跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章

你地仲會唔會抽絨毛OR羊水呀?

大宅

都講明係低風險咁梗係唔洗再做抽絨毛OR羊水啦....如果高低風險都要做, 咁唔須要照oscar,倒不如直接抽絨毛OR羊水啦....right?!?! 除非特別case 醫生要求之下去做啦!!!

珍珠宮

虎到金來勳章

原帖由 蔡夫人 於 10-3-26 10:37 發表
都講明係低風險咁梗係唔洗再做抽絨毛OR羊水啦....如果高低風險都要做, 咁唔須要照oscar,倒不如直接抽絨毛OR羊水啦....right?!?! 除非特別case 醫生要求之下去做啦!!! ...

我就係聽有d mami會做晒囉. 咁多唔多mami會抽絨毛or羊水?

大宅

抽絨毛 / 羊水我暫時未識分係乜黎架. 所以都係等d 有經驗jm tell u ar!!!

複式洋房

我今胎係第二胎,今日13wks剛剛抽毛完羊水(p.s.我唔係香港住,而個ob又好特別可以早於
13wks就做抽羊水).
其實一直大家都focus做oscar test check TRISOMY 21唐氏綜合症 (第21條有三個染色體,就叫做第21對三體症 ,TRISOMY 18 &TRISOMY 13 (其實以上全部都係多左一條染色體 "三體症"), 但忽略左其他染色體異常既問題. p.s. oscar 只係check到 TRISOMY "三體症"既染色體異常.

因為我大囡又係有染色體異常係第18對不過係長臂短缺症(18Q long arm delection)即係佢第18對染色體小左一節,因為佢只係小左最尾嗰節(sec22.3-23),所以佢唔算好嚴重,只係雙耳耳道閉塞(即先天發育唔健全)所以中道弱聽,身型細小(27個月9.5kgs& 83cm高,同佢去街d人以為佢18個月), gross motor skill delay (um....唔知係咪叫大小肌肉發育遲緩呢?)佢10個月先自己轉身,12個月開始爬,爬左3個月都係爬幾下就"pa"低,24個月先識行,依家27個月算係行得穩左唔再幾步就pk. 但佢好好彩個腎照過無事,心臟&眼都應該無事^.^

我d朋友問我陀大囡時有無做oscar有無照結構,我全部都有做,oscar report係1:17507 (meternal age-relate risk 1:876) for Trisomy 21 and 1:31908 for other trisomies (meternal age-relate risk 1:1597)即超級低風險.(p.s.我胎大囡時26歲,所以唔好以為高齡先有機會中).

其實我打咁多野都係想大家知道oscar唔係"mud"都check到,大家如果接受唔到自己個b會有機會有染色體異常問題的話,就自己衡量做唔做抽羊水啦.

祝大家bb都健康正常.

複式洋房

抽絨毛風險高d,通常大約12-13wks做,抽羊水風險較抽絨毛低,但要大約16wks左右先做得.

原帖由 蔡夫人 於 10-3-26 17:38 發表
抽絨毛 / 羊水我暫時未識分係乜黎架. 所以都係等d 有經驗jm tell u ar!!!

別墅

我諗我oscar就算低都應該會check羊水!secure啲好!!

珍珠宮

虎到金來勳章

原帖由 siulei 於 10-3-28 22:51 發表
我諗我oscar就算低都應該會check羊水!secure啲好!!

但係有風險會小產喎.

別墅

咁等係希望係少數有事嘅...

別墅

咁等係希望自己係少數有事嘅...因我更加怕自己係低risk但都會有機生唐bb嘅....想make sure啲囉...

複式洋房

係架抽羊水係有小產風險架,所以我第一胎以為oscar report咁靚既情況下咪唔做抽羊水囉,咁oscar驗到嗰3樣都無事架,不過係中左第4樣野傘,但大囡出世以來一路做hearing test,x-ray,ultro sound,CTscane,每次都提心吊膽去等report,依家講緊係要照顧一世喎,我自己覺得心理同生理壓力大過小產風險好多囉,所以我生第二.三orN個b都會去抽羊水confirm囉.

p.s.大囡有染色體異常唔係遺傳,係佢自身分裂(即精子&卵子受精後再分裂&結合既成長階段)出錯,就算遺傳基因科既醫生都話我地再有個18q long arm delection既bb係超低,幾個%only),不過自問真係無能力去博多次,touch wood又多個有問題既bb真係無能力照顧.

原帖由 polliebb 於 10-3-29 13:29 發表

但係有風險會小產喎.

複式洋房

siulei 加油呀,唔好太擔心,其實我有朋友係香港抽羊水,佢都話唔痛架,我諗係依家d技術&器材都先進晒啦,最緊要抽完唔好粗勞,休息多d,因為醫生講過點解會有小產機會係因為傷口唔埋口而受細菌感染,所以小d"moving"等傷口快d埋口囉,不過講真係肚皮上只有一個針孔(抽血咁細既針孔only).

anyway祝bb健康正常,精伶活潑,開心常樂.

原帖由 siulei 於 10-3-29 14:13 發表
咁等係希望自己係少數有事嘅...因我更加怕自己係低risk但都會有機生唐bb嘅....想make sure啲囉...

複式洋房

我到威爾斯抽絨毛 (T21是1:229, T18 & T13-okay), 我先話比醫生知我早2-3星期已經開始有流啡水, 跟住醫生就說我胎盤內有一塊舊血塊, 不知是否舊血塊令我流啡水, 但血塊正正在抽絨毛位置 , 她說如勉強去抽的話, 她說有機會令舊血塊再出血, 增加流產機會 , 所以要等一星期後再看舊血塊有沒有退走 !
如都沒有 , 便要等多3wks 後足16 wks改為抽羊水. 如退走就可抽絨毛! 真是精神上的折磨 !!!

之前抽絨毛, 我已驚了一個星期 , 以為到昨天做了便可靜心等待報告,
出來結果可以早d決定 ! 但現在要再等一星期, 而又未必做到, 又再等多3wks...實在令我好招急難耐! 現在我應該點好呢?

珍珠宮

虎到金來勳章

我個醫生話如果check到係low rick, 就冇需要再做喎, 真係15, 16.

大宅

原帖由 polliebb 於 10-3-31 13:36 發表
我個醫生話如果check到係low rick, 就冇需要再做喎, 真係15, 16.

我家姐都叫我直接抽羊水/絨毛,因為佢有朋友做oscar low risk,結果bb係唐氏! 我都知oscar只有9成準,而且針對只係唐氏,其他問題係唔會知. 我覺得做媽媽,太多野要擔心,只可以盡力去做好,無話所有野都百分百做好.

抽羊水/絨毛固然比oscar好,but有小產risk,我就唔會take呢個risk. 而且有d問題知咗未能解決,我就寧願唔知(係好阿Q). 過咗Oscar,過埋照結構,就當bb無事,安心等bb出世.

我自己小產2次,因為免疫系統失調,要做treatment保住個bb, 所以比起其他媽咪我更加怕bb會有事,我而加不斷食藥,當中食過類固醇,糖尿藥,d藥都有可能對bb有影響,不過我都叫自己唔好擔心,因為出咗世仲有大把野去擔心.

抽羊水/絨毛係有小產risk,如果真係怕oscar唔準咪去做,唔駛15,16!

禁止訪問

複式洋房

如果唐氏照結構時或者可能check到,因為唐寶寶面形比較特別,不過照結構都係ultrosound,好睇個醫生囉.
但我大囡唔係唐寶寶所以就算oscar &照結構都check唔到佢有問題.只有抽羊水先check到.

原帖由 mcmug@mcdull 於 10-4-2 15:35 發表
我想問下, 當oscar check到低風險, 咁照結構時, 會唔會都check到有無事架? 即當double confirm?

複式洋房

SORRY ....我係另外個topic見到有mami話照結構係check唔到T21,only照到T13 and T18.我唔想誤導大家.
SORRY.

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=2983539&extra=&page=1

原帖由 k.k206 於 10-4-3 02:08 發表
如果唐氏照結構時或者可能check到,因為唐寶寶面形比較特別,不過照結構都係ultrosound,好睇個醫生囉.
但我大囡唔係唐寶寶所以就算oscar &照結構都check唔到佢有問題.只有抽羊水先check到.

...

禁止訪問

大宅

原帖由 k.k206 於 10-4-3 02:08 發表

...

KK206, 我係SYDNEY'S MANDY 呀
估吾到响呢度遇到你!!!! ^^

我尋日啱啱做完OSCAR
頸皮2.28MM, 1341:1
雖然都屬於低風險,
明明自己一向健康, 又吾係高齡, 但個數字並吾係超超超超超低風險嗰種
有D 15 16 去吾去抽羊水再驗......唉唉唉

首頁

尾頁

跳至