懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

仔仔將出生.

醫生說, 可以考慮幫他割包皮, 好處 :
1. 初生時(within 出世後24小時)做這項手術, 只需局
部麻醉.
若到了2,3 歲後才做, 就要全身麻醉. 到時媽媽要陪
佢一齊入院/住院.
2. 傷口應該好快復原, (約2,3日) 而且那2,3日本身都
住醫院, 咁可以由護士幫小B 打理傷口, 不用自己
handle.
3. 割了包皮, 日後患上龜頭癌的機會率較低.

當然, 其實小B 包皮吾一定過長, 日後未必需要做呢個手術.
只不過, 如果做左先, 就好似一勞永逸咁.
同埋, 細個 D 做就簡單 D, 佢自己又吾會記得.

點好呢?
希望有經驗的朋友可以跟我分享一下!
謝謝!

別墅

我想問, 係醫院叫你選擇割唔割?
定係你自己想做呢個手術?
你係政府生定私家生呀??

男爵府

係我個私家醫生同我講既. (我自己主動問)
我想一勞永逸, 但又吾知係咪好多餘!?
醫生話, 其實響 US 同猶太, 差不多所有男嬰都會順手割埋.
不過香港就得10幾個% 的父母會咁做.
我會響私家生.
你係咪又將會生男B 呀??

原帖由 VIVIY 於 10-3-26 09:46 發表
我想問, 係醫院叫你選擇割唔割?
定係你自己想做呢個手術?
你係政府生定私家生呀??

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

別墅

我係生男B呀~ 我睇到你個POST, 我都諗緊割唔割! 早割, 真係一勞永逸~
我都想安排埋割左佢.
但我係政府生, 應該冇得一次過做埋~
等我檢查個陣問下護士先~

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我都係c+生, 但我個e生唔讚成我個b割, 佢話唔係個個男b都需要割ka, 而且無事就唔需要, 所以我都決定唔割.

大宅

畀面勳章

其實換片時是吾需要抺何b仔??女仔就一定要啦

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

NO LA
之前有報話咁細個割有機會會縮左入去KA
但係點縮我就唔知LA
要割都大D先LA,除非佢成日發炎啫

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

新聞講過.. 會有"過短" 嘅問題喎!

男爵府

我都要找找有關呢方面的資料!

原帖由 joeywongmy 於 10-3-26 10:09 發表
如果無事既為乜要割?
有事就話唧
而且有幾多個PERCENT既男仔係過長

男爵府

咁你問完護士回來分享吓佢既意見啦!
thanks ~~~

原帖由 VIVIY 於 10-3-26 10:26 發表
我係生男B呀~ 我睇到你個POST, 我都諗緊割唔割! 早割, 真係一勞永逸~
我都想安排埋割左佢.
但我係政府生, 應該冇得一次過做埋~
等我檢查個陣問下護士先~ ...

男爵府

係啦, 我都怕自己咁做係多餘.......

可能都係吾割架嘞!

原帖由 細芝麻 於 10-3-26 10:29 發表
我都係c+生, 但我個e生唔讚成我個b割, 佢話唔係個個男b都需要割ka, 而且無事就唔需要, 所以我都決定唔割.

男爵府

應該都要抹架!
重要連"蛋蛋","摺位"都抹乾淨.

原帖由 tigertiger2010 於 10-3-26 11:07 發表
其實換片時是吾需要抺何b仔??女仔就一定要啦

男爵府

嘩! 好驚窩!
等我 search 吓先!
多謝你提出這點!

原帖由 kellyly 於 10-3-26 11:32 發表
NO LA
之前有報話咁細個割有機會會縮左入去KA
但係點縮我就唔知LA
要割都大D先LA,除非佢成日發炎啫

男爵府

原帖由 小曳人 於 10-3-26 12:27 發表
新聞講過.. 會有"過短" 嘅問題喎!

複式洋房

er..............我覺得做左都好既~因為如果ar仔大個左都未必比你整佢啦~大左先做佢自己痛就更加會搞~同埋如果真係長得濟會好易床埋d污糟野又有臭味同容易發炎.............雖然我而家未有仔仔*不過我就係有朋友~已經成廿2歲~發炎又唔去睇醫生搞到痾到出晒血先至驚普通尿道炎食一個week藥~最後搞到睇左個半月醫生...............仲比人笑佢有性病............你話丫...........男仔其實都好膚淺同保守mouth:除非身為佢既阿ma~咩都同佢講...........如果唔係到阿仔有事先知佢咁無知........................

別墅

未知係咪就幫佢割..好慘...我都係生仔..

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

其實我當初都問過c6
首先.. 我地好唔贊成無事搵事做!
咁c6兩兄弟, 都係得一個要做..
咁佢係男人, 呢d嘢.. 如果唔係宗教原因嘅, 我覺得女人俾唔到咩意見喎~

我個仔就嚟3歲, so far 見係長少少, 但未見有問題出過.. 聽見新聞話太細做, 會割到太短, 第時好緊架!

其實我估唔係人人要做.. 起碼我哥哥都無.. 咁身邊嘅男人得一個做過.. %好低啫!

別墅

我個醫生都唔贊成, 佢話除非有宗教理由或自己的community人人都有割, 否則冇醫學需要 (佢仲話佢自己都冇割....)
我話細細個割咗佢唔知痛ma....佢就話你以為阿b冇記憶啫...

雖然我哋仲有時間考慮,但好可能都喺唔割

仲有, 唔喺美國咁做就喺好, 我醫生話美加的醫療出名唔好, 我同事父母有病都由加拿大噃嚟香港醫

別墅

好媽媽勳章

囝囝6月出生.

完全無想要割, 唔想無 la la, 整達 la.

唔通你怕個細路仔將來有盲腸炎, 就出生同佢割左條盲腸先咩.

好認同上面JM話, 將來要割的%其實唔高, 無必要去take 個risk, 順其自然好D.

首頁

尾頁

跳至