 10-3-26 12:05 AM 發表
召藥師唔該你先,我想再請教下,湯同餸可以點整?有無簡易食譜?thx

湯好易,煮切條昆布(海帶),唔怕涼可加蘿蔔,之後加豆腐粒,煮好後熄火,加入麵豉(依水多少去加,兩、三湯匙已好鹹,最好加少少再試味),麵豉放入有孔個d勺浸少少湯再用匙壓及攪,咁做會冇咁易有粒粒,之後就完成。

煮餸可以用來放面蒸魚,亦可加入肉片醃味,如喜歡食三文魚頭,可以先煎香魚頭後,爆薑、蒜及乾蔥頭,加適量麵豉及水去炆(可以加煎香板豆腐、豆卜、枝竹等)

盡我一己之力,發放正能量!

大宅

畀面勳章

原帖由 召藥師 於 10-3-26 00:15 發表

湯好易,煮切條昆布(海帶),唔怕涼可加蘿蔔,之後加豆腐粒,煮好後熄火,加入麵豉(依水多少去加,兩、三湯匙已好鹹,最好加少少再試味),麵豉放入有孔個d勺浸少少湯再用匙壓及攪,咁做會冇咁易有粒粒,之後就完成。

煮餸可以用來放面 ...
唔該晒,你D食譜好o岩用,等我試下先,3q3q

大宅

好媽媽勳章

我想問下其實依兩樣有冇營養咖??算唔算係味精@@?有時想買黎當粉面O既湯底得唔得??THX

首頁

尾頁

跳至