論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

可否改用奶奶請佢而地址同以前一樣, 還是地址都要改

伯爵府

工作地址一樣是不可以的.

子爵府

即是僱主同住址都要改

別墅

唔好咁做呀, 唔想俾就請過第二個,而家D工人係唔係都告僱主,就算佢而家同意,完約時佢先同你慢慢計,唔俾就俾你!

原帖由 healtheworld 於 10-3-26 10:12 發表
可否改用奶奶請佢而地址同以前一樣, 還是地址都要改

wbmom

大宅

如果唔同我績, 但過1年又請番佢既, 又得唔得呢?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 wbmom 於 10-3-26 11:10 發表
唔好咁做呀, 唔想俾就請過第二個,而家D工人係唔係都告僱主,就算佢而家同意,完約時佢先同你慢慢計,唔俾就俾你!

agree!
樓主,您唔想比都係想條數您有jetso啫,您計下...

長服:
$3,580的2/3=$2,387 x 年期(5)=$11,935

如您唔比長服,您要搵agent搵工人,我諗搵個agent搞,點都要3,000幾卦?[其他媽咪可更正^^]
但您的風險:
請個唔好既要換,再駛$$.
請個唔好夾衰既,玩野再去勞處屈多筆>>>$$?

一個唔好彩請得2次,條數都貴過比長服啦.
仲有,無論您諗咩招數去逃避長服.您輸既機會都好大,最簡單,您轉僱主名,但係合約上要寫上工人係工作地方要照顧幾多人,每個人都要寫名,咁您話走唔走得甩??
另外我知有d工人會話想繼續做,唔要長服,又真係有僱主天真到信喎,工人黎hk搵$$,點會蝕呀??臨尾一鋪告上勞處,您估僱主話係工人唔要長服,會唔會win??

最後想講,如果工人做得好到您心動想同佢續約既,唔好為慳個長服而諗計啦,好工人難求喔.

大宅

Agree with FA8866.

我想問, 如果佢服務左 6年, 自己話唔做, 即唔續約, 是否不須要比 LPS 呢 ?

男爵府

樓主,我之前同你既想法都係一樣, 我亦問過勞工處呢方面既資料, 但最後都係唔搏, 所以我最後都冇同個工人續約, 請另一個算數, 因為我知道我咁做當將來個工人有咩事我睇唔過眼我會唔知點話佢, 個心總係覺得欠左佢咁..唉......

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 honeylky 於 10-3-26 13:14 發表
Agree with FA8866.

我想問, 如果佢服務左 6年, 自己話唔做, 即唔續約, 是否不須要比 LPS 呢 ?

若僱主在合約期滿之前不少於7天,以書面要求傭工續約或以新合約重新聘用,而傭工不合理
地拒絕該項要求,則傭工無權獲得長期服務金.
http://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/wcp/FDHguide.pdf <<<勞處指南第8章附註

但記緊要有齊文件証明係工人自己唔做.

男爵府

如果佢做得ok點解你唔想比 ?
如果佢做得唔ok點解你要續約呢 ?

公爵府

好媽媽勳章

唉.....

如果你打工, 講明有double pay
但到期個老闆話"唔想"比
不知大家作何想?

首頁

尾頁

跳至