懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

想問一問曾開刀生BB既媽咪...其實如果醫生手勢好的話是否完全不會覺得痛呢?

大宅

我係完全唔痛,最痛係上房被姑娘"初"肚個一刻,其他都唔算得上係痛
醫生話係佢開既藥,係好野,所以止到痛,又幫助復原喎

男爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

無可能唔痛, 試諗下你界親手都會痛啦, 唔會分界得好定唔好

反而係每個人忍痛程度不同, 同埋因為打左止痛針同食左止痛藥, 有無周圍郁到個傷口, 幾時落床去界定架

我開刀生, 唔覺好痛, 因為我第3日先落床, 頭兩日有打針, 3日入面係床度幾乎無郁過

珍珠宮

好媽媽勳章

好多人在私家生, 話第二日落床唔痛, 但我也覺得無乜可能, 同意上面所講, 我地界親手都痛幾日, 開刀傷口咁大點會唔痛?!

私家無咁痛的原因, 可能係同有得打止痛針有關. 我在政府開刀生, 無得打架, 只有口服止痛藥, 仲要第二日落床, 即刻要你餵奶 (奶粉), 換片和幫仔仔換衫, 想休息多半日都無, 動作大亦令我痛苦增重.

私家生可以休息多幾日, 對傷口都好D.

子爵府

我本身係怕痛的人. 上一胎係政府開刀, 我又唔覺好痛.
希望今胎都係咁啦.

大宅

原帖由 minisheep 於 10-3-26 09:54 發表
我本身係怕痛的人. 上一胎係政府開刀, 我又唔覺好痛.
希望今胎都係咁啦.

你係邊間醫院生架?

大宅

我起私家生都係第二天一拆晒d天地線就落床, 我覺得係起身一吓最痛因為要用小小力. 跟住行慢d都ok. 完全唔痛係冇可能的事

洋房

我聽講手術後第二天用修腹帶,可固定傷口是不會痛的,是嗎?

大宅

係會固定傷口但仍然會覺得有d痛, 不過絕對可以接受so far 我都冇食止痛藥.

複式洋房

唔係好痛,係有少少陰啲陰啲痛。我無食止痛,因為覺得可以接受到就唔需要。
其實我覺得谷奶仲痛......

別墅

我係仁安開刀的!~....一直個傷口都唔痛...係第2日落床小小痛JA...其實痛唔痛係睇個醫生手勢的....姑娘俾止痛藥我...我都無食到...因為我真係唔覺痛呀!~~

大宅

想問下你地係半麻定全麻開刀架?!?!

大宅

好媽媽勳章

我做全麻 - 生完第二日落床+修腹帶,都可以接受架...我就勁勁勁怕痛但止痛藥都係食左4日咋, 出左完都無食喇

男爵府

我半麻開刀,好痛就稱唔上,係可以接受o既痛,人地話落床嗰下好痛,我覺得自己就到力落床又ok;反而我試過咳,咳嗰下無情力扯到傷口先真係痛
不過開完刀第二日我比醫生迫左落床行,之後都無事人咁四圍行呀,查實成日形住好痛就更痛啦

大宅

我都係半麻,第二日落得床,係落床個下就有d痛,查實都唔知係宫縮定傷口痛,落床後坐大約半粒鐘,就開始行下,跟住都無咩lu,反而覺得宮縮仲痛

別墅

我係半身的

侯爵府

畀面勳章

我都係半麻, 你話好痛又唔稱得上, 話比你知唔痛又唔算..... 我一向都怕痛, 但SO FAR唔覺得好痛~~~~ 止痛藥都冇食.... 我反而覺得子宮收縮痛啲~~~
如果明亮的光線使你雙眼再也看不見
我的愛能把你帶回家

大宅

我都係啱啱半麻開完刀, 可能一直話比自己聽會痛, 等自己有心理準備, 所以都唔算太痛.

只係第二日落床個下要小心d & 會痛.

第三日開始已冇再食止痛藥.

反而而家返到屋企, 大笑時會有d 扯下扯下的痛.

首頁

尾頁

跳至