自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我個仔好乖, 今年 20, 仲讀緊書
有去街, 唔係宅男

自從佢識左個女仔後 (約1 個月), 就完全變哂
佢個女朋友好多時唔返屋企訓
(真係唔知家下d 人點教女)
去唱通宵 k, 同朋友 hea , 唔返屋企,
好多時下午黎我屋企訓, 十足十無家可歸
我要佢地打開門, 費事搞出事

上個星期有一日, 我朝早先發覺個仔無返黎訓,
即刻打電話去屮佢, 仲屮得好激,
佢話唱 k 唱到六點, hea 下咪成 8 點先返
之後個仔同我講, 要我比番 d 自由佢,

天呀,,,,我覺得個仔係比個女子教壞左
係我老土, 定係而家 d 後生仔女係咁o架

我係咪要比個仔自由, 唔返屋企都唔理佢 ???
定係要佢做番個乖你呀 ??

禁止訪問

好媽媽勳章

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

一日未有經濟能力都唔可以唔返屋企瞓, 遲返要 通知~

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

子爵府

好媽媽勳章

下,20歲喇喎你都管得咁嚴.....
講真20歲都唔細啦,佢肯聽你講野你都算執到啦,你再管得咁嚴反而會有反效果嫁.佢宜家咁嘅年紀唔係話你想佢點佢就會點嫁嘛.

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 oct27_2008 於 10-3-25 23:14 發表
我個仔好乖, 今年 20, 仲讀緊書
有去街, 唔係宅男

自從佢識左個女仔後 (約1 個月), 就完全變哂
佢個女朋友好多時唔返屋企訓
(真係唔知家下d 人點教女)
去唱通宵 k, 同朋友 hea , 唔返屋企,
好多時下午黎我屋企訓, ...

佢都20歲,真係唔細架啦,你越迫佢,佢咪越走,咁佢家下係咪日日都唔返屋企,定只係間唔中~~若然係間唔中,你可以同佢傾下,知道佢大個仔,有佢既空間,但係叫佢明人亞媽都係關心自己仔女,要你放手,但起碼都比小小安全感自己老母,叫佢若然真係唔返,早d講聲,等你有心理準備,起碼佢去左邊,有咩生菜節瓜都知可以去邊度搵佢,記住唔係要命令佢咁做,係要佢明白無論佢女朋友又亞媽又好,都係女人,女人就係需要安全感,希望佢可以做呢點,同埋千其唔好一開口就鬧~~一開口就鬧我都唔想同你傾兼唔想做你想我做既野

禁止訪問

子爵府

我係覺得佢仲讀緊書,
一陣搞大人個肚點算好

佢做緊野就話之佢啦,
一陣要我 yeung 埋佢老婆同仔女就大劑...
如果因為咁而無哂前途
我真係........唔知點好

水晶宮

好媽媽勳章

咁咪好聲好氣同佢講,唔返來訓唔緊要,大個仔喇,不過打個電話返屋企話比阿媽知,等阿媽唔洗心掛掛唔知你係咪有咩意外...

另外,同佢講千萬唔好搞大人地個肚之餘記得帶套,最怕惹到唔知咩病...
咁大個仔已經有幾次冇返黎訓,可能已經唔再係處男...要比佢知,阿媽唔會幫佢養多個,無論如何都一定要讀完書先可以結婚生仔.

原帖由 oct27_2008 於 10-3-25 23:52 發表
我係覺得佢仲讀緊書,
一陣搞大人個肚點算好

佢做緊野就話之佢啦,
一陣要我 yeung 埋佢老婆同仔女就大劑...
如果因為咁而無哂前途
我真係........唔知點好 ...
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

男爵府

同佢講:我接受你拍拖, 多d帶女朋友返來食飯, 唔拍拖點知邊個係好老婆? 但要應承阿媽讀好書先, 千祈唔好做錯事, 唔係對唔住第二時個老婆...

原帖由 patpat234 於 10-3-26 00:11 發表
咁咪好聲好氣同佢講,唔返來訓唔緊要,大個仔喇,不過打個電話返屋企話比阿媽知,等阿媽唔洗心掛掛唔知你係咪有咩意外...

另外,同佢講千萬唔好搞大人地個肚之餘記得帶套,最怕惹到唔知咩病...
咁大個仔已經有幾次冇返黎 ...

水晶宮

始終佢都已經廿歲...你仲管佢咁多...真係過哂火囉...叫佢唔番屋企瞓或者夜番就打電話番黎講聲呢樣我都覺得OK又合理,但管埋佢去邊,仲要管埋佢女朋友仔..呢樣相信無後生仔女仲可以接受....

坦白講,我廿歲就閃去結婚都係皆因屋企有個管家仔(我大佬),嗰時我只係同公司成班(真係十幾廿個架)放工去食dinner直落一齊飲野或者唱K,我老豆要我每日放工後八點前要番屋企,跟住我個管家仔大佬限我十二點前番屋企,打電話番黎講話番唔切黎都唔得,話要鎖門添!試過幾次D同事送我番屋企時,我哥係可以鎖哂門,我按幾次門鐘佢至開木門,然後隔住個鐵閘(記住嗰時係深夜十二點幾)好寸咁同我鬧:"係咁架啦,一早講咗十二點前番唔到屋企我就會鎖門架啦!",搞到我班同事好尷尬又唔知我入唔入到屋企門,結果我係成為咗全公司既笑柄囉!次次八點幾食完晚飯個電話就黎嘈,個個同事(包括D日本人同事、上司、老細)都知咩事當場反白眼....

我哥玩咗幾次呢下野後,我係索性真係玩唔番屋企囉!還掂佢都鐘意鬧鐘意嘈鐘意玩鎖門咯,我又清清白白,又唔係同D唔三唔四既人冷街或做D咩唔見得光既事,佢咁唔信我又咁唔信我班同事既,佢係咪都嘈,咁我又做咩仲咁乖趕頭趕命好似灰姑娘咁番屋企啫?!我都廿歲都出黎做野啦(仲要係日本大公司D文職,唔係M記亦唔係夜總會囉)...結果後期我都係玩到天光直接番工,佢地咪無哂聲出囉.

樓主係咪想個仔以後會咁睇你同對你?我覺得廿歲真係已經好大個仔架喇,廿歲仔係要自己識得管理自己而唔係受亞媽管,用咁既方式教個仔點樣做人.廿歲仔已經係要對自己既人生負責/交代,而唔係向亞媽交代或者亞媽負埋佢個責任.

佢廿歲成年人搞大人地個肚咪由佢負責囉.做咩又攬上身話要養埋人地個女同個B?個女仔仲好細個?仲讀緊中學? 如果唔係,佢地既然已經大學,咪叫佢地自己出黎打工搵錢養家囉.自己搞出黎既野就要自己承擔.因為佢地已經係成年人,而唔係十幾歲無能力搵工做既花靚.

樓主,你真係要調節下自己思想,唔係老唔老土問題,而係你未識得放手.你再係咁管,分分鐘可能原本你囝好識諗,好有計劃佢既人生,變成因為你迫佢令佢有壓力而做咗D你最唔想佢做既野...依家佢咪係做咗一樣俾你嘆囉!咪係唔番屋企囉.

水晶宮

原帖由 patpat234 於 10-3-26 00:11 發表

咁大個仔已經有幾次冇返黎 ...

你完全簡短濃縮咗我既意思...(我又打咗堆千字文... ),實情樓主同個仔咁樣講,已經好夠.再管真係反效果係咁黎.

水晶宮

好媽媽勳章

我16歲已經久唔久唔返屋企,去左同學屋企打通宵牌..
到17歲讀完中五,係明愛讀個垃圾課程,我讀讀下無讀我媽都唔知,我果時已經搬走左...

我媽管我唔算緊,當年已經叫好鬆,係我老豆麻煩,搬走左無眼睇~~~

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-3-26 00:31 發表

你完全簡短濃縮咗我既意思...(我又打咗堆千字文... ),實情樓主同個仔咁樣講,已經好夠.再管真係反效果係咁黎.

水晶宮

原帖由 patpat234 於 10-3-26 00:36 發表
我16歲已經久唔久唔返屋企,去左同學屋企打通宵牌..
到17歲讀完中五,係明愛讀個垃圾課程,我讀讀下無讀我媽都唔知,我果時已經搬走左...

我媽管我唔算緊,當年已經叫好鬆,係我老豆麻煩,搬走左無眼睇~~~

...

咁我都係去到十八歲後至試過同同學通宵唱K同傾偈囉.之前都有試過唔番屋企訓,但都係會事先問准屋企人至會响同學(我讀女校,個同學係教友)屋企過夜囉,都係一晚半晚,大家都係傾心事(你知嗰個年代我地班女仔老友鬼鬼幾咁多野傾架啦 )~~~

侯爵府

我20歲時都係咁喇...不過一定會打俾阿媽, 同佢講去邊, 同邊個一齊...唔想佢擔心

你愈迫佢, 佢愈唔肯同你講, 咪仲衰?咁大個人, 佢都要為自己行為負責喇, 你擔心得幾多?

子爵府

我個仔頭先同我 say 左 sorry
話以後唔會做d 傷我心的事,
登時笑番~~

仔仔媽咪:
個仔係你自己的, 佢做錯野, 點錯你都要攬上身同佢解決o架啦. 點會要佢出黎做野而唔讀書o架

好多謝各位 mami 意見
我會重新諗下點同個仔溝通

侯爵府

我係一個正經人, 無任何不良行為

如果我係你個仔O既女朋友/POTENTIAL女朋友, 我會唸下個男仔O岩唔O岩我....無錯, 愛O易MAMI係好, 但咁大個, 都俾咁多CONTROL, 我會好驚好易有婆媳不良關係, 但阿男朋友/老公唔處理....

所以, 樓主, 小心嚇走好女仔
原帖由 oct27_2008 於 10-3-26 01:08 發表
登時笑番~~

仔仔媽咪:
個仔係你自己的, 佢做錯野, 點錯你都要攬上身同佢解決o架啦. 點會要佢出黎做野而唔讀書o架

我會重新諗下點同 ...

水晶宮

好媽媽勳章

大學生其實足夠有能力半工讀,仔女錯唔可能父母下下都攬上身,咁大個人要憧得自我解難,乜都係父母解決,到最後只會令到仔女過份倚賴而唔識得如何面對挫敗.
出事後,最傷心的只會係你自己.

當然要係佢去到呢步前提醒佢

原帖由 oct27_2008 於 10-3-26 01:08 發表
登時笑番~~

仔仔媽咪:

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

登時笑番~~

仔仔媽咪:

其實你仔仔都已經算幾乖架喇~
我d妹...未夠16歲已經搬左去人地屋企度住喇~

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

20歲話大唔大,話細唔細啦!我都明樓主擔心咩嘢,個仔又未經濟獨立,一個唔小心搞出人命真係唔知點算~不過好現實咁同樓主講聲,依家後生仔女好開放,"玩"就9成都有架啦,不過最緊要教個仔玩還玩,要識得保護自己,亦唔好害咗個女仔!通宵唔返屋企,偶然一次半次唔係唔得,但係一定要有電話通知,話佢知係會擔心佢,所以想知佢行蹤!不過樓主你個仔真係算乖啦~好好溝通下,我諗佢會明白嘅

首頁

尾頁

跳至