自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

前晚
有個戴著和記寬頻工作證的sales禁我屋企門鐘
我一開門
佢就問:"我係和記寬頻職員,X生(佢竟然講得出c6嘅姓)你哋而家用緊我哋嘅家居電話,而家通知番你,你哋幢大厦係x月x日有升级工程將有兩個鐘時間用唔到電話....."
我一聽到係電訊公司,就講知道啦,想關門
sales見我想關門,立即話:"我係來通知番你哋渦,我有職員證架,"
佢一眼見到c6係屋里面,立即就話:"x生係度,我同番x生講啦"
c6就走去門口聽講
sales又講番開頭嗰番話,又話:"嗰日會有和記職員上門改過哋線,你哋要留人在屋企,而家同你哋book番時間,就係x月x日x時..."(講到似層層咁,c6竟然信咗佢)
sales又話:"而家就要入屋帮你記低你哋啲制嘅位置,方便當日同事來做嘢"
c6竟然信晒,開門俾佢入屋

入到屋,sales先扮做睇制位,再约實時間,
然後入戲肉la

sales:我哋今次電話線路升级後,會答謝客戶送番
兩年寬頻俾你哋用,
c6:送?
sales:係呀,唔洗錢架
c6有啲心郁郁(貪心,邊有咁大隻蛤乸随街跳)
sales:而家你哋用係我哋嘅家居電話係90幾蚊,而家
再簽兩年,就送埋寬頻上网俾你地
c6:唔係渦,我嘅家居電話係幾十蚊噃
sales:你哋份约有當中有幾個月係幾十蚊,又有幾個月百幾
蚊,平均番係90幾蚊一個月......
(亂嗡,我哋真係交緊30幾蚊,條友白撞)

我係隔離聽到有唔妥,立即同sales講
:我哋唔洗寬頻,我哋宽頻啱簽约
sales仲唔甘心講:你哋簽咗其他公司都唔緊要,我哋
嘅寬頻係送俾你嘅.....
我話:而家唔洗la,你留低電話,如果我有需要再打俾你
sales心心不忿地走出我屋企,
係門口c6仲問佢:咁星期x你哋公司係咪來整線架?
sales竟然答:佢(即係指我)話唔洗送寬頻嘛,我哋係唔會幫
你哋升级la
就走咗.....

我立即同c6講呢條友分明係上門sale寬頻上网,講話通知你電話線升级,其實來氹人落叠,你咁都開門俾佢入,c6先至如夢初醒.

雖然冇中招,但稔起都好慶,和記竟然將我哋嘅個人資料外泄,如果佢唔係講得c6嘅名,c6都唔會信佢講,仲俾埋佢入屋
有冇途徑可以投訴

請各位sis切記同家中老人,小朋友講有此種呃入的技倆
無論啲人點講,千萬唔好理呢啲人,更加唔好開門俾佢入屋

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

和X真係好乞人憎
---生命無價,請支持領養---

男爵府

打上和記&電信局投訴啦,最好問埋警局可唔可以備案,話唔埋哩個人上嚟睇環境,轉頭hou你地冇人,上嚟爆隔架???

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

無記收費電視都好狗

有次想呃我話有新台

幫我入屋調較電視

我當然唔會中計

結果我自己較...

何來有新台...

香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

男爵府

好媽媽勳章

我都試過... 家居電話送寬頻
又免安裝費, 點知屋企有一日屋企電話
CUT 左線, 問來問去煩左一大輪
HOTLINE小姐話我地無交寬頻費用,
之後我屋企人打上去剷他們一鑊
鬼咩! HOTLINE小姐全部是大陸人
(HOTLINE設在大陸)都唔明白您的PLAN
講來講去都不知她講乜

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

"無記收費電視都好狗" x N

佢地成日呃我媽開門比佢地入嚟話 check "now" 嘅解碼器, 跟住就話 6叔送大禮.... 差d 中招!

我 99 嗰邊又係, 打電話嚟約時間整電腦, 其實又係 sell "無記收費電視"....

**

原帖由 rabbit75 於 10-3-26 09:48 發表
無記收費電視都好狗

有次想呃我話有新台

幫我入屋調較電視

我當然唔會中計

結果我自己較...

何來有新台...

已刪除用户

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

首頁

尾頁

跳至