論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我個新工人離左一個星期, 好似冇乜野咁, 係冇乜記性, 但由前日開始佢自己一個去街市買餸, 之後個日我發覺來電顯示都有D不知明電話打過離, ...個工人冇理由唔知我家中有來電顯示的, 但之前講明唔可以用我家電話打比佢既朋友, 同埋我見佢打去個D咩1649.....好長既電話號碼, 但又唔似打番印尼, 各位知唔知係咩電話離呢??

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原帖由 Fanny媽媽 於 10-3-26 09:02 發表
我個新工人離左一個星期, 好似冇乜野咁, 係冇乜記性, 但由前日開始佢自己一個去街市買餸, 之後個日我發覺來電顯示都有D不知明電話打過離, ...個工人冇理由唔知我家中有來電顯示的, 但之前講明唔可以用我家電話打比佢 ...

有証據, 就吾係懷疑啦, 1649果d, 我估係用idd card 打既idd 黎既.............

但你要有心理準備, 你同佢講完之後, 你屋企的電話所有來電晪示同埋打出的records之後就會變晒0

我自己, 就有兩個電話, 一個鎖左係主人房, 另一個係廳, 當屋企有電話, even 係廳聽左, 主人房果個都會有miss call記錄, so 佢係廳個電話做乜手腳, 我係主人房都看到

係看吾到佢打出record (deleted 左既話)

男爵府

睇吓有無得set password
如果無咩人用 home tel, cut 咗佢啦
出個手提no. 做 home tel

男爵府

回覆 2# CrabPincers 的文章

用idd card打既idd, ?咁即係會唔會當左我屋企打左idd出去然後收我idd charges?

伯爵府

原帖由 Fanny媽媽 於 10-3-26 09:39 發表
用idd card打既idd, ?咁即係會唔會當左我屋企打左idd出去然後收我idd charges?

唔係呀, 工人買IDD CARD 幾十蚊一張, 用你個電話打完晒PASSWORD就扣張CARD既$, 用MOBILE打就扣LOCAL AIRTIME, 同固網就唔駛收AIRTIME齋扣張CARD的VALUE.

男爵府

回覆 5# mylulu007 的文章

哦, 咁即係佢用idd card都唔洗我比錢啦!!但我應該點同講唔好再用我電話打比佢d朋友呢??因佢離左只係幾日..我唔想攪到大家關係咁差..唉....

男爵府

回覆 3# chaklongma 的文章

但如果出手提做home tel, 我怕佢傾得仲嚴重

伯爵府

原帖由 Fanny媽媽 於 10-3-26 09:56 發表
哦, 咁即係佢用idd card都唔洗我比錢啦!!但我應該點同講唔好再用我電話打比佢d朋友呢??因佢離左只係幾日..我唔想攪到大家關係咁差..唉....

開心見誠同佢講, 你會打番來check下bb既情況, 你試過幾次打回home都接不通/響好耐都無人聽(如有call waiting), 再咁落去, 唯有在家裝cam, 同埋即call 管理處搵人來睇發生乜野事.

如果工人想打電話, 你可以allow佢一日有半小時call time, 但要在有其他成人在場的情況下打, or 如事出緊急, 可先通知你才打short call.

唔係唔俾佢打, 但真係要得你同意先囉, 話晒個電唔係為佢而設的.

伯爵府

原帖由 Fanny媽媽 於 10-3-26 09:57 發表
但如果出手提做home tel, 我怕佢傾得仲嚴重

手提, 跟一張幾草野既sim card, 用晒value唔充值就會cut.

你同工人講, 每個月都會有statement睇到工人打左幾多電話, 佢就算自己去add value都唔可以, 個sim card 位同電池蓋要貼好, 唔可以俾工人換到自己sim card為上.

不過聽其他mami話, 呢d sim card, 打入係唔駛扣airtime的, 如果工人等人地打入同佢傾, 真係好難制止....

男爵府

回覆 8# mylulu007 的文章

呢個方法都幾好喎, 但我同老公都番左工, 我小朋友4歲朝早又番左學, 但又真係好難有人在家時有半小時allow比佢打...如果叫佢晚上先打咁得唔得呢???

男爵府

其實我都明白人有時真係需要揾人傾下計relax下, 唔通真係不停做先叫正常咩, 但我只不過係唔想佢將我屋企電話no. 比人知道....

伯爵府

原帖由 Fanny媽媽 於 10-3-26 10:16 發表
呢個方法都幾好喎, 但我同老公都番左工, 我小朋友4歲朝早又番左學, 但又真係好難有人在家時有半小時allow比佢打...如果叫佢晚上先打咁得唔得呢???

咁你地回家, 再俾佢打call啦.

俾係人情, 唔俾係道理, 佢敬酒唔飲, 做耐左都係盞分手.

呢件事一定唔可以啞忍, 因為佢練大左個膽, 就會老馮去做.

伯爵府

原帖由 Fanny媽媽 於 10-3-26 10:18 發表
其實我都明白人有時真係需要揾人傾下計relax下, 唔通真係不停做先叫正常咩, 但我只不過係唔想佢將我屋企電話no. 比人知道....

呢樣你就要教佢喇(先打133)~

我唔係無俾佢relax,只是用錯了方向relax,就要出聲,如果有一日你急事要call home, 你工人老馮用緊電話,你會火到要食人架。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原帖由 chaklongma 於 10-3-26 09:35 發表
睇吓有無得set password
如果無咩人用 home tel, cut 咗佢啦
出個手提no. 做 home tel

用呢個方法, 只會令佢打得更放肆

男爵府

我真係唔明白其實工人入職時講明唔可以做邊D邊D野, 但到頭離一定係佢照做可也, 好似永遠都唔怕咁....咩人離...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 Fanny媽媽 於 10-3-26 11:01 發表
我真係唔明白其實工人入職時講明唔可以做邊D邊D野, 但到頭離一定係佢照做可也, 好似永遠都唔怕咁....咩人離...

夠話回教偷野要斬咗隻手嘅, 咪一樣照偷? Maybe以佢地嘅角度, 叫鐘意就攞, 唔係叫偷? 又明知呢度唔係Arabia, 唔會斬手嘅.

男爵府

回覆 16# lily-of-valley 的文章

哈哈..咁又係..但次次話親佢地, 佢地就好似好可憐咁....真係成日比佢地呃左....我前朝既maid仲誇張, 有幾次我放假, 佢d朋友都仲夠擔死打我屋企電話離揾工人...比我罵到佢死

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

回覆 1# Fanny媽媽 的文章

Of course, 低鬧.

男爵府

畀面勳章

原帖由 Fanny媽媽 於 10-3-26 10:16 發表

Fanny

快按密碼, 工用用晒電話卡的錢, 佢哋極有可能用你家居電話打長途, 一個月後收到月結就可能幾千大元, 我就試過, 因為佢地頭幾個月人工很少因要還債, 最終都係抄了了事,但就很傷.

別墅

好媽媽勳章

原帖由 Fanny媽媽 於 10-3-26 09:56 發表

我就工人講工作時間唔好用電話,如果用電話只可工作時間後十一點前,再解釋俾佢聽1)唔想講電話既聲會嘈住全家人瞓覺,2)唔想佢傾到三更半夜唔夠瞓第二日無精神做野。

首頁

尾頁

跳至