烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

新手煲湯,,上網睇到好多人講既鱷魚肉,無花果,沙參,玉竹!依D野好多我都唔知係邊度買!!我只係識煲D青紅羅白煲豬骨丫..同埋一包包好似X北行Pat好果d湯包..!! 有冇媽咪幫幫手..!!教我煲d家常令湯水!!其實有冇話買定d咩放係雪櫃,,煲湯又經常用到既材料,我只有{蜜棗~南北杏}..但有好多我都唔識買,,又唔知去邊度買..你地屋企通常放定d咩..??可唔可以教教我,,thx!!我家人經常:食煙,夜訓,仲有冇d湯水既食譜教我呀!!10000000000個thx

伯爵府

不如你煲d羅漢果荼當水飲,易煲又平又有益,.

大宅

我媽幫我入左好多存貨ga,花棋參,雞骨草,淮山,紀子,紅棗,蜜棗,果皮,海草海帶,雪耳腐竹,瑤柱,花膠,海參,當歸,反正雜貨鋪有ga都買d放系度,隨時煲湯都可以用.....

公爵府

醒目開學勳章

原帖由 fattymama 於 10-3-25 21:25 發表
可否分享點煲,除羅漢果仲要加什麼材料,要煲多久, bb可以drink thanks

伯爵府

原帖由 bbcool 於 10-3-26 02:50 發表
可否分享點煲,除羅漢果仲要加什麼材料,要煲多久, bb可以drink thanks

我用2個羅漢果(整碎個殼同分開d核)加一個果皮+4.5L水,滾後轉小火煲一個鐘.冷熱飲均可.我家人每日飲2杯.當保健lor.另外,我個人唔會比bb亂食嘢,等佢地大d,至少2歲,先比佢地試食d特別嘢.
PS.有d人話唔要d核,但我就連核帶殼咁煲架.
淨係用羅漢果,唔加任何嘢都可以架.

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 精靈BB女 於 10-3-25 23:34 發表
我媽幫我入左好多存貨ga,花棋參,雞骨草,淮山,紀子,紅棗,蜜棗,果皮,海草海帶,雪耳腐竹,瑤柱,花膠,海參,當歸,反正雜貨鋪有ga都買d放系度,隨時煲湯都可以用..... ...

如果我唔太識,,瑤柱,花膠,海參,當歸依d係咪應該去返d大公司既舖買呀!!?有冇人知荃灣應該去邊度買呀?? thx 雞骨草又係邊買呢..?

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 fattymama 於 10-3-25 21:25 發表

等我煲下先,,唔該你

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 fattymama 於 10-3-26 11:26 發表

我用2個羅漢果(整碎個殼同分開d核)加一個果皮+4.5L水,滾後轉小火煲一個鐘.冷熱飲均可.我家人每日飲2杯.當保健lor.另外,我個人唔會比bb亂食嘢,等佢地大d,至少2歲,先比佢地試食d特別嘢.
PS.有d人話唔要d核,但我就連核 ...

甘洗唔洗加片糖果d架??

伯爵府

原帖由 km1021 於 10-3-26 13:06 發表

甘洗唔洗加片糖果d架??

唔洗.羅漢果本身就係甜架.佢嘅甜度比普通糖甜300倍,但又冇熱量,糖尿病患者都可以飲(先請教醫生).有d人嫌佢甜得有d怪所以唔鍾意飲(我細時都係咁),但E+又ok喎.如果你嫌太甜,可以開水溝稀d嚟飲都ok架.

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

唔該曬你..

首頁

尾頁

跳至